Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
NU-sjukvården är ett hälsofrämjande sjukhus. Det innebär att vi stöder positiv hälsoutveckling hos patienter, att vi utvecklar den hälsosamma arbetsplatsen och arbetar med förebyggande hälsoarbete i samarbete med andra aktörer i samhället. Du som är patient i NU-sjukvården kan ta upp frågor kring dina levnadsvanor i samband med din vård hos oss.
Dina alkoholvanor påverkar din hälsa. Kraftigt drickande ökar risken för högt blodtryck, stroke, oavsiktliga skador och flera former av cancer. Var uppmärksam på mängden alkohol du dricker vid ett tillfälle och din totala veckokonsumtion.
När du söker vård hos oss kan du komma att bli tillfrågad kring dina alkoholvanor. NU-sjukvården använder instrumentet Audit C för att identifiera riskbruk av alkohol.
Regelbunden fysisk aktivitet kan förebygga eller förbättra många olika sjukdomstillstånd.
Fysisk aktivitet sätter fart på positiva krafter i kropp och själ. Man kan få goda hälsovinster genom att regelbundet ägna sig åt någon form av fysisk aktivitet. Du kan bland annat minska risken för diabetes, högt blodtryck, övervikt, hjärtinfarkt, bröst- och tjocktarmscancer, värk i leder samt benskörhet.
Det går också att få fysisk aktivitet på recept, FaR.
FaR - Fysisk aktivitet på recept
Fysisk aktivitet på Recept (FaR) är en sjukvårdande behandling som kan ordineras som ett komplement till eller som ersättning för läkemedel. Du som patient väljer lämplig rörelseaktivitet i samråd med vårdpersonal, så att det blir efter dina förutsättningar och önskemål.
Vänd dig i första hand till din vårdcentral för att få ett recept. Du kan även efterfråga det när du vårdas hos oss.
Matvanorna påverkar risken att drabbas av folksjukdomar som fetma, hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, benskörhet och vissa cancersjukdomar. Att vara överviktig eller lida av fetma ökar i sin tur risken för att drabbas av ytterligare ohälsa.
Att stressen har ökat i samhället idag har flera skäl, men en stor gemensam nämnare är brist på tid för återhämtning.
Här är tips på hur du kan dra ner på tempot för att ge kroppen möjlighet att återfå balans.
Vila och ta tid för återhämtning
Vi klarar perioder av stress om vi ser till att vila och återhämta oss. Titta på TV, läs en bok, bläddra i en tidning eller bara ”slappa” är exempel på bra avkoppling som ger återhämtning och vila för både kropp och hjärna.
Ställ rimliga krav på dig själv
Arbeta med din egen inställning till de krav som ställs i livet och försöka lägga upp din tillvaro efter de krav som du kan hantera. Försök också att vara nöjd med det du åstadkommit, ge dig själv beröm.
Rör på dig
Försök att hitta någon aktivitet som du tycker om, exempelvis promenader som du kan göra det när det passar dig. Vid fysisk aktivitet händer mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare. Blodcirkulationen ökar och hjärnan får mer syre. Fysisk aktivitet gör också att kroppen blir bättre på att ta hand om stresshormoner – din stresstålighet ökar, helt enkelt.
Att sova gott
Det är kanske lättare sagt än gjort, men en god natts sömn är viktig för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Se till att börja varva ned i god tid innan du lägger dig – helst utan mobil, dator eller andra skärmar. Ta hellre ett bad, lös ett korsord eller läs en bra bok. Håll gärna sovrummet mörkt och svalt.
Försök att ha en rimlig arbetsbörda
När du är stressad på jobbet kan du försöka att sätta gränser, prioritera och be om hjälp. Det är viktigt att tala med din chef för att få hjälp med en förändring. Du kan också tala med dina kollegor, det ger möjlighet att dela erfarenheter och att stötta varandra.
Socialt umgänge
Umgås med familj och vänner, det gör det lättare att varva ner. Det kan vara så enkelt som att ta en kopp kaffe eller en promenad tillsammans.
Varva ner
Det finns avslappningsövningar du kan lära dig. Yoga är ett exempel på aktivitet som kan hjälpa till att hejda tankar som snurrar i huvudet och gör att stressreaktioner i kroppen dämpas. Andningen som utövas i yoga lugnar ner kroppen och sänker pulsen.
Att säga Nej
Det är mycket i privatlivet som kan vara stressande. Om du blir stressad av att familjen har många aktiviteter, försök att trappa ner på dessa och be om hjälp. Öva på att säga ”nej” eller ”låt mig tänka på saken” om du lätt ställer upp på vad andra vill. Be att få vänta en dag med svaret så kan det vara lättare att säga nej.
En majoritet av de som röker i dag vill sluta. Är du en av dem? Det finns stora hälsovinster med att sluta röka.
Du kan få stöd och råd hos Sluta-Röka-Linjen. Ring 020-84 00 00 eller gå in på www.slutarokalinjen.se. Där finns erfarna tobaksavvänjare som hjälper dig kostnadsfritt.
Om du istället vill träffa någon kan du kontakta din vårdcentral.
Genom att göra ett tobaksuppehåll har du möjlighet att påverka resultatet av din operation. Forskning visar att rökstopp sex-åtta veckor före operation och sex-åtta veckor efter operation halverar risken att drabbas av komplikationer.
Alla opererande mottagningar i NU-sjukvården arbetar med rökstopp inför operation. Se till att du får riktigt bra hjälp! Prata med din läkare och be om "kvalificerad rådgivning och behandling".
Rökfritt sjukhusområde
NU-sjukvården är ett rökfritt sjukhusområde. Det innebär att rökare hänvisas till att röka utanför sjukhusområdet. Du som är rökare blir erbjuden råd och stöd utifrån din situation och ditt individuella behov.