Nära vård i samverkan

Uppdaterad:
Publicerad:
Nära vård i samverkan

En gemensam satsning för att utveckla uppdraget att ge patienterna den vård och omsorg de behöver, både på sjukhuset och hemma. Det är utgångspunkten för konferensen ”Nära vård i samverkan” i Vänersborg nu på fredag den 10 februari.

På plats denna fredag finns cirka 140 representanter för NU-sjukvården samt kommunerna och primärvården i Fyrbodal och Lilla Edet, det geografiska upptagningsområdet för sjukhuset.

− Vi som arbetar på sjukhuset är en del av samma kedja, som primärvården och kommunerna, våra patienter är även deras patienter och brukare, säger sjukhusdirektör Björn Järbur.

Allt färre kan ge vård till allt fler

− Hela denna kedja påverkas av den aktuella samhällsutvecklingen, när befolkningen generellt sett lever allt längre och gruppen sköra äldre blir större, samtidigt som gruppen unga människor, i 20-årsåldern, är mindre än tidigare generationer, på grund av 1990-talets låga födelsetal.

Resultatet blir allt färre som kan ge vård och omsorg till allt fler. Så ser den gemensamma demografiska utmaningen ut för sjukhus, kommuner och primärvård ut hela landet, inte bara i NU-sjukvårdens område.

Undvika att patienterna blir kvar på sjukhuset

− Tillsammans med kommuner och primärvård behöver vi därför utveckla samverkan kring de här patienterna, som är gemensamma, för att ge dem den vård de behöver, på rätt nivå, säger Björn Järbur.

− Det handlar bland annat om att kanske kunna undvika besök på sjukhusets akutmottagning, när patienten kan få hjälp på en annan vårdnivå, eller att patienter blir kvar på sjukhuset längre än vad de behöver.

Omställningen till nära vård

Detta ligger också i linjen med de politiska beslut inom VGR som innebär en omställning av vården, där delar av den vård som idag bedrivs som specialistvård på sjukhuset i stället ska utföras inom den nära vården.

− Den vård som invånarna behöver ofta ska finnas så nära som möjligt, och vård som behövs mer sällan kan finnas längre bort, säger Björn Järbur.

Huvudfokus på konferensen är strukturerade gruppdialoger om de gemensamma utmaningarna. På agendan finns även inspirationsföreläsningar om aktuella insatser för ökad samverkan, som Sam Vux i Åmål och utbyggnaden av mobil närvård i Fyrbodal.