NU-sjukvårdens dietister gör nytta för patienterna

Uppdaterad:
Publicerad:
Dietist och ägg
Madeleine Börjesson har arbetat som dietist i tolv år, varav de senaste åtta åren inom NU-sjukvården.

Hallå där, Madeleine Börjesson, dietist i NU-sjukvården – hur nyttiga är påskens ägg, egentligen? Och på vilket sätt bidrar du och dina kollegor till att förbättra vården för sjukhusets patienter?

Under påskaftonskväll beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen i de svenska hushållen. Finns det någon hälsofara att äta fler ägg än vanligt, under en sådan kort och koncentrerad tid?

− Det är sällan något är farligt att äta mycket av, under en begränsad period, om det inte handlar om sådant som är giftigt, säger Madeleine Börjesson

Innehåller alla aminosyror

− Vi dietister arbetar med budskapet att du kan äta allt - men inte alltid. Det är bra att variera kosten så att du får i dig allt du behöver och samtidigt inte får i dig för mycket av något som kan vara skadligt.

− Ägg är kompletta när det kommer till protein, det betyder att de innehåller alla aminosyror som kroppen behöver. Precis som kött, fisk och fågel. Men ägg är ett nyttigare alternativ för protein än rött kött och charkprodukter, som korv. 

− Så, ät gärna ägg i påsk, i alla former, och även de med papper på!

Remisser från legitimerad personal

Inom NU-sjukvården arbetar cirka 5 000 medarbetare som representerar ett 40-tal olika yrken. De mest välkända är läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Men det finns även andra professioner som arbetar patientnära och som gör stor skillnad.

Som dietisten Madeleine Börjesson och hennes sex kollegor på dietistmottagningen. De tar emot remisser från legitimerad personal på hela sjukhuset, förutom ätstörningsenheten, BUP och barnmottagningen, som har egna dietister.

Förebygga och behandla undernäring

− På sjukhuset handlar vårt uppdrag främst om att förebygga och behandla undernäring, malnutrition, som är ett stort bekymmer exempelvis för multisjuka äldre, cancerpatienter och vid neurologiska sjukdomar.

− Men vi ger även kostråd vid andra diagnoser och sjukdomar, och skriver ut näringsdrycker, vid behov. Målet är att alla patienter ska må så bra som möjligt i sin sjukdom och kunna täcka sitt energi- och näringsbehov.

Undernäring ökar risken för fallskador

Undernäring leder till större risk för fallolyckor, på grund av försämrad muskelfunktion, och påverkar kroppens förmåga att läka sår, vilket bland annat leder till ökad risk för trycksår. Fallolyckor och trycksår är två av de vanligaste vårdskadorna i sjukhusvården.

Men även hjärt- och lungkapaciteten påverkas, och den som är undernärd kan dessutom bli mer sårbar för infektioner och drabbas av nedstämdhet eller förvirring.

Enligt en uppskattning som Socialstyrelsen gjorde 2011 kan så stor andel som 30 procent av befolkningen över 80 år lida av undernäring.

Vill arbeta ännu mer förebyggande

Dietister är en av de legitimerade professionerna, med skyddad yrkestitel och enligt Socialstyrelsen ska nutrition likställas med annan medicinsk vård.

− Där är vi inte riktigt än, säger Madeleine Börjesson. Jag skulle önska att det fanns dietister på plats på samtliga avdelningar, så att vi kunde arbeta ännu mer förebyggande, än vad vi har möjlighet att göra idag. Det skulle göra stor skillnad för patienterna.

− Men betydelsen av nutrition börjar uppmärksammas alltmer, både på sjukhuset och i samhället. Det känns bra!

Fakta om ägg

  • I snitt äter svenskarna drygt fem ägg i veckan.
  • Alla kan äta ägg, utom de som har äggallergi, och de med konstaterat för högt kolesterolvärde bör begränsa intaget av kolesterolrika livsmedel.
  • Tidigare avråddes från generell konsumtion av ägg, eftersom de innehåller mycket kolesterol. Senare forskning visar dock att det är vilken typ av fett du äter som spelar mest roll. Du bör minska på det mättade fettet, som chark, kött, smör, grädde och bakverk, till fördel för mer omättat fett, som fisk, vegetabiliska oljor, oliver och avokado.
  • Äggvitan är fri från kolesterol, det finns bara i äggulan, som också innehåller mer fett än vitan.
  • Gulan ger också ett vitamintillskott, främst av vitaminerna A, E, D och folat (folsyra i naturlig form) och innehåller mineraler som järn och selen.