Framstående forskning i NU-sjukvården

Uppdaterad:
Publicerad:
Studie mat
Kosten i studien om måttlig lågkolhydratkost bestod av grönsaker, fiberrika kolhydratkällor, omättade fetter, nötter, frön och baljväxter, och var individanpassade av dietist.

Under året har medarbetare i NU-sjukvården medverkat till ett 50-tal publiceringar av vetenskapliga artiklar. Den senaste är Sofia Sterner Isaksson, dietist vid diabetesmottagningen och doktorand vid Sahlgrenska akademin. I förra veckan publicerades resultaten av den hittills största studien av måttlig lågkolhydratkost vid typ 1-diabetes hos vuxna, i tidskriften The Lancet Regional Health, för Europa.

Deltagarna i studien har alla typ 1-diabetes, med förhöjda glukosvärden, och de lottades att korsvis, under olika perioder, inta traditionell kost med 50 procent av energin från kolhydrater, eller måttlig lågkolhydratkost med 30 procent av energin från kolhydrater. 

– Studien visar att en måttlig lågkolhydratkost sänker medelnivån av blodsockret och att fler patienter kan hålla blodsockret inom målområdet, vilket anses gynnsamt för att minska risken för organskador för personer med typ 1-diabetes, säger Sofia Sterner Isaksson, som är studiens försteförfattare.

Den period deltagarna åt den måttliga lågkolhydratkosten blev tidsökningen inom målområdet i snitt 68 minuter per dygn jämfört med den period de åt den traditionell kosten, samtidigt som tiden med förhöjda värden kapades med 85 minuter per dygn.

Effektiv och säker kost för vuxna patienter

Sofia Sterner Isaksson är dock inte den enda med koppling till NU-sjukvården bakom denna publicering. Ansvarig för studien är Marcus Lind, professor i diabetologi vid Sahlgrenska Akademin, men även kliniskt verksam som överläkare inom NU-sjukvården.

– Alla patienter behöver finna den kost som passar dem, i samråd med vården, men det har tidigare saknats tillräckligt stora studier där deltagarna lottats till olika experimentella behandlingar av det här slaget. Det är viktigt att vi kan presentera data som visar att måttlig lågkolhydratkost är effektiv och säker för vuxna med typ 1-diabetes, säger han.

Mer information om studien om måttlig lågkolhydratkost

Högsta betyg från Vetenskapsrådet

Den här publiceringen, tillsammans med de andra vetenskapliga publiceringarna som sjukhusets medarbetare medverkar till, gör att NU-sjukvården bidrar till att Vetenskapsrådet gav den kliniska forskningen i Västra Götaland högsta betyg i senaste utvärderingen av ALF-regionerna.

Det finns sju ALF-regionern, och det är de som har avtal med staten om läkarutbildningen och den kliniska forskningen. 

Utvärderingen av ALF-regionerna

 

Forskning i NU-sjukvården

NU-sjukvården är inte bara ett av landets största länssjukhus, med en av Sveriges största akutmottagningar, på sjukhuset bedrivs även framstående forskning. Bland medarbetarna finns fem professorer, åtta docenter, ett 30-tal disputerade och ett 30-tal antagna doktorander.

Information till forskningsintresserade från NU-sjukvårdens FoU-enhet