Videomöten stöttar gravida inför förlossning

Uppdaterad:
Publicerad:
Viola Nyman sittande vid sin dator.

I februari startas en forskningsstudie på förlossningsavdelningen NÄL, där kvinnor i latensfasen, den så kallade tålamodsfasen, genom digitala vårdmöten ska få hjälp i sitt förlossningsarbete. ”Att erbjuda videosamtal kontinuerligt kan skapa trygghet och minska behovet av att åka, ibland långväga, till sjukhuset för rådgivning och stöd”, säger Viola Nyman, barnmorska, filosofie doktor och ansvarig för studien.

Kliniskt är den latenta fasen av förlossningen svår att definiera och kan upplevas mycket smärtsam för den födande. Den svenska förlossningsvården bygger på att den gravida stannar hemma under latensfasen. Gravida ringer förlossningsavdelningen för att få råd och stöd, ofta flera dagar före de ca 20 timmar som latensfasen beskrivs pågå.

– Det kan vara svårt att veta när det är dags att söka vård och många gravida besöker förlossningen flera gånger innan det är dags att föda, säger Viola Nyman.

”Oprövat fenomen”

Digitala vårdmöten är ett oprövat fenomen inom förlossningsvården i Västra Götalandsregionens regi. Kvinnor som ingår i studien erbjuds flera videosamtal med barnmorska kopplad till förlossningsavdelningen på NÄL i Trollhättan, under den tid de är hemma innan de ringer till förlossningsavdelningen.

– Alla dagar i veckan finns möjligheten till videomöten via appen ”Mitt vårdmöte”, där gravida kan boka in sig på en drop-in-mottagning som riktar sig just till denna målgrupp, säger Viola Nyman.

Barnmorskor kan jobba hemifrån

Barnmorskorna som bemannar tjänsten är väl förtrogna med förlossningen på NÄL. De som bemannar tjänsten har enbart detta uppdrag dessa tider och finns därför tillgänglig på de klockslag som angivits. Av de barnmorskor som deltar är några pensionerade, några arbetar deltid och några arbetar både på förlossningen och barnmorskemottagningen. Det är också möjligt att arbeta med videosamtal om man i perioder av någon anledning inte fysiskt kan arbeta på förlossningen.

– Idag råder det generellt brist på barnmorskor inom förlossningsvården och dessutom har den inneliggande vårdtiden ökat. Gravida i början av sin förlossning är en patientgrupp som riskerar att inte få efterfrågat stöd, så därför känns det bra att testa videosamtal under tålamodsfasen och på så sätt vara tillgänglig för att ge personcentrerad nära vård, säger Viola Nyman.

Mer information om forskningsstudien

Forskningsstudien ”Digitalt vårdmöte i latensfas” (DiVLa) riktar sig till kvinnor som tror och känner att förlossningen är på gång.

De kvinnor som kan delta i studien är förstagångs- och omföderskor över 18 år som är i graviditetsvecka 37+0 till 40+6 och som har en normal graviditet. De får information om studien och möjligheten till digitala möten via sin barnmorska på barnmorskemottagningen, där de gått på kontroller under hela graviditeten.

Barnmorskan som kvinnan träffar i de digitala vårdmötena skriver anteckningar i patientens journal efter varje samtal. I samråd med barnmorskan eller när helst kvinnan vill bestäms när det är dags att ringa till förlossningsavdelningen.

Upplevelsen följs upp med intervju

Efter förlossningen kan kvinnan och hennes partner bli tillfrågade att medverka i en intervju, som sker cirka tre månader senare. Intervjun syftar till att få paret att fritt berätta om sin upplevelse av att stanna hemma under latensfasen. Förlossningsutfall kommer också att utvärderas.

Resultat redovisas internationellt

Resultatet av studien kommer att redovisas i internationell vetenskaplig tidskrift, samt presenteras vid kvinnokliniken i NU-sjukvården och vid relevanta nationella och internationella konferenser.

Mer information om projektet finns på NU-sjukvårdens externa webbplats: https://www.nusjukvarden.se/divla