Hit är det kö för att jobba

Uppdaterad:
Publicerad:
Joachim, Camilla och Anki

Intensivvårdsavdelningen lyckas med något som många andra verksamheter kämpar hårt med: rekrytering. Just nu finns fler kompetenta sökande än tjänster att tillsätta. Bland medarbetarna är trivseln utbredd. ”Här kan jag fortfarande utvecklas efter 30 år i intensivvården, det är fantastiskt”, säger Camilla Hellberg, undersköterska.

Vårdenhetschef Eva Olsson och teamledare Sara Ejnell Svensson är glada, men ödmjuka, över det ljusa rekryteringsläget.

– Vi vet att det vänder någon gång men det är roligt att se att vår arbetsplats lockar. Det har vi våra medarbetare att tacka för, säger Sara Ejnell Svensson, som själv är intensivvårdssjuksköterska och har jobbat på IVA sedan 2008.

”Här finns inga hierarkier”

I en intensivvårdsverksamhet är laget viktigare än jaget och teamarbete över professionsgränser en förutsättning.

– Här har vi ett strukturerat arbete kring kompetensutveckling utifrån vårt utbildningsårshjul. Flera gånger varje år har vi simuleringsövningar tillsammans, både undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Det bygger verkligen samarbete, säger Anki Borg, intensivvårdssjuksköterska och utvecklingsledare.

Joachim Hillebrand, läkare, håller med. Han kommer ursprungligen från Tyskland, där samarbetsklimatet var helt annorlunda mellan läkare och andra vårdprofessioner.

– I intensivvården i NU-sjukvården finns inga hierarkier. Jag trivs mycket bättre här.

Över 100 medarbetare

Samarbetet mellan Eva Olsson och Sara Ejnell Svensson, som båda praktiserar ett synligt ledarskap, är avgörande för att leda den över 100 medarbetare starka personalgruppen.

– Någon av oss är alltid i tjänst när nattpersonalen går av sitt pass och när kvällspersonalen byter av dagpersonalen. Det är en chans att träffa alla medarbetare och fånga upp eventuella frågor och funderingar. Vi är noga med att alla får komma till tals, säger Eva Olsson.

Då och då stöttar de både även i det kliniska arbetet, som under semesterperioder.

– Arbetet på en intensivvårdsavdelning är speciellt. Det är tungt men teamarbetet och det där ögonblicket när en patient plötsligt mår bättre, det är oslagbart. De som lämnar oss för andra jobb vill snart gärna komma tillbaka igen, säger Sara Ejnell Svensson.

Eva och Sara

Pandemin byggde gemenskap

Framgångsfaktorer i rekryteringsarbetet menar Eva Olsson och Sara Ejnell Svensson är det positiva tankesättet och devisen ”Sveriges bästa IVA”, som enheten jobbar efter. Medarbetarna talar gott om sin arbetsplats och på Instagram-kontot @ivanusjukvarden visar man nästan dagligen glimtar från verksamheten.

– Att vi har fått en bättre arbetsmiljö och patientsäkerhetsarbete avspeglar sig även i medarbetarundersökningen 2022, säger Eva Olsson.

Under covidpandemins första vågor sattes verksamheten och samarbetet på sin spets. Resultatet blev en mer sammansvetsad grupp än någonsin.

– Vi pratade mycket med varandra och hade en otrolig gemenskap. Var det någon som inte orkade, så hjälpte vi den personen, säger Joachim Hillebrand.

– Här vågar vi vara oss själva och bjuda på oss själva så som i en familj, säger Camilla Hellberg.