NU-sjukvården viktig del av svensk diabetesforskning

Uppdaterad:
Publicerad:

Kan ett läkemedel som används för att behandla psoriasis hjälpa till att bevara kroppens insulinproduktion hos patienter som nyligen fått diagnosen diabetes typ 1?  Den frågan ställs i ett svenskt forskningsprojekt som leds av Marcus Lind, överläkare i NU-sjukvården samt professor i diabetologi vid Göteborgs universitet.

Den verksamma substansen i det läkemedel som testas i studien heter ixekizumab och tillhör en grupp läkemedel som kallas interleukin-hämmare (IL-hämmare). Den verkar genom att blockera aktiviteten av ett protein som kallas IL-17A, interleukin-17.

Tidigare studier har visat att IL-17A troligtvis är en viktig faktor när cellerna i bukspottskörteln förstörs hos patienter med diabetes typ 1. 

I dag används ixekizumab främst för behandling av psoriasis men även vid axial spondylartrit, en inflammatorisk sjukdom som främst påverkar ryggraden.

Forskningsstöd på drygt 19 miljoner

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet med drygt 19 miljoner kronor under åren 2020-2024, och patienter från NU-sjukvårdens upptagningsområde ingår i studien. 

Hälften av patienterna lottas till injektioner med ixekizumab, den andra med placebo, och efter ett år mäts om det går att se någon skillnad mellan de två grupperna i insulinproduktionen efter måltid.

Beskrivning av studien hos Vetenskapsrådet

Bra resultat för NU-sjukvårdens diabetesvård

Det är inte bara Marcus Lind som ligger i framkant. NU-sjukvårdens diabetesvård är bland de bästa i landet när det gäller livsviktiga värden för patienterna.

En av dessa patienter är Lena Helldin, enhetschef på NU-sjukvårdens endoskopienhet. Som tolvåring insjuknade hon i diabetes typ 1 − och mötet med sjukvården kom att forma hennes yrkesval:

− Jag valde att bli sjuksköterska, för att jag också vill göra nytta för andra människor, säger hon.

Läs artikeln om Lena Helldin och NU-sjukvårdens diabetesvård