Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att skärpa råden i Västra Götaland. Skärpningen i Västra Götaland görs för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19.

Läs mer på www.vgregion.se/covid-19

Minnesstund vid donationsträdet på NÄL

Publicerad:
Marschaller runt donationsträdet på NÄL

24 marschaller vars lågor fladdrade i vinden runt donationsträdet under måndagskvällen. Så hedrades de som under det senaste året donerat organ eller vävnader vid den minnesstund som blivit höjdpunkten under den årliga donationsveckan. I år pågår veckan den 8-14 oktober.

För två år sedan planterade Jenny Gustafsson, donationsansvarig läkare i NU-sjukvården och Josefina Söderblomdonationsansvarig sjuksköterska, ett träd på NÄL för att uppmärksamma NU-sjukvårdens organ- och vävnadsdonatorer – och den skillnad de gör för andra människors liv och hälsa. 

– Jag blev inspirerad när jag såg andra som planterat träd i liknande syfte, det passar bra för att hedra de som donerat organ eller vävnader, säger Josefina Söderblom. 

Även i år genomför Jenny Gustafsson, Josefina Söderblom och Matilda Svahn, som också är donationsansvarig sjuksköterska, en rad aktiviteter under den här oktoberveckan.

Trion, som annars arbetar på IVA, vill sprida information om organ- och vävnadsdonation, och varför det är viktigt att ta ställning och göra sin vilja hörd. 

Idag är det bara två av tio personer som har anmält sin inställning till donation i Socialstyrelsens donationsregister, trots att tidigare undersökningar visat att en stor del av befolkningen ställer sig positiva till att donera sina organ.

Antalet donatorer ökar - men fortfarande för få

Antalet organdonatorer har stadigt ökat de senaste åren, från 118 donatorer 2010, till 188 förra året. Men det räcker inte för att fylla det behov som finns.

Vid årsskiftet stod patienter i kö för över 800 organ i Sverige. En organdonator kan rädda livet på åtta andra människor.

Läs mer om organ- och vävnadsdonation

Publicerad: