Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ram Alaish bästa handledaren

Ram Alaish, ST-läkare inom internmedicin i NU-sjukvården, har tilldelats handledarpriset av Läkarförbundet Student i Västra Götalandsregionen.

– Uppdraget som handledare kan verka komplicerat utan att behöva vara det, säger Ram Alaish. Läkarstudenterna behöver höra hur vi tänker högt. Vi behöver introducera breda koncept och inte låsa in oss på specifika diagnoser när det gäller rent medicinska frågor.

– Pedagogiska guldkorn kan återfinnas på de mest oväntade ställen.

Vikten på bemötandet

– Den första tidens bemötande från både ansvariga och handledare är mycket viktig. De flesta kandidater som kommer hit har en Hakuna Matata-attityd i början. De är entusiastiska, men vet inte riktigt var de ska ta vägen.

– Det går att se på utvärderingar att handledare som tar en mer styrande attityd får mycket bra utvärdering. Det kan handla om hur de lär ut vissa moment, att de går igenom daganteckningarna med kandidaterna eller varit generellt nyfikna på deras behov, säger Ram Alaish.

– Jag vill också framföra hur mycket uppskattning jag har för min egen handledare Yoav Eling samt mina ST-kollegor som lyssnar på mina ibland lite väl kreativa lösningar, förkastar vissa samt hjälper mig att slipa på andra.

Hög pedagogisk kvalitet

Ram Alaish är också numera VFU-studierektor för område I. Han vill skapa ett system som känns naturligt och transparent och inte som en pålagring av den övriga arbetsbördan.

– Vi behöver arbeta kreativt för att ha ett stabilt system som ger hög pedagogisk kvalitet för både kandidater och läkare. Här har vi kommit en bra bit och jag känner mig trygg med vart vi är på väg, säger han.

Motiveringen

"Att ha honom som handledare är som att vara nyanställd och mycket oerfaren på ett väldigt svårt jobb, men att ha en kollega som vill att man ska utvecklas så till den milda grad att man blir överläkare helst nästa vecka. Detta är första gången som jag är på VFU och inte känner mig som åsnan i Shrek."

Vi på SLF Student Göteborg tycker att det är beundransvärt och inspirerande med en handledare som tar emot studenter även oförberedd och då även gör ett så fantastiskt jobb för att lära ut läkaryrket och få studenterna att känna sig välkomna.

Om Ram Alaish

Ram Alaish läste till läkare i Umeå och kom till NU-sjukvården för första gången som underläkare en sommar efter termin 10.

Han trivdes och valde att göra sin AT i NU-sjukvården. Nu är han inne på sitt andra år som ST-läkare inom internmedicin.

Senast uppdaterad: 2018-06-05 11:20