Grattis klinisk fysiologi, vinnare av Kvalitetspriset 2023

Uppdaterad:
Publicerad:
  • Klinisk fysiologi
    1 av 2
  • kardiologin
    2 av 2
  • Klinisk fysiologi
  • kardiologin

Vinnare av NU-sjukvårdens Kvalitetspriset 2023 är klinisk fysiologi. De får priset för deras förbättringsarbete för att förebygga patienter med onormal andfåddhet, med hjälp av en samlad dyspnéutredning.

Många patienter med längre tids onormal anfåddhet (=dyspné) genomgår vid olika tillfällen olika undersökningar utan samlad bedömning. Klinisk fysiologi har gjort ett förbättringsarbete kring en dyspné-utredning. Den syftar till att på ett nytt sätt göra en integrerad fysiologisk utredning vid ett och samma tillfälle. Därmed går det att ge en kliniskt värdefull sammantagen bedömning. 

Undersökningen i sin helhelt utförs av biomedicinska analytiker tillsammans med läkare, på ett och samma rum vid enheten för klinisk fysiologi i NU-sjukvården.

Patienten informeras om undersökningens olika delmoment och vikt och längd mäts. Initialt utförs en spiometri (mätning av lungfunktionen). Därefter görs ett fokuserat hjärtultraljud som är inriktat på att upptäcka eventuella hjärtfel som kan orsaka dyspné. 

Efter det kopplas EKG och patienten sitter upp på testcykel. Under stigande belastning mäts gasutbyte med mask samt syremättnad samtidigt som patienten även utför ett sedvanligt arbets-EKG. 

Dyspné-utredningen hjälper behandlade läkare att komma vidare i behandlingen genom att bekräfta eller utesluta begränsad hjärt- eller lungsjukdom. Underlaget kan även bidra till att diagnostisera andra specifika sjukliga förändringar, som dysfynktionell andning hos post-covidpatienter. 

Ett 20-tal nomineringar

Totalt kom det in ett 20-tal nomineringar till årets kvalitetspris. Bland dem valde juryn ut fem finalister. I hård konkurrens blev det sedan klinisk fysiologi som vann Kvalitetspriset 2023. Som vinnare belönas de nu med ett vandringspris och 10 000 kronor till utvecklingsarbete.

− För mig är vi alla vinnare. Det är inspirerande att både få visa upp och ta del av alla förbättringsarbeten som pågår på sjukhuset, säger vinnaren och projektledare Martin Holgersson, överläkare på klinisk fysiologi.

Kardiologin vinnare i postertävling

Parallellt med att en jury utsåg årets pristagare av Kvalitetspriset, pågick en digital omröstning för att kora bästa postern. Vinnare i den tävlingen, posterpriset 2023, blev verksamheten för kardiologi. På sin poster beskriver de hur kardiologins PCI-team arbetat för att säkerställa den bästa behandlingsmetoden vid akut hjärtinfarkt, för invånare inom NU-sjukvårdens upptagningsområde. 

Läs mer på NU-sjukvårdens externa hemsida om alla finalister och deltagare i posterutställningen.

På NU-sjukvårdens Instagramkonto kan du se fler bilder från dagen.  

De fem finalisterna

Neurologimottagning: Uppgiftsväxling migränbehandling

Klinisk fysiologi: Samlad dyspnéutredning

Vuxenpsykiatri: Safewards, modell för trygga avdelningar

Paramedicin: Konsulttavlan för bokningar av rehab

Endoskopimottagning: Uppgiftsväxling endoskopi