Svåra beslut för att säkra bemanning på akuten
Oväntade uppsägningar och sjukskrivningar gör att NU-sjukvårdens akutmottagning i dagsläget inte når upp till minimibemanning bland sjuksköterskorna under vecka 27-30. Sjukhuset har tvingats ta tuffa beslut för att säkra vården för de mest svårt sjuka patienterna och undvika ytterligare neddragningar på akuten.
Tisdagen den 27 juni beslutade sjukhusledningen att genomföra följande tre åtgärder:
- Omfördelning av redan beviljade semestrar bland akutmottagningens medarbetare. Det innebär att medarbetare i första hand tillfrågas om att frivilligt flytta sin semester till efter vecka 30, eller efter ordinarie semesterperiod.
- Tillfällig stängning av intermediärvårdsavdelningen, IMA, under vecka 27 - 29 för att flytta medarbetare till akutmottagningen, på motsvarande sätt som intensivsjukvården, dit IMA hör, fick hjälp av övriga sjukhuset under coronapandemins inledning våren 2020. IMA har i dagsläget tre vårdplatser. IMA:s patienter vårdas i stället på IVA eller vanlig vårdavdelning, precis som vid tidigare stängning av IMA.
- Indragning av ambulansresurs under vecka 27-29 för att omfördela medarbetare till akutmottagningen. Vilken ambulansresurs det handlar om är ännu inte klart.
Tufft läge för hela sjukhuset
– Det här är beslut som gör ont i hjärtat, och vi kan inte utesluta negativa konsekvenser i andra delar av sjukhuset, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör.
Akutmottagningen är inte den enda verksamhet som har det svåraste bemanningsläget de kommande veckorna. Nu startar den period när antalet vårdplatser är som lägst under sommaren.
NU-sjukvården har redan tidigare flaggat för att väntetiderna kan komma att bli längre i sommar på akutmottagningen, på grund av planerade neddragningar.
Tufft läge på sjukhuset inför sommaren
– De nya åtgärderna syftar till att säkra vården på akutmottagningen för de allra mest svårt sjuka patienterna, under några kritiska veckor, säger Anders Kullbratt.
Genomförda insatser räcker inte till
– Vi visste tidigt att sommarbemanningen på akutmottagningen skulle kunna bli svår att lösa och därför har vi under vår och tidig sommar gjort flera insatser för att stärka patientsäkerhet och arbetsmiljö, säger Bengt Asplén, verksamhetschef på akutmottagningen
Exempel på åtgärder är uppgiftsväxling mellan professionerna, förtätning av verksamheten, fler semesterperioder, start av ett primärvårdsteam och stängning av ett av torgen på mottagningen.
– Men i det här läget räcker de åtgärderna inte till, tyvärr, och därför behöver vi få hjälp från resten av sjukhuset, säger Bengt Asplén.
För att stötta enhetscheferna på akutmottagningen har han nu tagit över vissa arbetsmiljöuppgifter, genom en returnering från enhetschef till verksamhetschef.
Sök vård på rätt ställe
För att försöka påverka inflödet av patienter till akutmottagningen kör NU-sjukvården och VGR kampanjen #Sökvårdpårättställe i sociala medier för att informera patienterna om vikten att välja rätt vårdnivå, både för deras egen skull och för sjukvården.
NU-sjukvården skickar också ut ett informationsblad till alla hushåll i Fyrbodal, med samma tema.
Kan du jobba extra?
Ann-Christin Listad är pensionär sedan ett år tillbaka men jobbar extra på akutmottagningen som sjuksköterska i sommar.
– Jag tycker det är roligt att fortsätta jobba och att träffa gamla kollegor!
– Jag har ett roligt yrke och vill fortsätta hålla mig à jour. Det är även bra att få pengar att dryga ut pensionen med.
Kan du också jobba extra? Se lediga arbetspass i medarbetarappen!