Nyheter 2023
Nyheter 2023
-
Barn och unga med ADHD lider ofta av smärta och inflammatoriska sjukdomar, så som astma eller allergier. Finns det ett samband? Just nu görs en forskningsstudie på just detta.
-
Vid ett extrainsatt möte den 17 maj beslutade NU-sjukvårdens styrelse om resterande budget för 2023, samt godkände en åtgärdsplan i arbetet med att nå verksamhet i balans. I relation till detta godkände styrelsen också förslaget till utbudsförändringar inom vuxenpsykiatrin.
-
Arbetsmiljöverket, AV, fortsätter sin nationella översyn av arbetsmiljön, som myndigheten sedan i höstas genomför på samtliga akutsjukhus i Sverige. Denna gång besöker AV tre verksamheter på NÄL.
-
Nervöst, pirrigt och en rädsla för att göra fel. Så kan det kännas som sjuksköterskestudent på verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Men genom att göra praktiken två och två och en tydlig modell för VFU, för både handledare och student, har MÄVA 1 skapat en tydlig och trygg praktik.
-
Nu har Arbetsmiljöverket, AV, kommit med sina rapporter från inspektionerna som myndigheten gjorde i NU-sjukvården den 19 och 20 april.
-
Vid sammanträdet den 4 maj tog styrelsen beslut om nästa steg i ombyggnationen av en vårdavdelning för hematologi och infektionssjukdomar. Styrelsen fortsatte också arbetet med budget 2023 och åtgärdsplanen för att nå en verksamhet i balans.
-
Minskad impulsivitet och aggressivitet, förbättrad uppmärksamhet och sömn. Det var några av resultaten när fängelsedömda fick chansen att utöva yoga regelbundet. Nu testas konceptet även inom rättspsykiatrin, bland annat på Brinkåsen i Vänersborg.
-
I samband med byggnationen av operationsverksamhetens nya lokaler krävs sprängarbeten på NÄL. Under respektive sprängning, som utförs upp till fem gånger om dagen den 18 april till den 5 maj, stängs vägen mellan ambulansstationen och förlossnings- och psykiatrientrén av kortare stunder.
-
Går det att vända ett läge där det blivit svårt att hålla vårdplatser öppna, där överbeläggningar är vardag och medarbetarnas arbetsmiljö är allt annat än bra? Det var precis vad NU-sjukvårdens ortopediavdelning 52-55 gjorde, genom att tänka helt nytt.
-
Vinnarna av NU-sjukvårdens kvalitetspris 2022 är kvinnosjukvården för deras förbättringsarbete för att förebygga och behandla bristningsskador som kan uppstå i samband med förlossning. Priset delades ut under fredagen 21 april när sjukhuset arrangerade den kvalitetsdag som ställdes in med kort varsel i mitten av december förra året när smittspridningen ökade snabbt i samhället.
-
Den 19 och 20 april kommer Arbetsmiljöverket, AV, till NU-sjukvården. Besöket ingår i den inspektion av arbetsmiljön som myndigheten sedan i höstas genomför på samtliga akutsjukhus i Sverige.
-
Hallå där, Madeleine Börjesson, dietist i NU-sjukvården – hur nyttiga är påskens ägg, egentligen? Och på vilket sätt bidrar du och dina kollegor till att förbättra vården för sjukhusets patienter?
-
Från och med i början på juni 2023 kommer det finnas ett primärvårdsteam på akutmottagningen på NÄL i Trollhättan. Detta team ska ta hand om de patienter som söker med enklare åkommor.
-
En enad styrelse ser det som viktigt att arbeta vidare med frågan om samverkande sjukvård. Vid sammanträdet den 30 mars fastställde NU-sjukvårdens styrelse också förvaltningens kompetensförsörjningsplan och godkände den reviderade budgeten för 2023, exklusive utbudsförändringar.
-
När larmet går på neonatal kan varje sekund vara avgörande. Alla i teamet runt det lilla barnet måste veta vad de ska göra, utan att behöva fundera på nästa steg. Därför genomför avdelning 34 på NÄL regelbundet akutövningar, för att träna på att agera i livshotande situationer. Under måndagens politikerbesök i NU-sjukvården fick övningen både publik – och en deltagare.
-
Färre utskrivningsklara patienter som blir kvar på sjukhuset längre än de behöver − och bättre arbetsmiljö på enheten. Det är resultatet efter att avdelning 53 införde två SAMSA-ansvariga, som säkrar all dokumentation i det gemensamma IT-verktyget för sjukhuset, kommunerna och primärvården.
-
Vid mötet den 2 mars fortsatte NU-sjukvårdens styrelse att behandla ärendet om förvaltningsplan och detaljbudget för 2023. Styrelsen fick även årets första månadsrapport.
-
Kan ett läkemedel som används för att behandla psoriasis hjälpa till att bevara kroppens insulinproduktion hos patienter som nyligen fått diagnosen diabetes typ 1? Den frågan ställs i ett svenskt forskningsprojekt som leds av Marcus Lind, överläkare i NU-sjukvården samt professor i diabetologi vid Göteborgs universitet.
-
Kuratorsmottagningen i NU-sjukvården är först ut i Västra Götalandsregionen med programvaran för taligenkänning, som översätter tal till text. Anteckningarna i patientjournalen blir tillgängliga för både medarbetare och patient direkt, vilket ökar patientsäkerheten och minskar dubbeldokumentationen.
-
Att hela tiden vilja veta mer och lära nytt, det är drivkraften för Johanna Juhlin – verksam i NU-sjukvården och en av Sveriges få specialister i fysioterapi.
-
En gemensam satsning för att utveckla uppdraget att ge patienterna den vård och omsorg de behöver, både på sjukhuset och hemma. Det är utgångspunkten för konferensen ”Nära vård i samverkan” i Vänersborg nu på fredag den 10 februari.
-
Vid sammanträdet den 3 februari godkände NU-sjukvårdens styrelse årsredovisningen för 2022. Detta var det första sammanträdet för den nya styrelsen, där sammansättningen av ledamöterna nu baseras på resultatet av förra årets regionval.
-
Från och med idag, den 1 februari, tas rekommendationerna kring att bära munskydd i vårdlokaler bort.
-
I februari startas en forskningsstudie på förlossningsavdelningen NÄL, där kvinnor i latensfasen, den så kallade tålamodsfasen, genom digitala vårdmöten ska få hjälp i sitt förlossningsarbete. ”Att erbjuda videosamtal kontinuerligt kan skapa trygghet och minska behovet av att åka, ibland långväga, till sjukhuset för rådgivning och stöd”, säger Viola Nyman, barnmorska, filosofie doktor och ansvarig för studien.
-
Efter sju veckor med förhöjt beredskapsläge fattade sjukhusdirektör Björn Järbur den 31 januari kl. 17.25 beslut att NU-sjukvården ska återgå till normalläge igen.
-
Intensivvårdsavdelningen lyckas med något som många andra verksamheter kämpar hårt med: rekrytering. Just nu finns fler kompetenta sökande än tjänster att tillsätta. Bland medarbetarna är trivseln utbredd. ”Här kan jag fortfarande utvecklas efter 30 år i intensivvården, det är fantastiskt”, säger Camilla Hellberg, undersköterska.
-
I fredags invigdes barn- och ungdomspsykiatrins nya lokaler i Trollhättan. I detta BUP-centrum samlas nu mottagningarna i Trollhättan och Vänersborg och blir BUP Öst.
-
Lagkänsla och en närvarande chef. Det är två av nycklarna till avdelning 4:s anmärkningsvärt goda resultat i medarbetarundersökningen 2022. ”Jag är så otroligt stolt över mina medarbetare men också vad våra patienter säger om vården hos oss”, säger Inger Karlsson, avdelningschefen som i sommar går i pension efter 49 år i vården.
-
Nu har samtliga tre vårdnära lager (VNL) på NÄL uppdaterats och den 12 januari firades invigningen av nya VNL 3. Senare i år ska även det vårdnära lager som finns på Uddevalla sjukhus uppdateras.
-
Efter drygt två veckor med förstärkningsläge beslutade sjukhusdirektör Björn Järbur kl. 12 måndagen den 16 januari att sänka beredskapsnivån i NU-sjukvården från förstärkningsläge till stabsläge.
-
Uppgiftsväxling där sjuksköterskor ger injektioner vid kronisk migrän i stället för läkare och digitala besök för uppföljning av strokepatienter. Det är bara några av de bilder från arbetsvardagen som avdelning 53 visat upp denna vecka på NU-sjukvårdens Instagramkonto. Inläggen har mötts av nyfikna frågor och uppskattning – som det brukar vara på sjukhusets stafettkonto.