Toppresultat för avdelning 4 i medarbetarundersökningen

Uppdaterad:
Publicerad:
En grupp medarbetare och deras chef i ett personalrum

Lagkänsla och en närvarande chef. Det är två av nycklarna till avdelning 4:s anmärkningsvärt goda resultat i medarbetarundersökningen 2022. ”Jag är så otroligt stolt över mina medarbetare men också vad våra patienter säger om vården hos oss”, säger Inger Karlsson, avdelningschefen som i sommar går i pension efter 49 år i vården.

På avdelning 4 vårdas patienter som genomgått planerade ortopediska operationer. Här jobbar drygt 30 medarbetare, hälften sjuksköterskor, hälften undersköterskor. Vid rodret sitter sedan nio år tillbaka Inger Karlsson, som arbetat majoriteten av sitt yrkesliv inom ortopedin. Att få avsluta sin karriär med ett enkätresultat som detta gör henne glad.

– 2015 grät jag. Då hade jag varit chef i ett år och resultatet av medarbetarundersökningen var inte alls bra. Efter det har vi gjort en resa med avdelning 4, tillsammans, säger Inger Karlsson.

Långt över NU-genomsnittet

Idag svarar medarbetarna att det i mycket hög grad finns både tillräckligt med kollegor på arbetsplatsen, att man har en arbetsmängd som känns rimlig och att man hinner med sina arbetsuppgifter inom ordinarie arbetstid. Under arbetspasset har man möjlighet till pauser och efter ett par dagars ledighet är man utvilad och återhämtad.

Resultatet skiljer sig markant från samma parametrar på NU-övergripande nivå. Hur kommer det sig?

Sjuksköterskan Kajsa Åkesson lyfter bra och fungerande rutiner, högt i tak och att alla medarbetare hjälps åt. Inger Karlsson håller med:

– Vi har jobbat mycket med lagkänslan, att hjälpa varandra på avdelningen. Själv kan jag stötta upp som sjuksköterska eller hjälpa till med måltider när det behövs. Jag är nästan alltid på plats och är jag inte det finns min sektionsledare här, säger Inger Karlsson.

Stöd från både kollegor och chef

Hennes svar återspeglar sig i enkätresultatet. Parametern ”Vid behov kan jag få stöd från mina arbetskamrater för att lösa mina arbetsuppgifter” har värdet 100 procent för avdelning 4, jämfört med 84 procent för NU-sjukvården. Parametern ”Min närmaste chef hjälper mig att prioritera mina arbetsuppgifter vid behov” ligger på 94 procent för avdelning 4 men bara på 47 procent i NU-sjukvården.

– Inger är inlyssnande, lugn, metodisk och ser och lyssnar på varje individ hon har framför sig. Hon avfärdar inga förslag till förbättringar och är dessutom intresserad av allt vi föreslår. Hon är mänsklig, tillmötesgående och förstående. Det är många superlativ, men hon är verkligen värd att höjas till skyarna, säger Kajsa Åkesson.

Planerad vård ger lugnare arbetsmiljö

Att det är planerad och inte akut vård som bedrivs på avdelningen, lyfter både Kajsa Åkesson och Inger Karlsson som en möjliggörare för det goda enkätresultatet.

– Visst förekommer hektiska perioder men däremellan får vi möjlighet till andrum och återhämtning och därmed tiden för reflektion. Det stimulerar den personliga utvecklingen och även ett väl sammansvetsat lagarbete, säger Kajsa Åkesson.

– Jag tycker att det är så roligt att få jobba med ortopedi och att få vara chef här. Jag har verkligen gillat att gå till jobbet under alla år, säger Inger Karlsson.

Om medarbetarundersökningen

Medarbetarundersökningen pågick under tre veckor hösten 2022. 77 procent av NU-sjukvårdens medarbetare valde att svara på enkäten, som innehöll frågor och både arbetsmiljö och patientsäkerhet. Det är den näst högsta svarsfrekvensen bland sjukhusförvaltningarna i VGR.

Nu börjar jobbet med att analysera enkätresultatet och göra åtgärdsplaner, i de fall förbättringspotential har identifierats.