Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Placering och utformning klar för Operationscentrum Uddevalla sjukhus

Placering och utformning är nu klar för Operationscentrum Uddevalla sjukhus. Byggstart är beräknad till mitten av 2020 och inflyttning till början av år 2024.

Operationscentrum Uddevalla sjukhus blir Västra Götalandsregionens (VGR) största centrum för planerad operationssjukvård. Förutom NU-sjukvårdens egna kommer patienter från hela regionen att kunna få sina operationer utförda här.

– Operationscentrum kommer kunna ge regionens invånare planerad operationssjukvård av högsta kvalitet och med hög effektivitet. Det kommer bli ett lyft för både NU-sjukvården och för hela VGR, säger Olof Ekre områdeschef för område II i NU-sjukvården.

Arkitektbild på Operationscentrum Uddevalla sjukhus

Arkitektbild på Operationscentrum. Fasad mot öster. (Upphovsman Arkitema architects/Tmrw)

Byggnad nära Uddevalla sjukhus huvudentré

Byggnaden blir en separat byggnad på cirka 16 300 m2 i fyra plan. Den kommer placeras nära kopplad till Uddevalla sjukhus nuvarande huvudentré på en plats där det idag är parkering. Parkeringsbehovet kommer omfördelas till andra ytor.

Förutom operationssalar kommer det finnas ändamålsenliga lokaler för sterilcentral, förberedelserum inför operation, lokaler för uppvakning och behandling efter operation samt personalutrymmen.

Planerat för optimala flöden

Nuvarande operationssalar på Uddevalla sjukhus är för trånga, har för låg takhöjd och är inte anpassade till modern utrustning.

I arbetet med att ta fram de nya lokalerna har det noggrant planerats för optimala flöden vilket kommer göra det möjligt att öka operationsproduktiviteten med upp till 20 %. Många har varit delaktiga i arbetet med de nya lokalerna för att byggnadsstrukturen ska kunna ge bästa möjliga förutsättningar för effektiva processer, god arbetsmiljö och patientsäker vård.

Genomförandebeslut 2019

Under 2019 väntas ett genomförandebeslut från regionstyrelsen. Därefter kan första spadtaget tas i mitten av 2020 och inflyttningen är beräknad till 2024.

Fakta Operationscentrum

Antal operationssalar: 12 stycken

Kostnad: 788 miljoner kronor

Bruksarea: 16 300 m

Byggstart: år 2020

Inflyttning: år 2024

Senast uppdaterad: 2018-12-07 08:36