Prostatacancerteamet bäst i Sverige

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

För fem år sedan fick patienter med prostatacancer i Fyrbodal vänta i snitt cirka fem månader från den första misstanken till operation – nu är väntetiden nere på cirka två månader. Med det resultatet är NU-sjukvården bäst i Sverige, enligt Nationella prostatacancerregistrets senaste rapport.

– Det känns fantastiskt att vi fått så bra resultat. Det är ett bevis för att hårt arbete lönar sig, säger Jesper Swärd, sektionsansvarig överläkare för urologsektionen kirurgkliniken, och lyfter fram både det egna prostatacancer-teamet på urologsektionen och samarbetet med andra kliniker, som patologen.

Prostatacancer var en av de fem första cancerdiagnoserna som fick ett standardiserat vårdförlopp, SVF, hösten 2015. Ett av skälen för att införa SVF har varit att korta väntetiderna för patienter som drabbas av cancer, från den första misstanken till att behandlingen påbörjas.

Bra resultat även för urinblåse- och njurcancer

För 2017 var medianen för NU-sjukvårdens totala ledtid för prostatacancer 61 dagar. Ledtiden startar med att distriktsläkaren skriver remissen och slutar med att urologen opererar bort cancern. För 2013 var den totala ledtiden i median 151 dagar.

– Urologen inom NU-sjukvården har arbetat hårt för att förkorta utredningstiden för alla misstänkta urologiska cancrar och vi har numera bra resultat inte bara för prostatacancer, utan även urinblåsecancer och njurcancer, jämfört med riket, säger Jesper Swärd.

– Vi har många förbokade mottagningstider för SVF-patienter, och vi har ett flexibelt läkarschema som hela tiden anpassas efter vilka ingrepp som behöver göras.

NPCR

Nationella prostatacancerregistret, NPCR, är ett verktyg för att dokumentera och kvalitetssäkra vården av män med prostatacancer och utgör en grund för kliniskt förbättringsarbete.

Läs mer om NPCR

SVF i NU-sjukvården

De patienter som tillhör ett standardiserat vårdförlopp får ett snabbspår i vården, med förbokade tider för provtagning, röntgen och läkarbesök. Nästan alla NU-sjukvårdens verksamheter arbetar med SVF. 

För varje standardiserat vårdförlopp finns ansvariga koordinatorer och läkare.