Politiker på besök fick delta i akutövning på neonatal

Uppdaterad:
Publicerad:
Akutövning neonatal

När larmet går på neonatal kan varje sekund vara avgörande. Alla i teamet runt det lilla barnet måste veta vad de ska göra, utan att behöva fundera på nästa steg. Därför genomför avdelning 34 på NÄL regelbundet akutövningar, för att träna på att agera i livshotande situationer. Under måndagens politikerbesök i NU-sjukvården fick övningen både publik – och en deltagare. 

Pressmeddelande

 

På avdelning 34, neonatal, på NÄL vårdas sjukhusets minsta och ibland mest sköra patienter. Den största andelen är de prematura, för tidigt födda barnen, som fötts före graviditetsvecka 37. Men även nyfödda barn som föds efter en fullgången graviditet kan ibland behöva sjukhusvård och läggs då in på neonatal i stället för att vara på BB. 

Måndagen den 27 mars genomförde medarbetarna på neonatal en akutövning inför publik. NU-sjukvården hade politiker på besök hela dagen, från riksdagen, regionfullmäktige och sjukhusets egen styrelse. 

Pionjärer inom digitalt stöd

Anders W Jonsson är riksdagsledamot för Centerpartiet, han sitter i socialutskottet och är partiets talesperson i sjukvårdsfrågor. Han är själv barnläkare och har bland annat arbetat som verksamhetschef för barn- och ungdomssjukvård på Gävle sjukhus. Hans besök hos NU-sjukvårdens neonatalvård började planeras redan för över tre år sedan, men sedan kom pandemin. 

Anders W Jonson är imponerad av NU-sjukvårdens pionjärarbete med att använda digitalt stöd för att underlätta för de nyblivna föräldarna. Appen Neo Föräldrastöd vänder sig både till föräldrarna på sjukhuset och de föräldrar som sedan väljer neonatal hemsjukvård, vilket innebär att stabila barn som uppnått vecka 35 kan få åka hem, om föräldrarna vill, och återkomma till avdelningen för kontroller.

− Det system som avdelning 34 utvecklat för att ge information till föräldrar via appen är suverän, säger han. Jag hoppas att Neo Föräldrastöd blir tillgängligt för andra neonatalenheter att använda sig av och anpassa till egna behov så att man slipper uppfinna hjulet fler gånger. 

 Neonatal hemsjukvård stärker föräldrarna i deras föräldraroll, inte minst för papporna. Att det också kan hjälpa till att frigöra platser på avdelningen är en bonus, men det är ju inte huvudsyftet.  

Nått mycket långt med nollseparation

Anders W Jonsson vill också lyfta avdelning 34:s arbete med nollseparation: 

− Hud mot hud 24 timmar och att inte separera mor från det nyfödda barnet är självklart för de flesta men inte sällan svårt att åstadkomma i praktiken. Glädjande att se att man på NÄL genom tålmodigt arbete nått mycket långt, säger han.

Från NU-sjukvårdens styrelse deltog ledamoten Kenneth Gustavsson (C) som även fick spela en central roll i övningen, som barnets pappa. På plats var också sjukhusets tidigare ordförande Peter Heie (C) som är ledamot av regionfullmäktige samt vice ordförande för Regionhälsan.

Via länk anslöt regionrådet Cecilia Andersson (C), hon är även ledamot av VGR:s operativa hälso- och sjukvårdsnämnd, som från årsskiftet tog över ansvaret från de tidigare beställarnämnderna, som norra nämnden. 

Prisbelönad arkitektur och byggpris

Sjukhusdirektör Björn Järbur var värd för studiebesöket, som startade med ett besök på Brinkåsen i Vänersborg, där NU-sjukvården bedriver sjukhusvård inom vuxenpsykiatri och rättspsykiatri, i en flerfaldigt arkitekturbelönad anläggning. På Brinkåsen fick besökarna bland annat information om hur VUP arbetar med brukarstyrd inläggning och vilken effekt det har för patienterna. Även detta imponerade på Anders W Jonsson och de övriga besökarna.

Neonatal har också fått ett byggpris, förra året utnämndes ny- och ombyggnationen av avdelning 34 under åren 2019-2021 till Årets bygge. De nya lokalerna innebär att NU-sjukvården har Sveriges mest moderna neonatalenheter som ger familjerna möjlighet att vistas på sjukhuset i enkelrum. Även utrymmena för det späda barnets intensivvård har utökats och förbättrats. I uppdraget ingår intensivvård för barn upp till sex månader.

Behöver dela bilden

Som sista punkt för dagen genomfördes en gemensam diskussion om sjukhusvårdens utmaningar, som kompetensförsörjning, överbeläggningar och arbetsmiljö, samt möjligheterna till lösningar.  

− För oss på sjukhuset är det så värdefullt att kunna ge sjukvårdspolitiker, på olika nivåer, en inblick i hur vi arbetar i vardagen, även om det vi visar upp i dag bara är två av NU-sjukvårdens sammanlagt 20 verksamheter inom det patientnära arbetet, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.  

− Vi och politikerna behöver dela bilden av hur problemen ser ut för att kunna ta beslut och genomföra de nödvändiga förändringarna för framtiden.