Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nöjda läkarstudenter vill komma tillbaka till NU-sjukvården

NU-sjukvårdens uppdrag som utbildningssjukhus växer. Allt fler blivande läkare gör sina kliniska placeringar på sjukhuset. Utvärderingar visar att läkarstudenterna får bra stöd, känner sig delaktiga och gärna vill göra AT i NU-sjukvården.

– Redan från den andra terminen under utbildningen är läkarstudenterna på plats i verkligheten. Sedan återkommer de kliniska kurserna fram till deras elfte och sista termin, säger Paul Pålsson, övergripande studierektor för läkarutbildningen i NU-sjukvården.

– En vanlig dag har vi cirka 50 läkare under utbildning hos oss. De möter patienter, får vara med på operationer och lägga sina första bedövningar.

Tillsammans med SKAS i Skövde är NU-sjukvården den största placeringsorten utanför Göteborg för läkarstudenter vid Sahlgrenska akademin.

Ortopedkliniken är den senaste verksamheten som öppnat dörrarna för de framtida kollegorna. I höstas var Linn Asker, numera läkarstudent på nionde terminen, en av de första som hade sin placering på ortopeden:

– Som läkarstudent har jag aldrig blivit så bra bemött av alla yrkeskategorier som hos er. Det känns som att alla vill att vi ska få lov att vara med, känna oss välkomna och utbilda oss.

  Jag har känt samma sak överallt, på mottagningen, akuten och på operation. Det är stor skillnad mot de större sjukhusen.

Den positiva upplevelsen har gjort att Linn Asker väljer att göra så många kliniska placeringar som möjligt i NU-sjukvården under resten av läkarprogrammet, och att hon redan bestämt sig för att söka AT här, efter examen om ett år.

– Det här är ett mönster vi känner igen, att nöjda läkarstudenter vill komma tillbaka och göra sin allmäntjänstgöring hos oss, säger Paul Pålsson.

FAKTA: Läkarstudenter i NU-sjukvården

Sedan tre år tillbaka har NU-sjukvården utökat utbildningsuppdraget. Studenter vid läkarprogrammet vid Göteborgs Universitet går nu kliniska kurser i anestesi, barn- och ungdomsmedicin, gynekologi och obstetrik, infektion, internmedicin, kirurgi och ortopedi på sjukhuset.

Läs mer

Senast uppdaterad: 2018-03-19 17:40