Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt vårdnära lager invigt på NÄL

Publicerad:
Medarbetare och chef på invigning
Karin Nilsson, apotekare, Lena Stroud, enhetschef, Isabelle Danielsson, receptarie, Evelina Sjölin, receptarie, och Sofia Öberg Larsson, apotekare, var glada över invigningen.

Nu har samtliga tre vårdnära lager (VNL) på NÄL uppdaterats och den 12 januari firades invigningen av nya VNL 3. Senare i år ska även det vårdnära lager som finns på Uddevalla sjukhus uppdateras.

− Jag är så stolt över mina medarbetare, och att vi tillsammans har lyckats genomföra den här uppdateringen så snabbt, vi stängde gamla VNL 3 i måndags. Jag vill särskilt lyfta Sofia Larsson Öberg och hennes team, som arbetat med uppdateringarna sedan ett år tillbaka, säger Lena Stroud, enhetschef för sjukvårdsapoteket i NU-sjukvården.

När VNL 5 på NÄL togs i bruk i april 2011 var NU-sjukvården först ut i VGR med systemet med läkemedelsautomater för de läkemedel som måste finnas på sjukhuset, men inte på varje vårdenhet.

Minskar kassation och kostnader

Totalt har NU-sjukvården cirka 100 läkemedelsförråd, varav majoriteten är PNL, patientnära lager, alltså de läkemedel som förvaras på respektive vårdenhet. VNL, vårdnära lager, utgör vårdenheternas kompletterings- och akutlager.

− Till VNL går sjuksköterskor när de behöver komplettera med läkemedel som inte finns i vårdenhetens PNL, antingen för att det inte ingår i sortimentet för enheten, som extremt dyra läkemedel och antidoter, eller när det finns ett akut behov att läkemedel som tagit slut i PNL, säger Lena Stroud.

− Genom att koncentrera lagerhållningen till färre lagerpunkter minskar vi kassationen och därmed kostnaderna för läkemedel.

Endast behöriga sjuksköterskor har tillgång

Läkemedelsautomaterna är tillgängliga dygnet runt, året om, och innehåller cirka 2000 olika sorters läkemedel. Totalt sker cirka 80 000 uttag per år i NU-sjukvårdens fyra VNL.

I de allra flesta fall sker bokning av läkemedel i VNL via Hamlet, VGR:s lagersystem för läkemedel. Automaterna är kopplade till Hamlet och alla uttag registreras för respektive automat.

Det är endast behöriga sjuksköterskor som har åtkomst till lokalen samt till automaten, och de kan endast hämta ut de läkemedel som de bokat.  

Sjukvårdsapoteket ansvarar för automaterna i VNL vilket innebär att fylla på läkemedel, analysera, följa upp och justera sortimenten samt ansvara för uppdateringar i Hamlet.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2023-01-17 08:18