Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Uppgiftsväxling fick 51:an på rätt väg

För två år sedan hade lungmedicinavdelning 51 på NÄL stora problem och det var många i personalen som slutade. För att klara vården och arbetsmiljön var avdelningen tvungen att hitta andra arbetssätt. Den viktigaste förändringen blev uppgiftsväxling.

–  Det har gjort att arbetet på avdelningen fungerar igen, säger avdelningschef Lena Helldin.  

Uppgiftsväxling hos lungmedicinavdelning 51, NÄL

På lungmedicinavdelningen  är det många olika yrkeskategorier, bland annat undersköterskor, sjuksköterskor, receptionister, farmaceuter och servicepersonal, som delar på arbetsuppgifterna.  

Receptionister och köksa

En av de första åtgärderna som gjordes var att avdela två undersköterskor (50 procent var) till att bemanna receptionen måndag-fredag. Sedan tidigare fanns en köksa på vardagar.

–  Receptionisterna är de som avlastar sjuksköterskorna mest, bland annat med att beställa transporter. Själv har jag fått hjälp med att administrera vakanser, säger Lena Helldin.

Slutenvårdsdos, egen farmaceut, nya schemamodeller

Andra insatser för att komma på rätt köl igen har varit att införa slutenvårdsdos och att avdelningen numera har en farmaceut på halvtid. 51:an har även börjat jobba efter nya schemamodeller.

Regionservice sköter servicetjänsterna

I somras tog Regionservice som en del i NU-sjukvårdens stora arbete med uppgiftsväxling över servicetjänsterna på avdelningen.

–  Det har fungerat jättebra, även om det naturligtvis funnits smådetaljer som behövt rättas till, säger Lena Helldin.

Undersköterska och transportör pratar med varandra

Undersköterska Linnea Björklund uppskattar samarbetet med transportör Jan-Erik Sjöstedt och hans kolleger på Regionservice.

Vill inte backa tillbaka

Hon märker att hjälpen de får frigör tid till vårdarbete. Exakt hur stora tidsvinster det handlar om kan Lena Helldin inte svara på än.    

–  Vi provar oss fram och vill absolut inte backa tillbaka. Vårdpersonal ska ägna sig åt vård, säger Lena Helldin och tillägger:

–  Flera av våra sjuksköterskor har sagt att det blivit roligare att arbeta. Undersköterskorna har också tagit kliv framåt. Det är så roligt att se.

Är du sjuksköterska? Sök jobb här och bli en del av avdelning 51  

Avdelningens viktigaste förändringar

● Alltid bemannad reception, dagtid, måndag-fredag.

● Regionservice utför de fyra servicetjänsterna (patienttransporter, måltids- och livsmedelshantering på avdelning, patientnära städ och materialhantering)

● Anställt en farmaceut på halvtid

● Infört slutenvårdsdos (maskinell packning av läkemedel)

● Infört två schemamodeller (PU2 med 85 procent arbete och 15 procent utveckling, samt överlappningsturer på helgerna)

Uppgiftsväxling

● Rätt använd kompetens
● Rätt person på rätt plats
● Fastställda vårdplatser öppna 

Uppgiftsväxling  handlar om att varje uppgift ska utföras på ett sätt som gör att all personal får utnyttja sin kompetens på rätt sätt.

För vårdpersonal kan det handla om att frigöra tid till vård och omsorg om våra patienter genom att växla över service- eller administrativa uppgifter till personal med annan utbildning.

Uppgiftsväxling genomförs i NU-sjukvården som ett program under åren 2017-2020.

Senast uppdaterad: 2018-09-24 15:53