Arkivarie Josefin Henriksson

Uppdaterad:
Publicerad:

I lördags var det Arkivens dag, som alltid den andra lördagen i november. Här svarar Josefin Henriksson, en av NU-sjukvårdens två arkivarier på fem snabba frågor om sitt uppdrag – som har ett perspektiv på minst 1 000 år.

Hallå där, Josefin - vad är ditt uppdrag?

– Som arkivarie är mitt uppdrag att arbeta med journal- och dokumenthantering samt arkivering i NU-sjukvården. Det handlar om att hålla ordning och reda på alla dokument och handlingar, både i fysiska arkiv och digitala arkiv.

Hur kan du stötta NU-sjukvårdens verksamheter?

– Jag och min kollega Lars Nordén är ett stöd för NU-sjukvårdens medarbetare i frågor som rör alla typer av dokument- och informationshantering. I vissa fall krävs det en utredning kring hur ett visst dokument ska hanteras, då är det vi arkivarier som gör detta. Vi håller också utbildningar för personal inom NU-sjukvården.

– Många i NU-sjukvården vet inte om att de får hjälp av oss, när de känner sig osäkra på hur vissa dokument ska hanteras. Du kanske har gjort på ett visst sätt innan, men känner dig osäker på om du gör rätt, då är vi så glada över att kunna få hjälpa dig.

Vad är det mest överraskande med arkiveringen i NU-sjukvården?

– De flesta känner nog inte till vilket långsiktigt perspektiv vi måste ha. Många av de dokument som skapas i NU-sjukvården ska bevaras för all framtid, med ett minimum på 1 000 år.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag har alltid gillat att skapa ordning och struktur, det kan vara väldigt tillfredställande.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

– Jag upplever ibland att det är svårt att nå ut till alla, och det är utmanande att få verksamheterna att intressera sig mer för dokumenthantering och arkivering. Jag förstår att verksamheterna ofta upplever detta som ytterligare en arbetsbörda, men jag vet vad lagen kräver och det är viktigt att vi strävar efter att följa lagen. Bättre sent än aldrig att börja göra rätt.

Läs mer om Arkivens dag.