NU-sjukvården sänker beredskapsnivån till stabsläge

Uppdaterad:
Publicerad:

Efter drygt två veckor med förstärkningsläge beslutade sjukhusdirektör Björn Järbur kl. 12 måndagen den 16 januari att sänka beredskapsnivån i NU-sjukvården från förstärkningsläge till stabsläge.

– Det är kombinationen av ett bra och engagerat arbete och ett förbättrat patientflöde, såväl från akuten till vårdavdelningar, som gör det möjligt för oss att sänka beredskapsläget, säger sjukhusdirektör Björn Järbur. 

– Vi ser också stora förbättringar med utskrivningar från vårdavdelningar. Inflödet av patienter är nu på en lägre nivå. En del i detta är att vi nu också ser att tre virusinfektionerna (covid, influensa och RS) har börjat minska.

Även om kurvorna för alla dessa tre virus nu gått nedåt är smittspridningen i samhället fortfarande på höga nivåer för såväl covid-19, influensa som RS. Därför gäller samma uppmaningar som tidigare:

– Som privatperson kan du bidra genom att försöka skydda dig själv och andra mot vinterns smittor, samt välja vård på rätt nivå, för just din skada eller sjukdom, säger Björn Järbur.

Vad privatpersoner kan göra

  • Är du sjuk med symtom på luftvägsinfektion som snuva, hosta och feber är uppmaningen att stanna hemma och undvika kontakt med andra för att inte fler ska smittas. Det gäller naturligtvis även om du har symtom på magsjuka
  • Var särskilt försiktig i kontakten med äldre personer och barn som är under sex månader.
  • Tvätta alltid händerna noga med tvål och varmt vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att du har tagit i föremål eller ytor som kan ha virus på sig.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.
  • Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot covid-19 och influensa.
  • Ta hjälp av 1177 för att hamna på rätt vårdnivå, för just din skada eller sjukdom. Är du inte i behov av akut sjukhusvård bör du hantera dina behov på rätt sätt i kedjan egenvård – vårdcentral - jourcentral.

Stabsläge

Stabsläge är den första nivån när beredskapen höjs. Den innebär att NU-sjukvårdens särskild sjukvårdsledning, SSL, är i funktion för planering/organisation av verksamheten, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.