Nu har IMA öppnat - igen

Uppdaterad:
Publicerad:
  • Foto på Eva Olsson, vårdenhetschef för IVA och IMA.
    1 av 5

    Eva Olsson, vårdenhetschef för IVA och IMA.

  • Foto Julia Isaksson, undersköterska
    2 av 5

    Julia Isaksson, undersköterska

  • Amanda Eriksson, undersköterska
    3 av 5

    Amanda Eriksson, undersköterska

  • IMA
    4 av 5
  • IMA
    5 av 5
  • Foto på Eva Olsson, vårdenhetschef för IVA och IMA.
  • Foto Julia Isaksson, undersköterska
  • Amanda Eriksson, undersköterska
  • IMA
  • IMA

Från den 12 juni tar IMA, NU-sjukvårdens intermediäravdelning, åter igen emot patienter, efter att ha varit stängd sedan våren 2020, när coronapandemin slog till. Det är en åtgärd som gör stor skillnad för de mest sjuka och sköra patienterna.

− När IMA varit stängd har vi märkt att det saknats en vårdnivå för svårt sjuka patienter som behöver mer övervakning, medicinering och stöd än de kan få på en vanlig vårdavdelning, men som för tillfället inte kräver intensivvård, säger Eva Olsson, vårdenhetschef för IVA och IMA.

Intermediär betyder mellanliggande. Och det är precis vad vården på IMA handlar om.

– Patienterna kan komma direkt från akutmottagningen eller från en vårdavdelning och få vård på IMA i stället för på IVA. Det kan också vara patienter som lämnar IVA, men som inte är tillräckligt starka för att flyttas tillbaka direkt till sin ordinarie vårdavdelning. Skillnaden i vårdnivå är så stor mellan IVA och andra avdelningar.

Patienternas mobilisering är målet

IMA har högre personaltäthet och mer teknisk utrustning än en vanlig vårdplats. En vårdplats på IMA kostar därför mer än en vanlig vårdplats, men inte lika mycket som en plats på IVA.

− Målet med vården på IMA är att mobilisera patienterna så att de kan stå på egna ben, andas av sig själva och få i sig tillräckligt med näring för att lägga grunden för tillfrisknandet.

− Vi ser att mobilisering, andningsträning och tillräckligt med energiintag ger en snabbare återhämtning, som i sin tur leder till kortare vårdtider.

Tre vårdplatser under sommaren

För att bemanna IMA har intensivsjukvården anställt 18 medarbetare, sjuksköterskor och undersköterskor.  Av dem är fyra helt nya i NU-sjukvården och 14 har rekryterats från andra avdelningar på sjukhuset.  Eftersom IMA varit stängd har de under våren gått bredvid på IVA och lärt sig aktuella apparater, utrustning och rutiner.

Från start och under sommaren har IMA tre vårdplatser öppna, och till hösten planeras för fyra vårdplatser.

Tidslinje för NU-sjukvårdens IMA

  • NU-sjukvårdens IMA startade 2014 och var då en av landets få allmänna intermediäravdelningar. Det är vanligare med mer specialiserade intermediäravdelningar, kopplade till en viss klinik eller till akutmottagningen.
  • Hösten 2019 planerades för att stänga IMA, någon gång under 2020, av besparingsskäl.
  • Våren 2020 stängdes IMA, tidigare än planerat, för att personalen behövdes på IVA för att vårda covid-19-patienter.
  • Hösten 2022 startade planeringen för att öppna IMA på nytt.
  • Onsdag den 7 juni 2023 hölls återinvigning för IMA, med föreläsningar i Ägget och rundvisning i lokalerna.
  • Måndag den 12 juni 2023 tar IMA emot patienter, igen.

Julia Isaksson, undersköterska på IMA

Julia Isaksson, undersköterska

"Jag har mest positiva känslor, men det är lite pirrigt är också. Att få jobba på en sådan här avdelning, där det händer mycket, är kul − och jag gillar att få jobba med en så varierad grupp, med en bred blandning av kompetenser och åldrar. Vi har ju fått möjlighet att lära känna varandra inför uppstart, när vi varit på IVA, och det är en riktigt rolig grupp. För egen del vill jag lära mig från kollegorna och utvecklas som undersköterska."

Amanda Eriksson, undersköterska på IMA

Amanda Eriksson, undersköterska på IMA

"Det är superkul att få jobba i en miljö som ofta hanterar akuta situationer och få använda det jag har lärt mig, men samtidigt känns det lite nervöst. Jag vill jobba mer åt det akuta hållet, så att få komma till IMA är klockrent. Jag vill använda mina kunskaper så mycket som möjligt, samtidigt som jag får lära mig från kollegor. Förhoppningsvis försvinner den nervösa känslan efter de första dagarna när allt har börjat rulla på."