Förlossningen och AnOpIVA tränar tillsammans
Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.
På förlossningsavdelningen på NÄL uppstår ibland akuta situationer där medarbetare både från förlossningen och från AnOpIVA behöver larmas för att bistå i förlossningsrummet. Sedan hösten 2016 har medarbetare på förlossningsavdelningen och från AnOpIVA utbildat sig i kommunikation vid akuta situationer enligt CEPS-metodiken.
Simulering viktig del av utbildningen
När vi i efterhand analyserar avvikelser och IVO-ärenden är bristande kommunikation mellan olika yrkesgrupper en ofta återkommande orsak till att fel eller missförstånd uppstår. Det gäller inte bara inom kvinnosjukvården. Det ser likadant ut i de flesta delar av sjukvården.
CEPS-metodiken (Centrum för Patientsimulering) är en pedagogisk modell för intraprofessionellt och intradiciplinärt samarbete.
Genom träning och simulering i egna lokaler på förlossningavdelningen. Under utbildningen bildar medarbetare från förlossningsavdelningen och från AnOpIVA ett gemensamt team runt patienten. Övningarna filmas och analyseras i efterhand och återkoppling sker tillsammans med två instruktörer.
NU-sjukvårdens kvalitetspris
Under året har NU-sjukvårdens verksamheter fått nominera framgångsrika kvalitets- och utvecklingsprojekt. Fem av de nominerade har av en jury valts ut till att bli kandidater till kvalitetspriset. Vinnaren utses på NU-sjukvårdens kvalitetsdag 23 november. Priset är 10 000 kronor som ska gå till utvecklingsarbete i verksamheten.
2017 års vinnare var NU-sjukvårdens ögonklinik.
Fem kandidater
Fem utvecklingsprojekt har valts ut som kandidater till kvalitetspriset 2018:
• Avdelning 51
• Förlossningen/AnOpIVA
• Mammografin
• Kvinnokliniken
• Samverkande sjukvård