Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

NU-sjukvårdens medarbetare bakom prisad podd om arbetsterapi

Josefine Leander Nilsson och Terese Palmberg

Den 15 november fick Josefine Leander Nilsson och Terese Palmberg som jobbar som arbetsterapeuter i NU-sjukvården ta emot Sveriges Arbetsterapeuters inspiratörsutmärkelse för sin podd om arbetsterapi. Sedan i juni 2018 har de släppt 11 avsnitt i podden ”Vardagsliv med Jossan och Tessan”. I podden pratar de om ämnet arbetsterapi ur ett vardagsperspektiv.

– Vi kom på idén när vi under ett APT (arbetsplatsträff) reflekterade över att det finns en brist på kunskap om vad vi som arbetsterapeuter arbetar med både bland patienter, övrig personal på sjukhuset och allmänheten. Vi paras ofta ihop med fysioterapeuterna och går under begreppet rehab, säger Terese Palmberg och Josefine Leander Nilsson.

Bjuder på sig själva

Veckans hjälpmedel, vardagstips och veckans fråga är bland annat återkommande delar i podden. Humor blandas med allvar när de pratar om vardagen för en arbetsterapeut.

– Det är viktigt att det inte blir för faktamässigt utan att det är en balans mellan humor och allvar. Annars hade man lika gärna kunnat gå på en föreläsning. Vi försöker verkligen bjuda på oss själva!

Arbetsterapeuter får vardagen att funka

Terese har jobbat som arbetsterapeut i 13 år och Josefine i 2,5 år. Det bästa med yrket är enligt dem att de hjälper människor att få vardagen att fungera bättre.

– Vi försöker se hela människan och se vilka behov som finns för just den individen - arbeta personcentrerat. Det känns bra när man har hjälpt någon och det ger resultat. Och så är det spännande att höra alla livshistorier som patienterna delar med sig av.

Poddtält för att slippa eko

Inspelning och redigering av varje avsnitt tar cirka 3-4 timmar och målet är att det ska publiceras två avsnitt per månad. De spelar in podden på fritiden så det är viktigt för dem att det inte ska kännas kravfyllt utan att det bara är roligt.

– Vi har inte gjort något liknande tidigare så vi har fått prova oss fram. Vi sitter hemma hos varandra och spelar in avsnitten. I början satt vi under ett specialbyggt ”poddtält” för att det inte skulle bli eko. Men det blev för varmt i somras så det slutade vi med, säger de skrattandes.

Utmärkelse för podden 

Den 15 november fick Josefine och Therese ta emot Sveriges Arbetsterapeuters inspiratörsutmärkelse för sin podd.

– Det var helt otroligt och väldigt stort. Vi blev rörda när vi tog emot priset. Det känns som ett kvitto på att vi gör något väldigt bra!

Stödet från chefer och kollegor gjorde att de vågade satsa på podden. Responsen har sedan överstigit alla deras förväntningar.

– Vi är väldigt stolta över att jobba i NU-sjukvården och vill verkligen lyfta fram hur fantastiskt det är att jobba som arbetsterapeut här.

– Vi trodde att det bara skulle vara våra närmsta som skulle komma att lyssna på podden men idag är det 600-700 nedladdningar per avsnitt. Cirka 5000 nedladdningar totalt. Det är helt fantastiskt!

Senast uppdaterad: 2018-12-17 08:22