Nytt arbetssätt inom ortopedin gav medarbetarna orken tillbaka
Går det att vända ett läge där det blivit svårt att hålla vårdplatser öppna, där överbeläggningar är vardag och medarbetarnas arbetsmiljö är allt annat än bra? Det var precis vad NU-sjukvårdens ortopediavdelning 52-55 gjorde, genom att tänka helt nytt.
Så tycker medarbetarna
Det första som verksamheten för ortopedi gjorde för att skapa ett mer hållbart arbetssätt och en bättre vårdplatssituation var att slå samman avdelningarna 52 och 55 på NÄL i Trollhättan till en gemensam avdelning, under en enhetschef och en ledning.
Undersköterska vit och sjukvårdsbiträden
Nästa steg var att förtydliga och förändra sjuksköterskans roll. Det resulterade i att sjuksköterskan idag har ansvar för tolv patienter, vilket är något fler än tidigare. I gengäld har gruppen runt sjuksköterskan förstärkts med fler medarbetare. Förutom undersköterskor har avdelningen anställt sjukvårdsbiträden och infört en ny funktion, ”undersköterska vit”. Dessa har en kompletterande utbildning, som gör att de kan avlasta sjuksköterskan i olika arbetsuppgifter, exempelvis läkemedel.
– Totalt sätt är vi idag något fler medarbetare på avdelningen, men tack vare det nya arbetssättet behövs färre sjuksköterskor för att täcka alla pass, säger vårdenhetschef Marcus Därnemyr, vårdenhetschef på avdelning 52-55.
– Syftet med det nya arbetssättet är just att sjuksköterskan ska vara arbetsledande i den patientnära vården, istället för att sitta med administrativa uppgifter, säger han.
Anställda medicinläkare och kortare vägar
Den nya avdelningen har 36 vårdplatser och jobbar till skillnad mot tidigare inte med överbeläggningsplatser. På avdelningen jobbar tre vårdgrupper med fem medarbetare i varje grupp. Fördelningen är en sjuksköterska, en undersköterska vit, två undersköterskor och ett sjukvårdsbiträde. Samma bemanning gäller måndag-söndag, dag- och kvällspass.
Ytterligare en förändring är att medicinläkare anställts, så att patienten kan behandlas medicinskt, parallellt med ortopedläkarnas arbete. Numera sitter dessutom undersköterskorna som jobbar som receptionister, och undersköterskorna som arbetar med den samordnade vård- och omsorgsplaneringen mellan sjukhus, primärvård och kommuner i SAMSA i ett gemensamt kontor. Det har kortat informationsvägarna.
Sänkt medelvårdtid och färre sjukskrivningar
Det nya arbetssättet sjösattes i januari och ska utvärderas i maj. Men när den sammanslagna avdelningen nyligen firade 80 dagar kunde de redan nu se att förändringen lett till flera förbättringar. Exempelvis har medelvårdtiden sänkts och flödet av patienter och utskrivningsprocessen har blivit bättre. Allt tyder också på att sjukskrivningarna minskat.
– Vi märker verkligen att arbetsmiljön blivit så mycket bättre. En av styrkorna som gjort att det blivit så bra är att medarbetarna varit delaktiga under hela processen. Det är inte lätt att göra en sådan här stor förändring och den behöver tid att landa, säger Marcus Därnemyr.
Vill du veta mer?
Vårdenhetschef
Marcus Därnemyr
010-435 05 51
marcus.darnemyr@vgregion.se