Kulturtolkar på kvinnokliniken
Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.
Sedan ett år tillbaka är NU-sjukvården först ut i Sverige med egna kulturtolkar. Kulturtolkarna fungerar som en brobyggare vid vårdmötet. Kulturtolken har flera gemensamma erfarenheter med patienten; som språk, kön och att vara invandrare från en annan kultur. Nu är de en av kandidaterna till NU-sjukvårdens kvalitetspris 2018.
Barnmorskan Elizabeth Franklin fick idén till kulturtolkarna när hon arbetade med sin magisteruppsats och gjorde en observationsstudie på Maltas akutsjukhus. Där arbetar kulturtolkar med hela sjukhuset som arbetsplats.
Hon har nu tagit med sig idén till NU-sjukvården som är först i Sverige med att ha kulturtolkar anställda på sjukhuset. Här jobbar de på kvinnoklinikens avdelningar och mottagningar. Det gör att kulturtolkarna och den övriga personalen lär känna varandra.
Positiva reaktioner
Kulturtolkarna har nu arbetat på kvinnokliniken i ett år.
– Det har bara varit positiva reaktioner, både från patienter och personal. Patienten kan ställa frågor som de annars kanske inte hade haft möjlighet till och de blir mer medvetna i sin egen vård. Det bidrar till personcentrerad vård, säger Elizabeth Franklin.
Kandidat till NU-sjukvårdens kvalitetspris 2018
Kulturtolkar på kvinnoklinken är en av fem utvalda kandidater till NU-sjukvårdens kvalitetspris 2018. Vinnaren annonseras på #kvalitetsdagen 23 november. Anmäl dig här!
NU-sjukvårdens kvalitetspris
Under året har NU-sjukvårdens verksamheter fått nominera framgångsrika kvalitets- och utvecklingsprojekt. Fem av de nominerade har av en jury valts ut till att bli kandidater till kvalitetspriset. Vinnaren utses på NU-sjukvårdens kvalitetsdag 23 november. Priset är 10 000 kronor som ska gå till utvecklingsarbete i verksamheten.
2017 års vinnare var NU-sjukvårdens ögonklinik.
Fem kandidater
Fem utvecklingsprojekt har valts ut som kandidater till kvalitetspriset 2018:
• Avdelning 51
• Förlossningen/AnOpIVA
• Mammografin
• Kvinnokliniken
• Samverkande sjukvård