Nu startar populär utbildning till sjukvårdsbiträde
80 sökande. 50 behöriga. 20 platser. Idag, den 27 september, startar den nya lärlingsutbildningen till sjukvårdsbiträde, ett samarbete mellan NU-sjukvården, Kunskapsförbundet Väst och Uddevalla Vuxenutbildning. Sjukhuset blir platsen för både teori och praktik.
Utbildningen är nio månader lång, och motsvarar första delen av undersköterskeutbildningen. Merparten, 70 procent, består av arbetsplatsförlagt lärande, APL, runt om på NÄL och Uddevalla sjukhus.
Elevernas första dag på avdelning sker redan sex veckor in i utbildningen. alltså i början av november. Upp till fyra dagar per vecka kommer sedan bestå av APL.
En av sjukhuset 1400 studenter
Den 15 september träffades antagna elever och elever på reservlista, i Ägget på NÄL. De fick bland annat uppmuntrade information av Johan Linder, utbildningschef i NU-sjukvården:
– I NU-sjukvården har vi över 1400 studenter varje år vilket innebär att du kommer att träffa många under utbildning, precis som du. Tillsammans med ordinarie medarbetare på sjukhuset, som sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, farmaceuter och kuratorer, är vi alla en del av teamet runt patienten.
Och Victoria Qvarnström, som redan arbetar som sjukvårdsbiträde på avdelning 52-55, bidrog med sina erfarenheter.
– Som sjukvårdsbiträde är du kanske den första patienten ser på morgonen och den sista den ser på kvällen. Vi bygger en nära relation och kan hjälpa till med massor.
Denna vecka ansvarar Victoria Qvarnström för NU-sjukvårdens stafettkonto på Instagram och berättar mer om vad hon arbetar med som sjukvårdsbiträde.
Ett steg in i vården
Johan Linder startade själv sin yrkesbana i sjukvården just som sjukvårdsbiträde i början av 1990-talet. Precis som för många andra var jobbet ett första steg in i vården. Det intygar även Victoria Qvarnström:
– Vi är flera kollegor som är sugna på att läsa vidare till undersköterska och sjuksköterska nu. Det är så himla kul att jobba här!
Även samarbetspartnern Uddevalla Vuxenutbildning är nöjd:
– Det är fantastiskt roligt att det är så stort intresse för utbildningen! Det ligger mycket planering och samverkan bakom denna utbildning och det är många som ser framemot att den nu startar upp, säger Linda Lärk, koordinator på Uddevalla Vuxenutbildning.
Fakta: Sjukvårdsbiträde och utbildningen
Ett sjukvårdsbiträde hjälper och avlastar vårdpersonalen genom att till exempel hjälpa patienterna att tvätta sig, klä på sig och äta. Att det finns sjukvårdsbiträden på sjukhuset är viktigt i syfte att frigöra tid för undersköterskor, som i sin tur kan göra delar av sjuksköterskans sysslor.
Gruppen som blivit antagna till utbildningen är blandad, yngre som äldre, och med olika erfarenheter och kunskaper. Vilka som valts ut följer ordinarie regler för antagning till vuxenutbildning. Ett grundkrav har varit godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå.
Utbildningen till sjukvårdsbiträde, som är en lärlingsutbildning, är ett pilotprojekt. Faller upplägget väl ut kan fler utbildningsstarter bli möjliga.