Nyheter 2018
Nedan finns nyheter som publicerades under 2018. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.
Nyhetsarkiv 2018
-
Prover som togs i november i våtutrymmen på barn- och ungdomsavdelning 23 på NÄL visade att det fanns förhöjda halter av mögelsvamp. Ytterligare provtagningar gjordes den 13 december och provsvaren från dessa har nu kommit.
-
Den 15 november fick Josefine Leander Nilsson och Terese Palmberg som jobbar som arbetsterapeuter i NU-sjukvården ta emot Sveriges Arbetsterapeuters inspiratörsutmärkelse för sin podd om arbetsterapi. Sedan i juni 2018 har de släppt 11 avsnitt i podden ”Vardagsliv med Jossan och Tessan”. I podden pratar de om ämnet arbetsterapi ur ett vardagsperspektiv.
-
Placering och utformning är nu klar för Operationscentrum Uddevalla sjukhus. Byggstart är beräknad till mitten av 2020 och inflyttning till början av år 2024.
-
Du vet de där tidskrävande och ibland irriterande småsakerna som inträffar då och då i det dagliga arbetet? De äter av den tid vi har för att vårda våra patienter men småfelen återkommer ändå, gång efter gång. Men inte på avdelining 51 lungmedicin på NÄL - där ska det vara svårt att göra fel.
-
På förlossningsavdelningen på NÄL uppstår ibland akuta situationer där medarbetare både från förlossningen och från AnOpIVA behöver larmas för att bistå i förlossningsrummet. Sedan hösten 2016 har medarbetare på förlossningsavdelningen och från AnOpIVA utbildat sig i kommunikation vid akuta situationer enligt CEPS-metodiken.
-
I väntan på ambulans (IVPA) involverar kommunala sjuksköterskor vid prio 1-uppdrag från SOS Alarm. Genom en app med positionsbestämning kan en kommunal sjuksköterska som kanske finns i grannskapet kallas till exempelvis ett hjärtstopp och påbörja vården i väntan på att ambulanspersonalen anländer.
-
NU-sjukvårdens mammografienhet är bland de bästa i landet på att upptäcka bröstcancer vid screening. Bakom resultatet ligger ett utvecklingsarbete för att höja kvaliteten på de bilder som tas vid mammografiundersökningen. Nu är de en av kandidaterna till NU-sjukvårdens kvalitetspris 2018.
-
Sedan ett år tillbaka är NU-sjukvården först ut i Sverige med egna kulturtolkar. Kulturtolkarna fungerar som en brobyggare vid vårdmötet. Kulturtolken har flera gemensamma erfarenheter med patienten; som språk, kön och att vara invandrare från en annan kultur. Nu är de en av kandidaterna till NU-sjukvårdens kvalitetspris 2018.
-
Jessica Andersson och Caroline Hemberg ville utöka sina kunskaper inom hjärtsjukvård. Efter halvtidsstudier under två år är de nu NU-sjukvårdens första specialistsjuksköterskor i kardiologi.
-
24 marschaller vars lågor fladdrade i vinden runt donationsträdet under måndagskvällen. Så hedrades de som under det senaste året donerat organ eller vävnader vid den minnesstund som blivit höjdpunkten under den årliga donationsveckan. I år pågår veckan den 8-14 oktober.
-
För två år sedan presenterade NU-sjukvårdens ortopedklinik arbetstidsmodellen 80:10. Tack vare projektet har kliniken hittills rekryterat ett 20-tal nya kollegor, börjat fasa ut bemanningspersonal och sluppit fler neddragningar av vårdplatser.
-
Varje torsdag klockan 07:00-07:45 innan kirurgens morgonrapport har nu ST-läkarna på kirurgen möjlighet till internutbildning. ST-läkarna Linnéa Kullman och Sara Mattsson är initiativtagare efter att ha fått idén från ortopederna.
-
För två år sedan hade lungmedicinavdelning 51 på NÄL stora problem och det var många i personalen som slutade. För att klara vården och arbetsmiljön var avdelningen tvungen att hitta andra arbetssätt. Den viktigaste förändringen blev uppgiftsväxling.
-
Mammografienheten i NU-sjukvården kontrollerar kvinnor som är 40-74 år med 21 månaders mellanrum. Syftet är att hitta bröstcancer innan sjukdomen hunnit ge symtom. Nu testar enheten om artificiell intelligens (AI) kan ge en mer effektiv bildgranskning med bibehållen hög kvalitet.
-
Marcus Lind, överläkare i diabetologi i NU-sjukvården och diabetesforskare vid Göteborgs universitet, får Göteborgs Läkarsällskaps Jubileumspris 2018 för sina uppmärksammade studier rörande diabetes och risken för utveckling av komplikationer vid denna sjukdom.
-
NU-sjukvårdens jobbevent vänder sig till dig som pluggar till eller redan är legitimerad sjuksköterska.
-
Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller hög ålder inte kan ta dig till en vallokal eller förtidsröstningslokal kan du rösta genom bud. Det betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.
-
NU-sjukvårdens kvinnoklinik har nu gjort hälften av sin hbtq-certifiering. Och Lena Arnmarker Högberg, avdelningschef på gynmottagningen, märker skillnad, både på jobbet och privat.
-
Våren 2017 flyttade Emeline Champelovier Pitre från Lyon i Frankrike för att arbeta som sjuksköterska på NÄL i Trollhättan. Hon berättar om hur det har varit att byta land och språk. På ett år har hon lärt sig utmärkt svenska genom Västra Götalandsregionens PLUS-program.
-
Sedan mitten av juni har ”Mätvärdesappen” använts på ett antal avdelningar i NU-sjukvården. Appen underlättar arbetet med att dokumentera mätvärden som exempelvis blodtryck, puls och andningsfrekvens.
-
Just nu är det extremt torrt i markerna, vilket innebär en ökad risk för bränder. Eldningsförbud gäller därför i hela Fyrbodal. Och det råder redan totalt rökförbud inom NU-sjukvårdens område.
-
Björn Järbur gjorde sin första arbetsdag som sjukhusdirektör i NU-sjukvården i början av sommaren. Vi samtalar om Björns resa som chef inom olika delar av offentlig förvaltning, men får också höra hans syn på de utmaningar och möjligheter som sjukvården står inför.
-
- Artroskopi betyder ”att titta in i en led” – artro betyder led, och skopi betyder titta genom hålet. Det är grekiska ord, säger Ioannis Karikis, som själv kommer från Grekland.
-
Den 13 juni var det ”Look Good – Feel Better”-träff på onkologi- och cytostatikamottagningen på Uddevalla sjukhus. Träffen är en inspirationskväll för cancerpatienter.
-
Under sommaren finns möjlighet att lära känna ett antal av NU-sjukvårdens medarbetare genom NU-sjukvårdens podd. Först ut är Lovisa Gidstedt, som blev färdig sjuksköterska från Högskolan Väst i början av juni.
-
När Björn Järbur ska beskriva sig själv med tre ord väljer han modig, resultatinriktad och engagerad. Det sammanfattar också hans yrkesresa: Läkaren som blev militär som blev chef inom i offentlig sektor. Nu är han på plats i NU-sjukvården, som sjukhusdirektör.
-
Johan Klaar, ordförande i SYLF Nordvästra Götaland (Sveriges Yngres Läkares Förening) och ST-läkare inom internmedicin och akutsjukvård i NU-sjukvården, delade ut priset för årets AT-handledare till Jenny Johansson, specialistläkare på palliativa enheten i kirurgikliniken.
-
Ram Alaish, ST-läkare inom internmedicin i NU-sjukvården, har tilldelats handledarpriset av Läkarförbundet Student i Västra Götalandsregionen.
-
NU-sjukvårdens mammografi upptäcker fler cancerfall tidigt, genom screening, jämfört med resten av landet. Det visar bröstcancerregistrets senaste rapport. Bakom resultatet ligger ett utvecklingsarbete för att höja kvaliteten på de bilder som tas vid en mammografiundersökning.
-
Sedan den 1 januari förra året är NU-sjukvården ett rökfritt sjukhusområde, men förbudet respekteras inte av alla medarbetare, besökare och patienter. – Jag är inte alls nöjd med att det fortfarande röks vid våra entréer och på andra ställen, säger Anders Kullbratt, tillförordnad sjukhusdirektör.
-
För fem år sedan fick patienter med prostatacancer i Fyrbodal vänta i snitt cirka fem månader från den första misstanken till operation – nu är väntetiden nere på cirka två månader. Med det resultatet är NU-sjukvården bäst i Sverige, enligt Nationella prostatacancerregistrets senaste rapport.
-
Martin Beran, överläkare på NU-sjukvårdens ÖNH-klinik har utsetts till "Årets Otostor" av den nationella specialistföreningen för ÖNH-läkare. Priset går till den specialist som gjort störst insatser för underläkarkollektivet under det gångna året.
-
Sedan mitten av mars är 27 blivande undersköterskor från Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan på plats i verklighetens sjukhusmiljö under vårens kurs i akutsjukvård. Det är resultatet av ett nytt samarbete mellan NU-sjukvården, Uddevalla Vuxenutbildning och Kunskapsförbundet Väst.
-
I höst startar en ny utbildning till specialistsjuksköterska med inriktning mot intensivvård på Högskolan Väst i Trollhättan - en utbildning som NU-sjukvården har efterfrågat länge.
-
NU-sjukvårdens uppdrag som utbildningssjukhus växer. Allt fler blivande läkare gör sina kliniska placeringar på sjukhuset. Utvärderingar visar att läkarstudenterna får bra stöd, känner sig delaktiga och gärna vill göra AT i NU-sjukvården.
-
Den 13 februari startade årets omgång av kliniskt basår. 28 nyexaminerade sjuksköterskor har fått jobb på någon av NU-sjukvårdens avdelningar och ska under 2018 gå det kliniska basåret.
-
Just nu är ovanligt många drabbade av årets säsonginfluensa. För NU-sjukvården innebär det att även fler patienter än tidigare är smittade. För att stoppa spridningen av influensan inom sjukhuset uppmanar NU-sjukvården allmänheten att i största mån undvika att besöka anhöriga och bekanta som vårdas på sjukhuset.
-
Ambulanspersonal, räddningstjänst och polis som gemensamt rycker ut kan innebära skillnad mellan liv och död för den som drabbats av hjärtstopp. I NU-sjukvårdens område kan även kommunens sjuksköterskor larmas vid hjärtstopp. Det är unikt för Fyrbodal.
-
För den som drabbats av två eller flera frakturer efter en trafikolycka eller annat yttre våld handlar vägen tillbaka till vardagen kanske främst om vad som händer efter operationerna. NU-sjukvårdens nya mobila traumarehabteam samordnar patientens insatser från sjukhus, primärvård och kommun.
-
20 januari 1988 flyttade de sista patienterna från lasaretten i Vänersborg och Trollhättan till det nybyggda Norra Älvsborgs länssjukhus, NÄL, som ligger vid kommungränsen mellan de två kommunerna. Idag är NÄL ett stort länssjukhus, med bland annat den största akutmottagningen i Västra Götalandsregionen.