Nyheter 2023
Nyheter 2023
-
Framstående forskning i NU-sjukvården
Under året har medarbetare i NU-sjukvården medverkat till ett 50-tal publiceringar av vetenskapliga artiklar. Den senaste är Sofia Sterner Isaksson, dietist vid diabetesmottagningen och doktorand vid Sahlgrenska akademin. I förra veckan publicerades resultaten av den hittills största studien av måttlig lågkolhydratkost vid typ 1-diabetes hos vuxna, i tidskriften The Lancet Regional Health, för Europa.
-
Barn- och ungdomspsykiatrin öppnar mottagning i Åmål
Sedan 2019 pågår en omorganisation av barn- och ungdomspsykiatrin i NU-sjukvården. Nu öppnas en ny mottagning i Åmål och tillgängligheten i Dalsland förstärks.
-
NU-sjukvården bäst på att klara ledtider för melanom
När det gäller att hålla ledtiderna för standardiserade vårdförlopp, SVF, för hudcancerformen melanom ligger NU-sjukvården bäst till i hela Västra sjukvårdsregionen (Västra Götalands län samt norra delen av Hallands län).
-
Ett år med nära specialiserad vård
Det har nu gått ett år sedan NU-sjukvården tog över den nära specialiserade vården, NSV, vid närsjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors.
-
Svårt läge på sjukhuset inför kommande storhelger
Högt patientinflöde, många utskrivningsklara patienter samt ökad sjukfrånvaro har skapat ett mycket ansträngt vårdplatsläge på sjukhuset. NU-sjukvården efterlyser därför stöd från kommunerna, vårdgrannar och allmänheten, utöver de egna åtgärder som sjukhuset genomför.
-
Vill du få dina kallelser digitalt i stället för via brev?
Fler och fler mottagningar i NU-sjukvården inför nu digitala kallelser. Det betyder att du i stället för att få kallelser via brev, kan få sms eller mejl när du fått ett meddelande i din inkorg på 1177.se. Logga in på 1177.se för att läsa.
-
Grattis klinisk fysiologi, vinnare av Kvalitetspriset 2023
Vinnare av NU-sjukvårdens Kvalitetspriset 2023 är klinisk fysiologi. De får priset för deras förbättringsarbete för att förebygga patienter med onormal andfåddhet, med hjälp av en samlad dyspnéutredning.
-
Från NU-sjukvårdens styrelse 30 november: Beslut om förvaltningsplan och detaljbudget 2024
Vid årets sista sammanträde den 30 november tog styrelsen beslut om NU-sjukvårdens förvaltningsplan och detaljbudget för 2024.
-
Guide Kvalitetsdagen 1 december
När är det dags för finalisterna att presentera sina förbättringsarbeten – och när sker den externa föreläsningen? Här är den kompletta guiden till Kvalitetsdagen nu på fredag. Och chefsläkare Jesper Swärd berättar vad det kan innebära att vinna Kvalitetspriset.
-
Äntligen nya lokaler för ortopedteknik
I tre år har ortopedtekniks lokaler på NÄL varit belagda med skyddsstopp på grund av brister i ventilationen. Nu har lokalerna totalrenoverats och sedan den 16 oktober tas patienter emot i de nya lokalerna.
-
Arkivarie Josefin Henriksson
I lördags var det Arkivens dag, som alltid den andra lördagen i november. Här svarar Josefin Henriksson, en av NU-sjukvårdens två arkivarier på fem snabba frågor om sitt uppdrag – som har ett perspektiv på minst 1 000 år.
-
Nytt system för att återvinna IT-utrustning
Att ta hand om sjukhusets IT-utrustning när medarbetarna inte längre har användning för den är viktigt ur många perspektiv. VGR har etablerat ett nytt arbetssätt för att enkelt kunna återvinna begagnade mobiltelefoner och läsplattor – och NU-sjukvården är först med att införa samarbetet med Åter i bruk.
-
Start för vaccinering mot säsongsvirus 7 november
Tisdagen den 7 november startar årets vaccinationer mot influensa och covid-19.
-
BT-läkare väljer NU-sjukvården
Sedan 2021 är BT, bastjänstgöringen, en del av ST, specialisttjänstgöringen, för utlandsbildade läkare. Efter BT är läkaren fri att söka ST var som helst, men i NU-sjukvården har sju av åtta valt att stanna. En framgångsfaktor är integrerad BT, där läkarna från start matchas med den verksamhet där de önskar att göra ST.
-
NU-sjukvårdens styrelse 26 oktober: Operationsrobot köps in till NÄL
NU-sjukvårdens styrelse har beslutat att en operationsrobot ska köpas in till NÄL under 2024, avsedd att användas inom den kirurgiska och gynekologiska verksamheten. Investeringen väntas ge stora nyttoeffekter, både för patienter och sjukhuset. Vid sammanträdet diskuterade styrelsen också de utmaningar som väntar nästa år, för att få balans mellan budget och uppdrag.
-
Nära vård i samverkan
Den 19 oktober samlades 65 representanter för NU-sjukvården samt kommunerna och primärvården i Fyrbodal och lilla Edet för uppföljningskonferensen "Nära vård i samverkan". Syftet med konferensen är att samverka mellan kommun, primärvård och specialistvård för att förbättra flöden i vården och ge patienten vård och omsorg på rätt nivå.
-
Digitala kallelser – öron-näs-halsmottagningen är först ut
På öron-näs-halsmottagningen på NÄL sparar man både tid och pengar på att skicka kallelser via inkorgen på 1177.se i stället för via post. Nu införs arbetssättet i hela VGR. ”Det är en liten förändring som gör stor nytta”, säger enhetschefen Linda Bjelkengren.
-
Helt ärligt: MAVA, KAVA och avdelning 52-55
De har alla olika vägar in i yrket som sjuksköterska, och arbetar på avdelningarna som tydligast märker av när trycket på akutmottagningen ökar. Möt Sheila på MAVA, Diana på KAVA och Karin på avdelning 52–55. Deras engagemang för patienterna är tydligt, därför önskar de sig fler kollegor, så att de kan utföra sitt jobb som sjuksköterskor ännu bättre.
-
NU-sjukvården lämnar stabsläget
På grund av ett mycket ansträngt vårdplatsläge har NU-sjukvården sedan den 4 oktober befunnit sig i stabsläge. Efter ett intensivt arbete har situationen nu markant förbättrats. Sjukhusdirektör Björn Järbur beslutade därför den 6 oktober kl. 15.41 att avblåsa stabsläget. Det innebär att NU-sjukvården åter är i normalläge.
-
NU-sjukvården i stabsläge
Högt patientinflöde, många utskrivningsklara patienter samt personalbrist har skapat ett mycket ansträngt vårdplatsläge på sjukhuset. Därför har NU-sjukvården nu gått upp i stabsläge.
-
Fond stöttar barn- och ungdomssjukvården
Behov som inte täcks av offentliga medel. Det är uppdraget för BUSfonden, som samlar in pengar till barn- och ungdomssjukvården i NU-sjukvården. Den 4 oktober var det dags för kick-off.
-
NU-sjukvårdens styrelse 28 september: Fortsatt ansvar för Samverkande sjukvård och nära specialiserad vård
VGR:s operativa hälso- och sjukvårdsnämnd, OSN, ger NU-sjukvårdens styrelse ett fortsatt uppdrag för Samverkande sjukvård – den prisbelönta samverkansformen mellan NU-sjukvården, kommuner och andra vårdpartners i Fyrbodal. Bland övriga uppdrag som OSN ger till NU-sjukvården för 2024 återfinns även att nära och specialiserad vård fortsätter erbjudas i Lysekil, Strömstad och Bäckefors.
-
Nu startar populär utbildning till sjukvårdsbiträde
80 sökande. 50 behöriga. 20 platser. Idag, den 27 september, startar den nya lärlingsutbildningen till sjukvårdsbiträde, ett samarbete mellan NU-sjukvården, Kunskapsförbundet Väst och Uddevalla Vuxenutbildning. Sjukhuset blir platsen för både teori och praktik.
-
Världssepsisdagen 13 september: "1-2 larm varje dag"
Den 13 september är det Världssepsisdagen. I Sverige drabbas omkring 50 000 personer av sepsis varje år. Dödligheten är hög, upp emot 40 procent, och vanliga grupp A-streptokocker leder allt oftare till sepsis. För att kunna ge den livsviktiga behandlingen i rätt tid, har NU-sjukvården sedan några månader tillbaka ett nytt arbetssätt.
-
Sabina Hallin, NU-ambulansen <br> − i centrum för FLISA 2023
Idag, den 12 september, startar FLISA-kongressen, Nordens största samlingsplats för ledningsansvariga inom ambulanssjukvård. I år står VGR som värd − och spindeln i nätet är Sabina Hallin, från NU-sjukvården, som projektledare och programansvarig.
-
Samverkande sjukvård inspirerar på nationell nivå <br> − men framtiden är osäker
När farmor plötsligt faller ihop ringer Julia 112 – och fem minuter senare är kommunens hemsjukvårdssjuksköterska på plats. En kvart före ambulansen. Så fungerar den prisbelönade modellen Samverkande sjukvård, som drivs inom NU-sjukvårdens upptagningsområde. I höst väntas beslutet om framtiden.
-
Fysioterapeuterna på sjukhuset gör skillnad
I NU-sjukvården jobbar 41 fysioterapeuter. Linnea Karlsson och Camilla Bundgaard är två av dem. ”Vi känner att vi gör skillnad för patienten!”
-
Vattenledningar byts ut på NÄL
NÄL får nya vattenledningar. Arbetet pågår under september och oktober 2023 och resulterar i flera korta vattenavstängningar, då det inte går att spola vatten i toaletter, kranar eller duschar.
-
NU-sjukvårdens styrelse 31 augusti: Arbete för att få verksamhet i balans
Vid sammanträdet den 31 augusti ägnade NU-sjukvårdens styrelse merparten av mötet åt de stora utmaningar som sjukhuset har för att få en verksamhet i balans. Diskussionen tog inte minst sin utgångspunkt i regionstyrelsens uppmaning till VGR:s sjukhusstyrelser tidigare i veckan att se över sin interna kapacitet i relation till externa lösningar.
-
Stängning av BUP:s slutenvård förlängs – öppnar 4 september
Den akuta slutenvården inom barn- och ungdomspsykiatrin har varit stängd under fyra veckor. Nu förlängs stängningen ytterligare. Vårdplatserna väntas kunna öppna först den 4 september.
-
Djuren kommer till sjuka barn och ungdomar
Genom ett samarbete mellan Nordens Ark och lekterapin på NÄL och Skaraborgs sjukhus, kommer djur och natur till barn och ungdomar som vårdas på sjukhus.
-
Årets AT- och ST-handledare
Varje år delar Sveriges Yngre Läkarförening, Nordvästra Götaland, (SYLF NVGL) ut pris för årets AT- och ST-handledare. Även i år har det kommit in många nomineringar från NU-sjukvården och Fyrbodal. Här är årets vinnare: Soza Zangana Ekdahl och Gunnar Lengstrand!
-
Samtliga inspektioner avslutade
Nu har Arbetsmiljöverket avslutat de tre pågående inspektionerna på NÄL, av akuten, förlossningen och avdelning 42, samt inspektionen av sjukhusledningens agerande, utan krav på åtgärder. Det innebär att samtliga inspektioner av NU-sjukvården är avslutade. Samtidigt går AV vidare med ett beslut från 2016 som innebär att område I inte får använda exempelvis korridorer för vårdplatser.
-
NU-sjukvårdens styrelse 29 juni: Samverkande sjukvård från 2024 och framåt
En enad NU-styrelse ställer sig bakom ett nytt förslag till inriktning för Samverkande sjukvård från 2024 och framåt. Förslaget är utrett i en gemensam arbetsgrupp med samverkande parter och innebär en ny ersättningsmodell för samverkansuppdrag. Beslut väntas i VGR:s operativa hälso- och sjukvårdsnämnd i höst. Vid mötet den 29 juni presenterades bland annat även månadsrapporten för maj.
-
Svåra beslut för att säkra bemanning på akuten
Oväntade uppsägningar och sjukskrivningar gör att NU-sjukvårdens akutmottagning i dagsläget inte når upp till minimibemanning bland sjuksköterskorna under vecka 27-30. Sjukhuset har tvingats ta tuffa beslut för att säkra vården för de mest svårt sjuka patienterna och undvika ytterligare neddragningar på akuten.
-
Samarbete för utbildning till sjukvårdsbiträde
NU-sjukvården, Kunskapsförbundet Väst och Uddevalla Vuxenutbildning startar hösten 2023 en gemensam utbildning till sjukvårdsbiträde. ”Med det här samarbetet ger vi människor som högst troligt är våra framtida medarbetare en kvalitetssäkrad utbildning och bra start på sina yrkesliv genom att omedelbart lära känna verksamheten man ska jobba i”, säger Johan Linder, utbildningschef i NU-sjukvården.
-
Sök vård på rätt ställe – kampanj under sommaren
Under sommaren är det extra viktigt att du som patient söker vård på rätt ställe. Rätt kontaktväg gör att du får bättre hjälp och gör även att sjukvården avlastas.
-
Nu har IMA öppnat - igen
Från den 12 juni tar IMA, NU-sjukvårdens intermediäravdelning, åter igen emot patienter, efter att ha varit stängd sedan våren 2020, när coronapandemin slog till. Det är en åtgärd som gör stor skillnad för de mest sjuka och sköra patienterna.
-
Tufft läge på sjukhuset inför sommaren
Under sommarperioden ökar NU-sjukvårdens upptagningsområde med cirka 100 000 sommargäster och turister. Samtidigt ska medarbetarna på sjukhuset få sin välbehövliga semester. En besvärlig ekvation att få ihop. På NU-sjukvårdens akutmottagning ökar trycket under sommaren, hos andra sjukhus minskar det.
-
NU-sjukvårdens styrelse 1 juni: Sommaren 2023 och bassängen på Uddevalla sjukhus
Vid mötet den 1 juni fick NU-sjukvårdens styrelse en lägesrapport inför sommaren 2023. Dessutom behandlades bassängen vid Uddevalla sjukhus. I den frågan skickas nu en begäran om att få avveckla bassängverksamheten från 1 juli 2024, till VGR:s operativa hälso- och sjukvårdsnämnd för godkännande.
-
Samband mellan smärta och ADHD?
Barn och unga med ADHD lider ofta av smärta och inflammatoriska sjukdomar, så som astma eller allergier. Finns det ett samband? Just nu görs en forskningsstudie på just detta.
-
Från NU-sjukvårdens styrelse 17 maj: Resterande budget, åtgärdsplan för verksamhet i balans samt utbudspunkter inom vuxenpsykiatrin
Vid ett extrainsatt möte den 17 maj beslutade NU-sjukvårdens styrelse om resterande budget för 2023, samt godkände en åtgärdsplan i arbetet med att nå verksamhet i balans. I relation till detta godkände styrelsen också förslaget till utbudsförändringar inom vuxenpsykiatrin.
-
Arbetsmiljöverket besöker NÄL
Arbetsmiljöverket, AV, fortsätter sin nationella översyn av arbetsmiljön, som myndigheten sedan i höstas genomför på samtliga akutsjukhus i Sverige. Denna gång besöker AV tre verksamheter på NÄL.
-
Trygg start för sjuksköterskestudenterna
Nervöst, pirrigt och en rädsla för att göra fel. Så kan det kännas som sjuksköterskestudent på verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Men genom att göra praktiken två och två och en tydlig modell för VFU, för både handledare och student, har MÄVA 1 skapat en tydlig och trygg praktik.
-
Resultatet från Arbetsmiljöverkets inspektioner på Uddevalla sjukhus klart
Nu har Arbetsmiljöverket, AV, kommit med sina rapporter från inspektionerna som myndigheten gjorde i NU-sjukvården den 19 och 20 april.
-
NU-sjukvårdens styrelse 4 maj: Nästa steg i ombyggnationen av vårdavdelning för hematologi och infektionssjukdomar
Vid sammanträdet den 4 maj tog styrelsen beslut om nästa steg i ombyggnationen av en vårdavdelning för hematologi och infektionssjukdomar. Styrelsen fortsatte också arbetet med budget 2023 och åtgärdsplanen för att nå en verksamhet i balans.
-
Rättspsykiatrin yogar sig till bättre hälsa
Minskad impulsivitet och aggressivitet, förbättrad uppmärksamhet och sömn. Det var några av resultaten när fängelsedömda fick chansen att utöva yoga regelbundet. Nu testas konceptet även inom rättspsykiatrin, bland annat på Brinkåsen i Vänersborg.
-
Uppdaterat 28 april: Sprängningar på NÄL – kortare avstängningar av trafiken
I samband med byggnationen av operationsverksamhetens nya lokaler krävs sprängarbeten på NÄL. Under respektive sprängning, som utförs upp till fem gånger om dagen den 18 april till den 5 maj, stängs vägen mellan ambulansstationen och förlossnings- och psykiatrientrén av kortare stunder.
-
Nytt arbetssätt inom ortopedin gav medarbetarna orken tillbaka
Går det att vända ett läge där det blivit svårt att hålla vårdplatser öppna, där överbeläggningar är vardag och medarbetarnas arbetsmiljö är allt annat än bra? Det var precis vad NU-sjukvårdens ortopediavdelning 52-55 gjorde, genom att tänka helt nytt.
-
Grattis kvinnosjukvården!
Vinnarna av NU-sjukvårdens kvalitetspris 2022 är kvinnosjukvården för deras förbättringsarbete för att förebygga och behandla bristningsskador som kan uppstå i samband med förlossning. Priset delades ut under fredagen 21 april när sjukhuset arrangerade den kvalitetsdag som ställdes in med kort varsel i mitten av december förra året när smittspridningen ökade snabbt i samhället.
-
Arbetsmiljöverket besöker NU-sjukvården
Den 19 och 20 april kommer Arbetsmiljöverket, AV, till NU-sjukvården. Besöket ingår i den inspektion av arbetsmiljön som myndigheten sedan i höstas genomför på samtliga akutsjukhus i Sverige.
-
NU-sjukvårdens dietister gör nytta för patienterna
Hallå där, Madeleine Börjesson, dietist i NU-sjukvården – hur nyttiga är påskens ägg, egentligen? Och på vilket sätt bidrar du och dina kollegor till att förbättra vården för sjukhusets patienter?
-
Primärvårdsteam – ny satsning på akutmottagningen
Från och med i början på juni 2023 kommer det finnas ett primärvårdsteam på akutmottagningen på NÄL i Trollhättan. Detta team ska ta hand om de patienter som söker med enklare åkommor.
-
NU-sjukvårdens styrelse 30 mars: Samverkande sjukvård, kompetensförsörjningsplan och reviderad budget för 2023
En enad styrelse ser det som viktigt att arbeta vidare med frågan om samverkande sjukvård. Vid sammanträdet den 30 mars fastställde NU-sjukvårdens styrelse också förvaltningens kompetensförsörjningsplan och godkände den reviderade budgeten för 2023, exklusive utbudsförändringar.
-
Politiker på besök fick delta i akutövning på neonatal
När larmet går på neonatal kan varje sekund vara avgörande. Alla i teamet runt det lilla barnet måste veta vad de ska göra, utan att behöva fundera på nästa steg. Därför genomför avdelning 34 på NÄL regelbundet akutövningar, för att träna på att agera i livshotande situationer. Under måndagens politikerbesök i NU-sjukvården fick övningen både publik – och en deltagare.
-
SAMSA-ansvariga gör skillnad
Färre utskrivningsklara patienter som blir kvar på sjukhuset längre än de behöver − och bättre arbetsmiljö på enheten. Det är resultatet efter att avdelning 53 införde två SAMSA-ansvariga, som säkrar all dokumentation i det gemensamma IT-verktyget för sjukhuset, kommunerna och primärvården.
-
NU-sjukvårdens styrelse 2 mars: Förvaltningsplan, detaljbudget och månadsrapport
Vid mötet den 2 mars fortsatte NU-sjukvårdens styrelse att behandla ärendet om förvaltningsplan och detaljbudget för 2023. Styrelsen fick även årets första månadsrapport.
-
NU-sjukvården viktig del av svensk diabetesforskning
Kan ett läkemedel som används för att behandla psoriasis hjälpa till att bevara kroppens insulinproduktion hos patienter som nyligen fått diagnosen diabetes typ 1? Den frågan ställs i ett svenskt forskningsprojekt som leds av Marcus Lind, överläkare i NU-sjukvården samt professor i diabetologi vid Göteborgs universitet.
-
Nu inför NU-sjukvården taligenkänning i patientjournalen
Kuratorsmottagningen i NU-sjukvården är först ut i Västra Götalandsregionen med programvaran för taligenkänning, som översätter tal till text. Anteckningarna i patientjournalen blir tillgängliga för både medarbetare och patient direkt, vilket ökar patientsäkerheten och minskar dubbeldokumentationen.
-
Hon är en av Sveriges få specialister i fysioterapi
Att hela tiden vilja veta mer och lära nytt, det är drivkraften för Johanna Juhlin – verksam i NU-sjukvården och en av Sveriges få specialister i fysioterapi.
-
Nära vård i samverkan
En gemensam satsning för att utveckla uppdraget att ge patienterna den vård och omsorg de behöver, både på sjukhuset och hemma. Det är utgångspunkten för konferensen ”Nära vård i samverkan” i Vänersborg nu på fredag den 10 februari.
-
NU-sjukvårdens nya styrelse godkände årsredovisningen
Vid sammanträdet den 3 februari godkände NU-sjukvårdens styrelse årsredovisningen för 2022. Detta var det första sammanträdet för den nya styrelsen, där sammansättningen av ledamöterna nu baseras på resultatet av förra årets regionval.
-
Videomöten stöttar gravida inför förlossning
I februari startas en forskningsstudie på förlossningsavdelningen NÄL, där kvinnor i latensfasen, den så kallade tålamodsfasen, genom digitala vårdmöten ska få hjälp i sitt förlossningsarbete. ”Att erbjuda videosamtal kontinuerligt kan skapa trygghet och minska behovet av att åka, ibland långväga, till sjukhuset för rådgivning och stöd”, säger Viola Nyman, barnmorska, filosofie doktor och ansvarig för studien.
-
NU-sjukvården åter i normalläge
Efter sju veckor med förhöjt beredskapsläge fattade sjukhusdirektör Björn Järbur den 31 januari kl. 17.25 beslut att NU-sjukvården ska återgå till normalläge igen.
-
Hit är det kö för att jobba
Intensivvårdsavdelningen lyckas med något som många andra verksamheter kämpar hårt med: rekrytering. Just nu finns fler kompetenta sökande än tjänster att tillsätta. Bland medarbetarna är trivseln utbredd. ”Här kan jag fortfarande utvecklas efter 30 år i intensivvården, det är fantastiskt”, säger Camilla Hellberg, undersköterska.
-
Invigning av nya lokaler för BUP i Trollhättan
I fredags invigdes barn- och ungdomspsykiatrins nya lokaler i Trollhättan. I detta BUP-centrum samlas nu mottagningarna i Trollhättan och Vänersborg och blir BUP Öst.
-
Toppresultat för avdelning 4 i medarbetarundersökningen
Lagkänsla och en närvarande chef. Det är två av nycklarna till avdelning 4:s anmärkningsvärt goda resultat i medarbetarundersökningen 2022. ”Jag är så otroligt stolt över mina medarbetare men också vad våra patienter säger om vården hos oss”, säger Inger Karlsson, avdelningschefen som i sommar går i pension efter 49 år i vården.
-
Nytt vårdnära lager invigt på NÄL
Nu har samtliga tre vårdnära lager (VNL) på NÄL uppdaterats och den 12 januari firades invigningen av nya VNL 3. Senare i år ska även det vårdnära lager som finns på Uddevalla sjukhus uppdateras.
-
NU-sjukvården sänker beredskapsnivån till stabsläge
Efter drygt två veckor med förstärkningsläge beslutade sjukhusdirektör Björn Järbur kl. 12 måndagen den 16 januari att sänka beredskapsnivån i NU-sjukvården från förstärkningsläge till stabsläge.
-
Succé på sjukhusets Instagram
Uppgiftsväxling där sjuksköterskor ger injektioner vid kronisk migrän i stället för läkare och digitala besök för uppföljning av strokepatienter. Det är bara några av de bilder från arbetsvardagen som avdelning 53 visat upp denna vecka på NU-sjukvårdens Instagramkonto. Inläggen har mötts av nyfikna frågor och uppskattning – som det brukar vara på sjukhusets stafettkonto.