Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nyheter 2021

Nedan finns nyheter som publicerades under 2021. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

 • Sedan torsdag 30 december är NU-sjukvården i stabsläge, på grund av hög sjukfrånvaro på sjukhuset och i omgivande kommuner. Detta innebär att vissa patienter kan bli kvar på sjukhuset längre än planerat och att väntetiden kan bli längre på akutmottagningen. Dessutom ökar risken för överbeläggningar på vårdavdelningarna.

 • Vilka är oddsen för att en läkare på väg till jobbet räddar livet på någon som fått hjärtstopp, med hjälp av en hjärtstartare − som kommer flygande med en drönare? Det var precis vad som hände Mustafa Ali, en av NU-sjukvårdens akutläkare. Händelsen väcker nu uppmärksamhet även utanför Sverige, som det första fallet där en hjärtstartare som flygs ut med drönare räddat liv.

 • NU-sjukvården, tillsammans med polisen i Fyrbodal, tar nu ett första steg för att utveckla omhändertagandet av berusade personer i sjukhusets upptagningsområde, i enlighet med LOB, lagen om omhändertagande av berusade. 

 • Från torsdag 9 december har NU-sjukvården entrévärdar och väktare på plats vid huvudentréerna på NÄL och Uddevalla sjukhus. Samtidigt återinförs generella besöksrestriktioner. Till skillnad från förra gången med besöksrestriktioner får närstående komma in på sjukhuset, det är antalet som begränsas.

 • Efter de senaste veckornas ökade smittspridning av covid-19, både i Sverige och utomlands, återinförs munskydd för medarbetare, och ska bäras hela arbetspasset i vårdlokaler. Även patienter och besökare ska erbjudas munskydd. Entrévärdar återinförs från 9 december.

 • När utomhustemperaturen först ligger runt nollstrecket och sedan sjunker, samtidigt som snön faller, då slår blixthalkan till. Det har resulterat i ökad belastning för NU-sjukvårdens ortopediverksamhet de senaste dagarna.

 • Den 25 november uppmärksammar NU-sjukvården Orange Day, den av FN instiftade dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. I Utvecklingscentrum på NÄL finns bland andra Linda Harnell på plats, för att berätta om sjukhusets arbete mot våld i nära relationer. Hon är kurator och utbildar sjukhusets medarbetare i att våga fråga, i mötet med patienterna.

 • Svenskar är mycket positiva till att donera sina organ, men bara en bråkdel har gjort sin vilja känd. För att uppmärksamma organ- och vävnadsdonation arrangerar Socialstyrelsen varje år Donationsveckan. Årets upplaga pågår mellan den 8-14 november.

 • Fredag 29 oktober tecknade NU-sjukvården och Högskolan Väst ett femårigt avtal om strategiskt partnerskap. Det nya partnerskapet fördjupar och förtydligar det redan väl fungerande samarbetet mellan sjukhuset och högskolan.

 • Sedan i höst erbjuder NU-sjukvården rehabilitering i hemmet efter sjukhusvistelsen för patienter som drabbats av stroke. Det gör att patienten kan komma hem tidigare från sjukhuset, men den stora vinsten är att det ger bättre möjligheter att anpassa rehabiliteringen efter behoven som patienten har i sin hemmiljö.

 • I oktober är det tio år sedan Brinkåsen, NU-sjukvårdens anläggning för allmän- och rättspsykiatri i Vänersborg, stod klar. För att uppmärksamma jubileet av det som fortfarande ses som en toppmodern psykiatrianläggning firar chefer och medarbetare tillsammans med patienter den här veckan med både tårta och tillbakablickar.

 • Att drabbas av njursten är mycket smärtsamt och kan leda till komplikationer. Nu har NU-sjukvårdens urologimottagning på Uddevalla sjukhus utrustats med en ny stötvågsmaskin som ger säkrare och mer effektiva behandlingar för de drygt 350 patienter som sjukhuset behandlar för njursten varje år.

 • Från måndag 11 oktober sker inte längre inpasseringskontroll med väktare och entrévärdar i sjukhusets huvudentréer och NU-sjukvårdens generella besöksrestriktionerna upphör. En efterlängtad nyhet är att partner till gravida återigen får följa med till undersökning med ultraljud.

 • Den 29 september tar Folkhälsomyndigheten bort de allmänna råden i samhället om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. För NU-sjukvårdens del förändrar det ingenting på kort sikt. Sjukhusledningen har beslutat att förlänga nuvarande besöksrestriktioner fram till den 11 oktober. Då tar NU-sjukvården nästa steg i avvecklingen av sjukhusets besöksrestriktioner.

 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar en extra vaccindos mot covid-19 till vissa patientgrupper med kraftigt nedsatt immunförsvar. NU-sjukvårdens ansvar är identifiera patienterna och skicka ett brev om erbjudandet. Patienterna bokar sedan tid hos valfri vaccinatör. Ett undantag är patienter med bloddialys som NU-sjukvården erbjuder vaccin vid ordinarie besök på sjukhuset.

 • NU-sjukvården har beslutat att förlänga de besöksrestriktioner som gäller idag till och med 30 september.

 • Smittspridningen ökar och alltfler personer behöver sjukhusvård för sin covid-19. Patientgruppen är yngre än tidigare och ovaccinerade. På avdelning 27 infektion ser överläkare Lennart Wernbro, vårdenhetschef Ewa Wennerholm och undersköterska Anette Bjerke med oro på utvecklingen. "Kan den nya vågen inte hindras av vaccination, så kan den åtminstone dämpas."

 • Fredagen den 23 juli kl. 13.48 beslutade särskild sjukvårdsledning, SSL, att avveckla stabsläget för covid-19. Det innebär att NU-sjukvården efter drygt åtta månader med stabs- och förstärkningsläge lämnar den särskilda beredskapsorganisationen och återgår till normalläge.

 • Sedan pandemins start, i mitten av mars förra året, har NU-sjukvården vårdat drygt 4 850 patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19. Av dem har cirka 1 770 varit bekräftat smittade. Drygt 200 patienter har behövt vård på IVA, intensivvården. Första vågens topp var den 9 maj förra året, den andra vågens topp kom den 17 december.

 • 35 000 givna doser. Det är resultatet när NU-sjukvårdens vaccinationsmottagningar stänger verksamheten efter en vår med vaccination mot covid-19. ”Det har varit enormt mycket att göra hela tiden men jag har haft så positiva och glada medarbetare som alla varit helt otroliga på att ställa upp”, säger Annette Nyström, enhetschef för mottagningarna.

 • Sedan början av januari har NU-sjukvården delat ut munskydd vid sjukhusets huvudentréer. Nu har VGR:s rekommendation om munskydd som source control i sjukvårdens lokaler upphört. Därför erbjuder entrévärdarna inte längre munskydd. Patienter och eventuella ledsagare som vill bära eget munskydd kan givetvis göra det.

 • NU-sjukvården har infört en stegvis avveckling av besöksrestriktionerna. Från den 1 juli tillåts en (1) symptomfri anhörig eller ledsagare att följa med på mottagningsbesök, med vissa få undantag. En öppning av sjukhusentréerna förväntas kunna ske den 1 september. Förbudet att besöka inneliggande patienter kvarstår till den 1 oktober.

 • Den 20 november 2020 utlöste NU-sjukvården förstärkningsläge med anledning av coronapandemin. Idag klockan 14.17 beslutade särskild sjukvårdsledning (SSL) att sänka beredskapsnivån till stabsläge.

 • Från och med fredag den 11 juni får partner eller annan anhörig följa med på både förlossning, kejsarsnitt och BB i NU-sjukvården.

 • Med rekordfart har NU-sjukvården tagit fram en ny app där sjuksköterskor själva anmäler intresse för att ta extrapass på akutmottagningen i sommar. De senaste veckorna har hundratals tidigare vakanta pass bokats in. − Vår nya app är unik, men det är sjuksköterskorna som ställer upp, som är den verkliga lösningen, säger Jonas Blank, verksamhetschef för akutmottagning och paramedicin.

 • Beroende på vaccinleveranser så ligger olika vårdcentraler i Fyrbodal olika långt fram i vaccinationen av fas 2. Från och med den här veckan stöttar därför NU-sjukvården vissa vårdcentraler med vaccination av deras listade patienter som är äldre än 65 år.

 • Den här veckan kommer över 700 patienter att få sin första dos vaccin mot covid-19 i NU-sjukvården. ”Äntligen!”, säger sjuksköterskan Tove Norman på njursviktsmottagningen, som vaccinerar bloddialyspatienter idag.

 • Ska du besöka NU-sjukvården? I pandemitider finns det några saker som är extra viktiga att tänka på.

 • Spridningen av covid-19 är fortfarande stor och sjukvården är hårt ansträngd. Som ett tillägg till redan gällande åtgärder för att minska smittspridning rekommenderar nu VGR att patienter, besökare, ledsagare och personal kontinuerligt använder munskydd i vårdlokaler där mer än en person vistas samtidigt.

 • Hur påverkar covid-19 graviditeten? Hur är det att bli förälder under pandemin? NU-sjukvården deltar i den nationella forskningsstudien COPE för att ta reda på de frågorna. Det behövs deltagare till studien. NU-sjukvården söker både dig som är frisk och dig som har fått covid-19 under graviditeten samt dig som är partner till en gravid kvinna.

Senast uppdaterad: 2023-05-22 13:38