Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Förlossningen och AnOpIVA tränar tillsammans

Simuleringsträning

På förlossningsavdelningen på NÄL uppstår ibland akuta situationer där medarbetare både från förlossningen och från AnOpIVA behöver larmas för att bistå i förlossningsrummet. Sedan hösten 2016 har medarbetare på förlossningsavdelningen och från AnOpIVA utbildat sig i kommunikation vid akuta situationer enligt CEPS-metodiken.

Simulering viktig del av utbildningen

När vi i efterhand analyserar avvikelser och IVO-ärenden är bristande kommunikation mellan olika yrkesgrupper en ofta återkommande orsak till att fel eller missförstånd uppstår. Det gäller inte bara inom kvinnosjukvården. Det ser likadant ut i de flesta delar av sjukvården.

CEPS-metodiken (Centrum för Patientsimulering) är en pedagogisk modell för intraprofessionellt och intradiciplinärt samarbete. 

Genom träning och simulering i egna lokaler på förlossningavdelningen. Under utbildningen bildar medarbetare från förlossningsavdelningen och från AnOpIVA ett gemensamt team runt patienten. Övningarna filmas och analyseras i efterhand och återkoppling sker tillsammans med två instruktörer.

NU-sjukvårdens kvalitetspris

Under året har NU-sjukvårdens verksamheter fått nominera framgångsrika kvalitets- och utvecklingsprojekt. Fem av de nominerade har av en jury valts ut till att bli kandidater till kvalitetspriset. Vinnaren utses på NU-sjukvårdens kvalitetsdag 23 november. Priset är 10 000 kronor som ska gå till utvecklingsarbete i verksamheten.

2017 års vinnare var NU-sjukvårdens ögonklinik.

Fem kandidater

Fem utvecklingsprojekt har valts ut som kandidater till kvalitetspriset 2018:

• Avdelning 51

• Förlossningen/AnOpIVA

• Mammografin

• Kvinnokliniken

• Samverkande sjukvård

Senast uppdaterad: 2018-11-22 20:27