Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Resultatet från Arbetsmiljöverkets inspektioner på Uddevalla sjukhus klart

Nu har Arbetsmiljöverket, AV, kommit med sina rapporter från inspektionerna som myndigheten gjorde i NU-sjukvården den 19 och 20 april.

Pressmeddelande

Besöket från Arbetsmiljöverket ingick i den inspektion av arbetsmiljön, som myndigheten sedan i höstas genomför på samtliga akutsjukhus i Sverige. I NU-sjukvården hade AV valt att inspektera tre verksamheter på Uddevalla sjukhus: operationsavdelningen, kirurgimottagningen och ortopediavdelning 4.

Operation och kirurgimottagningen

När det gäller operationsavdelningen och kirurgimottagningen hittade Arbetsmiljöverket inga brister i arbetsmiljön inom ramen för tillsynen. AV har därmed avslutat dessa ärenden.

Ortopediavdelningen

Vid besöket på avdelning 4 hittade inspektörerna en brist rubricerad ”Organisatorisk och social arbetsmiljö – arbetsbelastning – undersökning och riskbedömning”. Under inspektionen framkom att det finns arbetstagare som kan löpa risk att drabbas av ohälsa, på grund av arbetsbelastningen i samband med att avdelningen bistår akuten på NÄL med vårdplatser under helger.

Arbetsmiljöverkets krav

Arbetsmiljöverket ålägger nu NU-sjukvården att undersöka arbetsbelastningen på avdelningen, ta reda på om resurserna för arbetet är anpassade till kraven i arbetet, samt att därefter bedöma riskerna för att någon kan komma att drabbas av ohälsa och olycksfall. Utifrån riskbedömningen ska åtgärder som behövs vidtas.

Senast den 19 juni ska NU-sjukvården ha redovisat hur Arbetsmiljöverkets krav uppfyllts och hur skyddsombud och arbetstagare varit delaktiga i detta arbete.

Relaterade länkar

Arbetsmiljöverket besöker NU-sjukvården

Arbetsmiljöverkets nationella inspektioner

Kontakt

Frågor från media hänvisas till NU-sjukvårdens presstjänst, 010-435 65 01, nu.presstjanst@vgregion.se