Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hbtq-certifiering gör skillnad

NU-sjukvårdens kvinnoklinik har nu gjort hälften av sin hbtq-certifiering. Och Lena Arnmarker Högberg, avdelningschef på gynmottagningen, märker skillnad, både på jobbet och privat.

– Jag har fått upp ögonen för hur lätt det är att ta för givet att alla följer de vanligaste normerna och hur det kan såra och kränka när vi inte är tillräckligt lyhörda, säger hon.

– Och då arbetar vi på kvinnokliniken ändå sedan länge med att hantera patienternas utsatthet, exempelvis i gynstolen.

Små nyanser i bemötandet

Kvinnokliniken har inlett hbtq-certifieringen med sina två mottagningar, gynmottagningen på NÄL, och mottagningen för obstetrik, som tar emot gravida och nyförlösta kvinnor med komplikationer.

Dessutom arbetar en grupp medarbetare med att ta fram en handlingsplan för hur hela kliniken ska kunna få ett mer normmedvetet arbetssätt.

– Det handlar om bemötandet, att bli medveten om hur till synes små nyanser i valet av ord och uttryck kan göra stor skillnad för våra patienter, säger Lena Arnmarker Högberg.

VGR på EuroPride

Den 14-19 augusti pågår EuroPride i Göteborg och flera av Västra Götalandsregionens verksamheter medverkar på olika sätt, bland annat i EuroPride Park, på Kungstorget, där VGR har ett tält.

I lördagens prideparad har Västra Götalandsregionen dessutom en egen startgrupp där alla verksamheter går bakom gemensam paroll. VGR är tilldelad grupp 2, fålla C. Det krävs ingen föranmälan och utdelning av paradmaterial sker under samlingen.

Läs mer om VGR på EuroPride

Senast uppdaterad: 2018-08-17 17:03