Helt ärligt - Videoserie

Helt ärligt är en filmserie med korta avsnitt där medarbetare inom vårdprofessionerna delar med sig av sin upplevelse av att arbeta i NU-sjukvården, men där du också får inblickar i de övriga yrkena som finns på sjukhuset!

Det senaste avsnittet:

 
Marie-Louise Larsson, en själ som brinner för trakeostomivård, gästar oss i detta avsnitt som undersköterska från öron-näs-halsmottagning på NÄL.

När du träffar Marie-Louise i verkligheten heter hon Mimmi och jobbar med allt från att assistera på läkarmottagningen och jobba i sköljrummet, till att genomföra balansundersökningar och hålla i utbildningar inom trakeostomivård. Variationsrikedomen i jobbet är det hon gillar mest med att jobba som undersköterska på mottagningen, det gör jobbet roligt.

På andra sidan tycker Mimmi att det besvärligaste med hennes jobb är teknikstrul, speciellt när det sker under en pågående undersökning med patient närvarande...

Se alla tidigare avsnitt i listan nedanför:

Caroline Fruberg - Utdata

 
Vad gör en administratör, på sjukhuset, egentligen?
 
I det senaste avsnittet av vår filmserie Helt ärligt möter du Caroline Fruberg, som arbetar med utdata för patientinformation. Tack vare Caroline och hennes kollegor kan de som arbetar nära patienterna få snabbare och bättre koll på exempelvis hur många på sjukhuset som vårdas med covid-19, hur pass bra enheten gör insatser för att förbättra patientsäkerheten och att kallelser till cancerpatienter skickas i rätt tid.
 
Det besvärliga för Caroline i hennes arbetsvardag är bland annat känslan av att vara otillräcklig, det finns så mycket mer hon skulle vilja bidra med.
Det härliga är att möta alla de som arbetar i de olika verksamheterna på sjukhuset, att få vara kreativ och hjälpa dem att lösa deras problem – och så hennes fantastiska kolleger i arbetsgruppen.

Specialavsnitt - MAVA, KAVA och avdelning 52-55

 
Möt Sheila på MAVA, Diana på KAVA och Karin på avdelning 52–55, i detta specialavsnitt av sjukhusets filmserie Helt ärligt.
 
De har alla olika vägar in i yrket som sjuksköterska, och arbetar på avdelningarna som tydligast märker av när trycket på akutmottagningen ökar. Med önskemål om fler kollegor, som kan ge fler vårdplatser och mer tid för varje patient, berättar de om vad som är härligt och besvärligt med att arbeta i akutvårdskedjan i NU-sjukvården.

Cecilia Thyrsson - Uppvakningsenheten

 
Cecilia Thyrsson älskar att träffa människor och det är tydligt i detta avsnitt av vår filmserie Helt ärligt.
 
Cecilia jobbar som sjuksköterska på uppvakningsenheten på Uddevalla sjukhus, där hon och hennes kollegor vårdar patienter efter operation och påbörjar deras rehabilitering. Hon tycker att det besvärliga med hennes arbete också är en del av det härliga.
 
− När vi hamnar i en svår situation och lyckas lösa den, då finns det faktiskt inget bättre och härligare, berättar Cecilia.
 
Utöver det besvärliga, som också kan vara det där härliga, så lyfter Cecilia att det är alla människor hon träffar på en dag som är det absolut bästa med hennes jobb. På uppvakningsenheten samarbetar de med många kliniker och avdelningar, så det blir många möten med både patienter och medarbetare.

Specialavsnitt - sommaren på akuten NÄL

 

I det senaste avsnitet av Helt ärligt möter du fyra fast anställda sjuksköterskor på akutmottagningen på NÄL. De berättar om vad som är besvärligt och härligt i arbetsvardagen, särskilt under sommaren − och varför de väljer att stanna kvar på en av sjukhusets mest utmanande arbetsplatser.


Malin Johnsson - Öron-näs-hals och käkkirurgi

 

I dagens avsnitt av Helt ärligt får du träffa Malin Johnsson, medicinsk sekreterare på sekretariatet för öron-, näs-, hals och käkkirurgi. Hon tycker att det allra härligaste med sitt jobb är att kunna avlasta vårdpersonalen med vårdadministrativa uppgifter och på det sättet stärka kvaliteten och patientsäkerheten i vården.

Besvärligast med hennes jobb tycker hon är att prioritera arbetsuppgifter när det är mycket att göra.


Ellinor Carlsson - Palliativa enheten

 
Dags för Helt ärligt! Idag får du träffa Ellinor Carlsson, som jobbar som sjuksköterska på palliativa enheten. I hennes roll, som även innebär att vara sektionsledare och konsultsjuksköterska, är den stora utmaningen att bedriva vård av hög kvalitet utifrån patienter och närståendes önskemål.
 
Höjdpunkten är chansen att få göra skillnad, både för patienter närstående och kollegor. Ellinor utmanar kollegor i NU-sjukvården att i alla samtal ställa frågan ”Vad är viktigt för dig just nu?”.

Annika Lüttschwager - Käkkirurgimottagning NÄL

 
Att debitera patienter rätt är inte alltid lätt, speciellt när det gäller komplexa fall som måste navigeras genom tandvårdstaxan. Detta berättar Annika Lüttschwager bland annat om i dagens avsnitt av Helt ärligt.
 
Annika jobbar som tandsköterska på käkkirurgin på NÄL och tycker att en utmanande del av hennes jobb är just debitering av patienter. Det finns en djungel av regler och diverse saker att ta hänsyn till.
 
Det härligaste med hennes jobb tycker hon är variationen och det starka teamarbetet de har. Att få arbeta både på mottagningen och i operationssalar med alla möjliga kollegor är det bästa. Extra roligt är det att få samarbeta med medarbetare från öron-, näs- och halsmottagningen och assistera på mindre operationer.

Elizabeth Franklin - Kvinnoklinik

 
Elizabeth Franklin – barnmorska – laktationskonsult – utvecklingsbarnmorska för BB-/Amningsmottagningen och en driven själ inom kvinnosjukvården. Hon arbetar aktivt på flera avdelningar, men jobbar huvudsakligen på mottagningen för gravida och nyförlösta på NÄL.
 
Ett inspirerande fokus i Elizabeths arbete är på mammans behov eller önskemål när det gäller amningsstöd, hon införde också idén om kulturtolkar som idag är en permanent verksamhet i NU-sjukvården.
 
Det tråkiga i hennes arbetsdag tycker hon är schemaplanering, men det finns också mycket roligt som förgyller hennes dag, till exempel alla möten med patienter och utvecklingsarbetet där hon får skapa nya lösningar.

Linda Papadopoulos - Vårdadministrativ sekreterare

 

Videoserien Helt ärligt fortsätter och vi möter Linda Papadopoulos i årets första avsnitt.

Lindas uppdrag som vårdadministrativ sekreterare betyder att hon jobbar med vårdgaranti och valfrihet inom den somatiska vården. Det blir många samtal med patienter på en dag, men att få chansen att hjälpa så många är det härligaste med hennes jobb.
 
Tyvärr kan det också bli besvärligt, speciellt när det saknas upphandlade avtal för att hjälpa vissa patienter med specifika sjukdomar.

Khadra Mahmud - Tolksamordnare

 
I detta avsnitt av Helt ärligt får vi träffa Khadra som jobbar som kulturtolk på kvinnokliniken på NÄL. Hon har en unik roll på avdelningarna där hon arbetar och idag berättar Khadra om vad hon tycker är härligt och besvärligt med hennes uppdrag.
 
Som kulturtolk gäller det att inte bara hjälpa patienter att förstå, utan att också navigera dem genom svensk kultur, lagar och normer. Det kan kännas besvärligt när det handlar om tråkiga situationer som till exempel komplikationer med ett foster, tycker Khadra.
 
Men i hennes jobb finns otroligt mycket glädje och stolthet som gör att vardagen präglas av härliga stunder. För Khadra toppas den härliga listan av variationen i hennes arbetsdag, samt energin hon får av att hjälpa familjer som inte kan det svenska språket.

Johan Linder - Utbildningsenheten

 
Johan Linder arbetar som utbildningschef på NU-sjukvårdens utbildningsenheten och berättar idag om vad han tycker är besvärligt och härligt med jobbet.
 
Det besvärliga med att jobba som utbildningschef är alla mejl som måste hanteras, tycker Johan. Men härliga stunder på arbetsdagen finns det massor av! Framför allt alla medarbetare som har ett enormt driv för utbildningsfrågor, men också att utbildningsfrågor har blommat upp senaste tiden.
 
När Johan började för tio år sedan var det inte lika mycket fokus på utbildningsfrågor som det är idag, vilket han tycker känns jättespännande!

Erica Deréhn - Vuxenpsykiatri

 
Att jobba som teamledare är både härligt och besvärligt, tycker Erica Deréhn. I detta avsnitt av Helt ärligt träffar vi Erica som jobbar på avdelning 95 på Brinkåsen.
 
Något som hon tycker är utmanande med att jobba på en allmänpsykiatrisk akutavdelning, är att få patienter att fortsätta medicinera även efter utskrivning. Många patienter känner sig friska och tycker att de kan sluta med medicinering, men det är medicinen som gör att de känner sig friska, säger Erica.
 
Det härliga med hennes arbete är variationen av arbetsuppgifter och att ingen dag är den andra lik, vilket ger lite äventyr i vardagen.

Hanna Davies - Anestesi-operation-intensivvård

 
I dagens avsnitt av Helt ärligt möter vi Hanna Davies, operationssjuksköterska och teamledare på anestesi, operation och intensivvårdsavdelningen på Uddevalla sjukhus. Att lista ut vad som är besvärligt och härligt med jobbet är inte alltid lätt och ibland kan dessa två vara samma sak.
 
För Hanna känns det ibland utmanande att jobba tillsammans med så många enheter inom samma verksamhet. Alla har samma mål, men fokus kan ligga på helt olika delar. Samtidigt är det den höga och breda kompetensen som finns på enheterna, som utgör de bästa delarna av hennes arbetsdag.

Elisabeth Eriksson Gebring - Patientsäkerhetsenhet

 
Vem ser vi i detta avsnitt av Helt ärligt? Jo, det är Elisabeth Eriksson Gebring som idag delar med sig om det goda och onda med hennes arbete. Elisabeth jobbar som planeringsledare inom vårdhygien i NU-sjukvården och arbetar tillsammans med nästan alla enheter på sjukhuset.
 
Att få jobba med så många olika verksamheter inom NU-sjukvården är för henne det bästa med jobbet. Men att arbeta med så många kan ibland vara svårt och att göra så de grundläggande basala hygienrutinerna följs av alla inom vården, är bland de besvärligare, säger Elisabeth.

Susanne Martinsson - Systemförvaltare

 
Idag möter du Susanne Martinsson i vår videoserie Helt ärligt. Hon jobbar som Melior-förvaltare inom NU-sjukvården. Hennes arbetsuppgifter svävar runt patientjournalsystemet Melior, där hon gör allt från utbildning till felsökning.
 
Det bästa hon vet är få hjälpa många människor och dela med sig av sina kunskaper. Det som kan vara besvärligt på jobbet är att nå ut med information till användarna, exempelvis inför en större uppgradering.

Ulrika Andrée - Medicinsk teknik

 
Idag berättar Ulrika Andrée från medicinsk teknik på NÄL det härliga och besvärliga med hennes jobb. Hennes vardag fylls med allt från service och underhåll av medicinsk utrustning till problemsökning av stora system.
 
Just stora system är extra besvärliga när de krånglar, eftersom det påverkar så många. Men det gör att det känns ännu bättre när man klurat ut en lösning, säger Ulrika.

Lena Samuelsson - Förlossning

 
Helt ärligt… Lena Samuelsson har i 31 år jobbat som barnmorska och har ett och annat att säga om det härliga och besvärliga inom yrket. På förlossningen där hon jobbar finns otroligt mycket glädje att ta del av, vilket Lena tycker är det absolut bästa med hennes jobb. Tyvärr uppstår även besvärliga situationer på förlossningen och värst av allt är när glädjen blir till sorg, berättar Lena.
 
Filmen med Lena är en del av NU-sjukvårdens videoserie Helt ärligt, där medarbetare från hela organisationen beskriver det besvärligaste och härligaste med sina jobb. Tillsammans är vi NU-sjukvården!

Johnny Johansson - Anestesi-operation-intensivvård

 
Att hjälpa vårdpersonalen med kraschade datorer och krånglande IT-system är vardag för Johnny Johansson som arbetar som IT-samordnare och systemförvaltare för anestesi, operation och intensivvårdsavdelningen samt verksamheten för ortopedi. Det bästa med jobbet är att det är variationsrikt medan det besvärliga kan vara att prioritera ärenden när det uppstår flera akuta situationer samtidigt.
 
Filmen med Johnny Johansson är en del av NU-sjukvårdens videoserie Helt ärligt, där medarbetare från hela organisationen beskriver det härligaste och besvärligaste med sina jobb. Tillsammans är vi NU-sjukvården!

Katarina Sandman - Neurologi och stroke/TIA

 
När Katarina Sandman ska beskriva det bästa med sitt jobb är det arbetskamraterna hon lyfter fram. På avdelning 53, där hon jobbar som undersköterska och sektionsledare, är det god gemenskap, många samtal och man kan både skratta och gråta tillsammans. Det besvärligaste med jobbet är överbeläggningarna, som påverkar den lilla avdelningen med två specialiteter (stroke och neurologi) mycket.
 
Filmen med Katarina Sandman är en del av NU-sjukvårdens videoserie Helt ärligt, där medarbetare från hela organisationen beskriver det härligaste och besvärligaste med sina jobb. Tillsammans är vi NU-sjukvården!

Bengt Ekelund - Kirurgklinik

 

Helt ärligt... Idag får du träffa Bengt Ekelund, kirurg som främst jobbar med bröstkirurgi. Han tycker att det bästa med jobbet är de trevliga kollegorna och patienterna, som ger mycket tillbaka. Något som är tufft på jobbet är när patienterna av olika anledningar måste vänta länge på sina diagnoser eller behandlingar.


Annika Månebacke Wändel - Förlossning

 
Helt ärligt… Idag berättar Annika Månebacke Wändel, som är avdelningschef på förlossningen, om det härliga och besvärliga med hennes jobb. Under dagens sämre stunder kan hon känna en viss ensamhet i jobbet som chef och att det hårda arbetet ibland blir osynligt. Att hitta en balans mellan administration och arbete ute i verksamheten är lättare sagt än gjort.
 
Som tur är fylls Annikas dag med många härliga stunder och inte minst tack vare hennes yrkesstolta och engagerade medarbetare. Men också tack vare förlossningsavdelningens många glada och positiva patienter som delar med sig av sin lycka!

Douglas Köhler - Kardiologi

 

Helt ärligt… Idag berättar specialsjuksköterskan Douglas Köhler om vardagens bättre och sämre stunder. De fina stunderna i hans arbetsdag på avdelning 43 präglas av underbara kollegor och en stark gemenskap, som behövs när tuffa dagar visar sig.

Men inget jobb är perfekt och det besvärliga för Douglas är framför allt arbetstiderna och helgskift, som han gärna skulle vilja ha mer sällan.


Terese Palmgren - Arbetsterapi

 
Helt ärligt… Idag berättar arbetsterapeut Terese Palmberg om hennes fantastiskt goda arbetskamrater som tillsammans hjälper varandra att klara av arbetsdagen.
 
Samma kollegor är det som håller avdelningen i liv när rekryteringssvårigheter gör vardagen mer besvärlig än den behöver vara.
Viljan att räcka till och hinna göra mer är tydlig hos Terese och hennes medarbetare när de gör allt för att hitta nya arbetskamrater!

Anna Carling - IVA

 
I vår nya serie Helt ärligt berättar Anna Carling om glädjen och styrkan i att, tillsammans med kollegorna, sätta in alla nödvändiga resurser för att rädda livet på de mest sjuka patienterna. Samt känslan av tomhet när det inte går som det ska...
 
NU-sjukvården har cirka 5000 medarbetare, inom ett 40-tal olika yrken. På sjukhusets intensivvårdsavdelning, IVA, arbetar ett 60-tal sjuksköterskor. En av dem är Anna!