Mätvärdesappen underlättar arbetet på KAVA
Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.
Sedan mitten av juni har ”Mätvärdesappen” använts på ett antal avdelningar i NU-sjukvården. Appen underlättar arbetet med att dokumentera mätvärden som exempelvis blodtryck, puls och andningsfrekvens.
Caroline Karlsson och Jenjira Putha jobbar båda på KAVA (kirurgisk akutvårdsavdelning) som sjuksköterska respektive undersköterska. De är några av de första i NU-sjukvården som har börjat använda Mätvärdesappen.
– När vi skriver in värdena i appen förs de in i Melior direkt vilket gör att vi slipper dubbeljobbet att först skriva värdena på papper och sedan gå till en dator och föra in dem i journalsystemet. Det gör att läkarna ser värdena direkt vilket underlättar när de rondar, säger Caroline Karlsson, sjuksköterska på KAVA.
– Det är också jättebra att man kan stanna kvar hos patienten medan man kollar tidigare mätvärden. I appen finns de senaste 100 mätvärdena, säger Jenjira Putha, undersköterska på KAVA.
Tar många parametrar och ofta
Caroline och Jenjira har gått utbildningen för Mätvärdesappen och de ska nu lära ut den till sina kollegor på avdelningen.
– För oss på KAVA är appen väldigt användbar eftersom vi har akutpatienter som vi monitorerar mycket; vi tar många parametrar och ofta. Till exempel efter en större bukoperation tar vi värden omgående när patienten kommer upp från UVA och sedan efter 2, 4 och 8 h. Att kunna föra in värdena direkt i mobilen och även se hur tidigare mätvärden låg, är väldigt användbart och tidseffektivt, säger Caroline Karlsson.
En mer digitaliserad vårdmiljö
Målet med Mätvärdesappen är att den ska förenkla vardagen och är ett steg på vägen mot en mer digitaliserad vårdmiljö.
– Appen fungerar jättebra och hela avdelningen är väldigt nöjda. Vi har just nu tre telefoner där appen är installerad på men vi vill ha en till så att varje vårdlag på avdelningen har en mobil var, säger Caroline och Jenjira.
Om Mätvärdesappen
Mobilapplikationen ”Mätvärdesappen” gör det möjligt att registrera medicinska mätvärden, till exempel blodtryck, direkt i en handenhet (smartphone) i samband med att dessa tas på patienten.
När registreringen görs skickas denna data in i journalsystemet Melior och blir därmed direkt registrerad i patientjournalen. I handenheten kan du även se patientens senaste mätvärden, vilket innebär att du alltid bär med dig uppdaterad information om patienten.