Fysioterapeuterna på sjukhuset gör skillnad

Publicerad:
 • Camilla Bundgaard och Linnea Karlsson, två av fysioterapeuterna i NU-sjukvården.
  1 av 3

  Camilla Bundgaard och Linnea Karlsson, två av fysioterapeuterna i NU-sjukvården.

 • Linnea Karlsson och Camilla Bundgaard
  2 av 3

  Linnea Karlsson och Camilla Bundgaard, två av fysioterapeuterna i NU-sjukvården.

 • Linnea och Camilla demonstrerar hur träning för att komma i och ur en bil kan se ut. 
  3 av 3

  Linnea och Camilla demonstrerar hur träning för att komma i och ur en bil kan se ut. 

 • Camilla Bundgaard och Linnea Karlsson, två av fysioterapeuterna i NU-sjukvården.
 • Linnea Karlsson och Camilla Bundgaard
 • Linnea och Camilla demonstrerar hur träning för att komma i och ur en bil kan se ut. 

I NU-sjukvården jobbar 41 fysioterapeuter. Linnea Karlsson och Camilla Bundgaard är två av dem. ”Vi känner att vi gör skillnad för patienten!”

Den 8 september varje år infaller Internationella Fysioterapins dag, en dag som firas runt om i Sverige och hela världen. I år uppmärksammas det dessutom lite extra då fysioterapeuternas fackförbund firar 80 år.

Stor bredd som fysioterapeut på sjukhus

I NU-sjukvården jobbar fysioterapeuterna inom många olika verksamhetsområden, bland annat med kvinnohälsa, andning, barn, hjärta, stroke, neurorehab, ortopedi, reumatologi och kirurgi.

Camilla Bundgaard är fysioterapeut och jobbar inom neurorehab på Uddevalla sjukhus sedan fyra år tillbaka.

– Jag hjälper patienter som har drabbats av stroke, traumatisk hjärnskada eller ryggmärgsskada och att få till en individanpassad träning för dem.

Camilla berättar att arbetet mycket handlar om att hjälpa patienten med gångträning, att träna balans och träning av muskulaturen.

Inom barn- och ungdomsverksamheten på NÄL jobbar Linnea Karlsson som fysioterapeut sedan ett år tillbaka. Hon hjälper barn och deras föräldrar med rehabilitering, träning och rådgivning.

– Jag hjälper bland annat barn med ortopediska skador, smärtproblematik, skallasymmetri och andningsproblematik. När det gäller yngre barn handlar det mycket om rådgivning för föräldrar, säger Linnea.

Samarbete med andra professioner

Camilla och Linnea berättar att det är stort fokus på teamarbete och samarbete med andra professioner när man är fysioterapeut på sjukhus. Läkare, sjuksköterska, undersköterska, logoped, arbetsterapeut, kurator och rehabkoordinator är alla nära kollegor med fysioterapeuterna.

– Det är väldigt kul att jobba med andra professioner. Vi hjälper varandra och lär oss mycket av varandra i teamarbetet, säger Camilla och Linnea.

Ta del av patientens framsteg

Fysioterapeuterna på sjukhuset jobbar både med patienter som kommer till mottagningen och med patienter som är inneliggande på sjukhuset under en längre period.

– Inom slutenvården hinner vi lära känna patienterna då de ofta ligger här en längre tid. Att få ta del av deras livshistorier är jättespännande.

– Det är tufft att gå igenom rehab, det kan ta lång tid. Så att få ta del av patientens framsteg gör det hela så värt. Vi känner verkligen att vi gör skillnad!   

 

Fakta

Vad gör en fysioterapeut?

Fysioterapeuter har unik kunskap om hur fysisk aktivitet leder till rörlighet och hälsa utifrån varje enskild individs förmåga. Varje människas individuella förutsättningar står i centrum när fysioterapeuter gör sin professionella bedömning.

Fysioterapeut vs sjukgymnast

Sedan 2014 är fysioterapeut en skyddad yrkestitel för sjukgymnaster och den benämning som ska användas i första hand för professionen. Den nya titeln speglar bättre vad yrkeskåren arbetar med och benämningen fysioterapi används sedan tidigare internationellt och inom vetenskapen.

Möjlighet att utvecklas

Som fysioterapeut finns det många vägar för att utvecklas. Dels finns det många olika områden att jobba inom men det finns även kortare kurser. Om man vill utvecklas ytterligare finns specialistutbildningar och magisterutbildningar inom olika områden.

Instagram

Instagram

Följ fysioterapeuterna på Uddevalla sjukhus när de håller i NU-sjukvårdens Instagramkonto vecka 36! 

NU-sjukvården på Instagram