Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Frukostföreläsningar för ST-läkare på kirurgen

Varje torsdag klockan 07:00-07:45 innan kirurgens morgonrapport har nu ST-läkarna på kirurgen möjlighet till internutbildning. ST-läkarna Linnéa Kullman och Sara Mattsson är initiativtagare efter att ha fått idén från ortopederna.

ST-läkarna på kirurgen saknade regelbundna internutbildningar. Då tog de saken i egna händer. Linnéa Kullman och Sara Mattsson är initiativtagare till ST-läkarnas frukostföreläsningar på kirurgen.

– Vi saknade regelbundna internutbildningar där vi själva kunde styra vad vi behövde lära oss. Vi fokuserar på att ha en praktisk touch i föreläsningarna, mycket ”tips och trix” från erfarna kollegor, säger Linnéa Kullman och Sara Mattsson som är ST-läkare på kirurgen.

Idé från ortopederna

Idén till frukostföreläsningen fick Linnéa när hon randade sig på ortopeden.

– Ortopedkollegorna är framstående inom internutbildning för sina ST-läkare. Det var motiverande att se specialister och överläkare ta sig tid att ge sådana fina föreläsningar, säger Linnéa.

Föreläsning utanför arbetstid

Att få till en bra tid för internutbildningen var svårt på grund av de oregelbundna arbetstiderna och den akuta verksamheten. Efter diskussion i läkargruppen bestämdes det att lägga den före arbetstid på en lugnare veckodag.

– Det är olika många som kan komma varje gång men gensvaret har varit väldigt positivt. Både i inlärningssyfte och av sociala skäl, eftersom vi får träffas regelbundet och äta frukost ihop.

Teman från en önskelista

Föreläsningarna har bland annat handlat om perioperativa blödningar, praktiska tips om katetersättning, akuta kärlskador, den tveeggade frågan om behandlingsbegränsningar och vad man praktiskt kan göra med en stomi som krånglar. Föreläser gör klinikens egna specialister.

– Vi har en önskelista som vi ST-läkare själva har satt ihop med olika ämnen som vi vill veta mer om. Men föreläsarna får också själva bestämma vad de vill dela med sig av.

Linnéa och Sara vill också passa på att framföra ett stort TACK till alla föreläsare som bidragit med tid och kunskap!

Senast uppdaterad: 2018-10-03 08:30