Skräddarsydd utbildning för undersköterskor i Trestad

Uppdaterad:
Publicerad:

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Sedan mitten av mars är 27 blivande undersköterskor från Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan på plats i verklighetens sjukhusmiljö under vårens kurs i akutsjukvård. Det är resultatet av ett nytt samarbete mellan NU-sjukvården, Uddevalla Vuxenutbildning och Kunskapsförbundet Väst.

– Att två stora utbildningsanordnare går samman och bygger en gemensam utbildning i våra lokaler ser jag som en kvalitetssäkring av framtidens vård, säger Johan Linder, studierektor i NU-sjukvården och den som ansvarar för sjukhusets del av den nya satsningen.

– Vår förhoppning är att eleverna ska känna sig redo för att börja arbeta i NU-sjukvården. De får redan tidigt i utbildningen möjlighet att knyta an teori och praktik på ett nytt sätt, genom föreläsningar av vår personal, och de får lära känna sjukhuset och lokalerna, säger han.

Kursen i akutsjukvård för blivande undersköterskor startade den 19 mars och innehåller fem veckor teori, följt av fyra veckor praktik på sjukhusets avdelningar. Teoriveckorna sker i en verklighetstrogen miljö, på NU-sjukvårdens utbildningsavdelning, och innehåller en blandning av föreläsningar, praktiska övningar, fallbeskrivningar, och studiebesök.

Eleverna får bland annat lyssna på föreläsare från NU-sjukvårdens intensivvårdsavdelning, IVA, operation och fysioterapin och dessutom göra studiebesök på exempelvis akutmottagningen, ambulansen och urologmottagningen.

Annette Birgersdotter Eriksson, rektor för vård- och omsorgsutbildningen på Uddevalla Vuxenutbildning, är mycket positiv till det utökade samarbetet med NU-sjukvården och Kunskapsförbundet Väst.

– Samarbetet innebär fantastiska fördelar, säger hon. Nu kan vi bredda vår vårdutbildning i Uddevalla från två till fyra olika inriktningar: akutsjukvård, psykiatri, äldresjukvård och funktionsnedsättning.

– Våra elever inom akutsjukvård kommer betydligt närmare sjukvården när de får göra både teori och praktik på sjukhuset där specialister och akutmottagning finns, det blir roligare och intressantare för dem. Allt detta stärker och gör utbildningen ännu mer attraktiv.

Annelie Sjölin, rektor för yrkesvuxenutbildningen på Kunskapsförbundet Väst, ett samarbete mellan Vänersborgs kommun och Trollhättans stad, instämmer:

– Samarbetet med NU-sjukvården innebär fantastiska fördelar för eleverna och höjer attraktiviteteten på utbildningen. När vi fick frågan om samarbete och om att förlägga akutsjukvårdskursen på NÄL så fanns det ingen tvekan.

– Jag var på NÄL första veckan när utbildningen startade och träffade några av eleverna. De uttryckte att det kändes nervöst, men främst spännande och fantastiskt.