Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Samverkande sjukvård i väntan på ambulans

IVPA

I väntan på ambulans (IVPA) involverar kommunala sjuksköterskor vid prio 1-uppdrag från SOS Alarm. Genom en app med positionsbestämning kan en kommunal sjuksköterska som kanske finns i grannskapet kallas till exempelvis ett hjärtstopp och påbörja vården i väntan på att ambulanspersonalen anländer.

Uppdrag i väntan på ambulans

IVPA-uppdrag är en av uppdragsformerna som ingår i konceptet Samverkande sjukvård, som har sett till att kommunala sjuksköterskor har fått utbildning och utrustning. Varje år genomför kommunsköterskorna ett test på behandlingsriktlinjerna för att säkerställa kompetensen. 

- IVPA-uppdrag har utförts sedan 2009, säger Maria Klingberg, projektledare för Samverkande sjukvård. Tidigare larmades kommuens sjuksköterskor via personsökare. Då kunde inte SOS Alarm veta var de befann sig och hur långt de hade till patienten.

App i telefonen visare kommunsjuksköterskornas position

- Tillsammans med Lindholmen Science Park och flera leverantörer har vi funnit en lösning som visar SOS Alarm var kommunens sjuksköterskor befinner sig, fortsätter Maria Klingberg. Kommunsköterskorna kan även markera sig som upptagna om de till exempel sitter hos en hemsjukvårdspatient som de inte kommer kunna lämna och de slipper då bli störda av ett larm som de ändå inte kan åka på. De kan också statusrapportera sig genom att trycka ”framme” i appen. På så vis kan deras ”frammetid” jämföras med ambulansens ”frammetid” och tidsvinsten för patienten blir tydlig. 

NU-sjukvårdens kvalitetspris

Under året har NU-sjukvårdens verksamheter fått nominera framgångsrika kvalitets- och utvecklingsprojekt. Fem av de nominerade har av en jury valts ut till att bli kandidater till kvalitetspriset. Vinnaren utses på NU-sjukvårdens kvalitetsdag 23 november. Priset är 10 000 kronor som ska gå till utvecklingsarbete i verksamheten.

2017 års vinnare var NU-sjukvårdens ögonklinik.

Fem kandidater

Fem utvecklingsprojekt har valts ut som kandidater till kvalitetspriset 2018:

• Avdelning 51

• Förlossningen/AnOpIVA

• Mammografin

• Kvinnokliniken

• Samverkande sjukvård

Senast uppdaterad: 2018-11-22 15:15