Rättspsykiatrin yogar sig till bättre hälsa

Publicerad:
Yogalärare
Ramona Gravander Pettersson, Sandra Kriewitz och Anki Eriksson har agerat yogalärare under studien.

Minskad impulsivitet och aggressivitet, förbättrad uppmärksamhet och sömn. Det var några av resultaten när fängelsedömda fick chansen att utöva yoga regelbundet. Nu testas konceptet även inom rättspsykiatrin, bland annat på Brinkåsen i Vänersborg.

Under tio veckor har åtta patienter och fem medarbetare på Brinkåsens rättspsykiatri varit en del av forskningsprojektet som leds av Nóra Kerekes, professor i medicinsk vetenskap med inriktning psykiatri vid Högskolan Väst.

Sandra Kriewitz, hälsopedagog på Brinkåsens rättspsykiatri, är erfaren yogalärare och håller i passen tillsammans med kollegorna Zahir HuzejrovicAnki Eriksson och Ramona Gravander Pettersson. Hon är väl medveten om yogans positiva effekter, för både kropp och själ.

– Att vara inlåst påverkar dig och ditt mående, särskilt om du har andra psykiska besvär i grunden. Det känns fantastiskt att kunna hjälpa våra patienter att, utan läkemedel, till exempel lindra sin ångest och förbättra sin sömn.

Först i världen

Forskningsprojektet är det första i världen som undersöker effekten av traumaanpassad yoga inom rättspsykiatrin. Ytterligare elva kliniker runt om i Sverige ingår i studien, där deltagarnas och yogalärarnas upplevelse jämförs före och efter studien med en kontrollgrupp bestående av patienter som inte deltar på yogan med får vård som vanligt. Deltagarna är med frivilligt, både i yogagrupp och kontrollgrupp, vilket gör det till en kvasiexperimentell studie.

Forskaren Nóra Kerekes bedriver även liknande forskningsprojekt i andra delar av världen, bland annat i USA, Storbritannien och Nederländerna.

– Med studien om anpassad yoga för fängelsedömda, Krimyoga, kunde vi bevisa att den här typen av komplementär behandling fungerar otroligt bra för intagna. Vi väntar oss ett lika påtagligt resultat inom rättspsykiatrin och därför ska det bli spännande att ta del av resultatet nu när studieveckorna är över.

Vill studera yogans effekter på barn

Parallellt med forskningen inom rättspsykiatrin statar Nóra Kerekes en ny studie, denna gång med fokus på barn och ungdomar som lider av trauma och psykisk ohälsa. Barn- och ungdomspsykiatrin i NU-sjukvården är en av de tilltänkta och intresserade deltagarna i studien, med preliminär start 2024.

– Eftersom jag är neurobiolog i grunden är jag givetvis intresserad av hur hjärnan påverkas av att praktisera yoga, säger Nóra Kerekes.

– Vi vet att ju tidigare insats, desto större chans till bestående positiva förändringar i hjärnan. Därför är det intressant att studera effekten just bland barn med psykiska besvär.

Nóra Kerekes
Nóra Kerekes driver flera internationella studier med fokus på yoga som behandling.

 

Traumaanpassad yoga som komplementär behandling

  • Traumaanpassad yoga är en anpassad yogaform och metod som grundar sig på terapeutisk yoga och har tagits fram som ett tryggt komplement till de komplexa sjukdomstillstånd och behov som finns inom rättspsykiatrin.
  • Studien pågår under tio veckor med två pass yoga i veckan.
  • Yogaprogrammet är framtaget av Josefin Wikström, grundare av Traumaanpassad Yoga Sverige, i samarbete med Eva Seilitz.
  • Passen leds av två lärare, och består av blandade övningar.
  • Varje veckas yoga har ett nytt tema men består alltid av uppvärmning, balansövningar, anpassade andningsövningar, en mer fysisk del och avslutas med avslappning.
  • Till skillnad från vissa andra typer av yoga förekommer ingen beröring eller dofter.

Yogans positiva hälsoeffekter

I USA har också den federala myndigheten The National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), sammanställt evidens om yoga i ett internationellt sammanhang. Flera studier visar på yogans positiva effekter på allmän hälsa, stresshantering, psykisk hälsa och sömn. Yoga, liksom annan fysisk träning, kan dessutom effektivt sänka hjärtfrekvensen, andningshastigheten och blodtrycket, minska oro och depression och öka hjärtfrekvensvariabiliteten.