Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Björn Järbur, ny sjukhusdirektör för NU-sjukvården

Björn Järbur

När Björn Järbur ska beskriva sig själv med tre ord väljer han modig, resultatinriktad och engagerad. Det sammanfattar också hans yrkesresa: Läkaren som blev militär som blev chef inom i offentlig sektor. Nu är han på plats i NU-sjukvården, som sjukhusdirektör.

Björn Järbur tog läkarexamen i Göteborg i slutet av 1980-talet. Direkt efter utbildningen skulle han bara stötta läkarutbildningen ”ett tag”, men blev kvar som utbildningschef i medicinska fakulteten i sex år.

Sedan var det Högskoleverket som behövde hjälp med att utvärdera läkarutbildningen. I mitten av 1990-talet var Björn Järbur med och utformade 2000-talets läkarprogram som lagt grunden för hur dagens läkare möter patienterna.

Parallellt med de uppdragen arbetade han som officer i armén.

Tillbaka i sjukhusvärlden i slutet av 1990-talet skulle han – äntligen – göra sin AT. Han hann med två månader på ortopeden på Mölndal innan det kom ett nytt erbjudande från universitetet.

– Min fru är också läkare och våra fyra barn var fortfarande små. Det var svårt att få ihop vardagen med lämningar och hämtningar och två rullande läkarscheman. Så när jag fick erbjudandet att bli universitetsdirektör på Göteborgs universitet valde jag att ta det jobbet.

Det var för 20 år sedan. Idag finns flera chefsroller inom offentlig verksamhet på Björn Järburs meritförteckning. Han har arbetat som stadsdelschef i Biskopsgården i Göteborg och de senaste fem åren har han varit kommunchef i Ale kommun.

Björn Järbur har inga problem med att han i princip saknar erfarenhet av kliniskt arbete i sjukvården.

– Jag har stor respekt för de samlade kunskaperna och erfarenheterna hos samtliga professioner på sjukhuset, säger han.

Nyckelord för Björn Järburs ledarskap är dialog och delaktighet, och han ser ingen orsak att agera på något annat sätt som sjukhusdirektör.

– Jag valde att bli läkare en gång i tiden för att jag ville kunna göra skillnad i människors liv. Som sjukhusdirektör kommer jag nu istället att göra skillnad för de som varje dag ger patienterna den vård de behöver och de som arbetar i stödfunktionerna så att det praktiska fungerar för vårdens professioner.

Björn Järbur

Aktuell som: Ny sjukhusdirektör för NU-sjukvården sedan den 11 juni.

Född: 1961

Bor: I Göteborg och på Skäret, utanför Uddevalla.

Utbildning: Läkarexamen, 1989, samt Executive MBA från Handelshögskolan i Göteborg, 2012.

Yrkeserfarenhet, i korthet:Nästan 30 års erfarenhet av utveckling och ledarskap inom armén, Göteborgs Universitet och kommunsektorn.

Oanad talang: Renoverade 40-talsköket på vårt gamla sommarhus till originalstandard, och hustrun blev nöjd.

NU-sjukvården

NU-sjukvården är en förvaltning i Västra Götalandsregionen. Våra sjukhus är Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan och Uddevalla sjukhus. Vi finns också på Brinkåsens vuxenpsykiatriska anläggning i Vänersborg och har ett 20-tal mottagningar i närområdet.

Våra 5 500 medarbetare erbjuder specialiserad vård inom många områden till invånarna i hela Västra Götalandsregionen. Våra patienter kommer i huvudsak från Fyrbodals fjorton kommuner samt Lilla Edet.

NÄL Trollhättan är i huvudsak inriktat på akutsjukvård och Uddevalla sjukhus på planerad vård.

Kontakt

NU-sjukvårdens presstjänst
telefon 010-435 65 01
e-post nu.kommunikation@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2018-06-18 18:18