Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förbättringsfilosofi på avdelning 51

Medarbetare på avdelning 51

Du vet de där tidskrävande och ibland irriterande småsakerna som inträffar då och då i det dagliga arbetet? De äter av den tid vi har för att vårda våra patienter men småfelen återkommer ändå, gång efter gång. Men inte på avdelining 51 lungmedicin på NÄL - där ska det vara svårt att göra fel.

- Varje dag uppstår små problem, säger Lena Sundberg Helldin, avdelningschef på avdelning 51 lungmedicin på NÄL. Om problemen inte blir lösta kommer de uppstå imorgon, och i övermorgon… tja tills någon gör något smart åt dem. Den handlar inte om ett problem och en lösning. Den handlar om en förmåga att hitta många smarta lösningar på många små problem.

De genomförda förbättringarna är var för sig inga stora förändringsprojekt. Det kan handla om smarta kuvert för att minska fel vid överlämning av patienter till kommunal omsorg, ”Glöm-inget”-block för att inte missa något vid patienttransporter eller hur Gröna korset blev till UGV-korset.

- Här ska det vara svårt att göra fel och genom ständiga förbättringar sker små innovationer hela tiden, avslutar Lena Sundberg Helldin.

NU-sjukvårdens kvalitetspris

Under året har NU-sjukvårdens verksamheter fått nominera framgångsrika kvalitets- och utvecklingsprojekt. Fem av de nominerade har av en jury valts ut till att bli kandidater till kvalitetspriset. Vinnaren utses på NU-sjukvårdens kvalitetsdag 23 november. Priset är 10 000 kronor som ska gå till utvecklingsarbete i verksamheten.

2017 års vinnare var NU-sjukvårdens ögonklinik.

Fem kandidater

Fem utvecklingsprojekt har valts ut som kandidater till kvalitetspriset 2018:

• Avdelning 51

• Förlossningen/AnOpIVA

• Mammografin

• Kvinnokliniken

• Samverkande sjukvård

Senast uppdaterad: 2018-11-22 20:31