Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bra resultat för mammografin

NU-sjukvårdens mammografi upptäcker fler cancerfall tidigt, genom screening, jämfört med resten av landet. Det visar bröstcancerregistrets senaste rapport. Bakom resultatet ligger ett utvecklingsarbete för att höja kvaliteten på de bilder som tas vid en mammografiundersökning.

NU-sjukvårdens andel upptäckt cancer vid screening är nästan 70 procent jämfört med drygt 64 procent för hela Sverige. Dessutom ligger andelen med lymfkörtelmetastaser vid operation (spridning av cancer) på cirka 22 procent för NU-sjukvården, jämfört med 26,5 procent i hela Sverige.

– Det är glädjande att vi har goda resultat, säger Maria Edegran, överläkare vid mammografiavdelningen. Det är också bra att känna att vårt kvalitetsarbete ger effekt.

Tidigare upptäckt

– Jag tror att vårt låga resultat av andelen med lymfkörtelmetastaser vid operation beror på att vi upptäcker cancern tidigare, i samband med screeningen, jämfört med att sjukdomen upptäcks till följd av symptom.

Den höga andelen screeningupptäckt cancer kan i sin tur också leda till att färre av cancrarna hinner sprida sig till lymfkörtlarna i armhålan.

Kvalitetsarbete

Mammografiavdelningen har arbetat mycket med kvaliteten i granskningsarbetet av bilderna. För att kunna ge patienterna optimal bildtagning arbetar mammografin utifrån ett arbetssätt som heter PGMI: perfekt, god, moderat, inadekvat bild.

Två sjuksköterskor har utvecklat ett sätt att dokumentera kvaliteten på bilderna för att sedan återkoppla till varje sjuksköterska två gånger per halvår för att de individuellt ska kunna höja kvaliteten som bildproducenter.

Det har också lett till att mammografin behövt ta färre bilder, vilket i sin tur leder till mindre strålning för patienterna.

– Skickligheten vad gäller granskningsarbetet är mycket viktigt för ett gott resultat och bättre tagna bilder underlättar bedömningen, säger Maria Edegran.

Mammografi

Kvinnor från 40 år till och med 74 års ålder erbjuds vartannat år att göra en röntgenundersökning för att upptäcka bröstcancer. Från den 1 juli 2016 är detta avgiftsfritt.

Avgiftsfri mammografi

Senast uppdaterad: 2018-06-01 08:48