Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lockar cancerpatienter till dans

Publicerad:
Anette Wagnervik visar ett danssteg

Svängigt och svettigt. Ett vanligt danspass med Anette Wagnervik med andra ord. Förutom en detalj: deltagarna är cancerpatienter. Följ med på latinfitness på Uddevalla sjukhus.

Chefssekreterare på dagen, dans- och coreinstruktör på fritiden. Så ser livet ut för Anette Wagnervik. Förra året fick hon en fråga som gjorde henne jublande glad och samtidigt rörd – "Vill du hålla i danspass för cancerpatienter?"

– Jag sa ja direkt. Vilken ära! Eftersom jag själv har haft cancer vet jag vilken pärs de här patienterna går igenom, säger Anette Wagnervik.

Stärker skelett och hjärna

Frågan hon fick kom från Monika Bengtsson och Eva Källén, fysioterapeuter på cancerrehab på Uddevalla sjukhus. De hade hört om ett lyckat dansupplägg för cancerpatienter på Sahlgrenska sjukhuset och ville prova samma koncept.

I våras höll Anette Wagnervik i två latinfitness-pass för cancerpatienter på Uddevalla sjukhus och i höst är det dags igen, den här gången vid tre tillfällen.

– Just dans är en fantastisk motionsform, eftersom den stärker både skelettet och konditionen och samtidigt tränar din hjärna, säger Eva Källén.

"Inget rum för oro eller stress"

Patienterna är i olika åldrar och befinner sig i olika stadier av sin sjukdom. Vissa är mer vana att träna, andra mindre. Oavsett förutsättningar ska det vara lätt att anpassa dansstegen till sin nivå och fly undan vardagen en stund.

– Under passet har du fullt sjå att öva in stegen – det finns inget rum för den oro eller stress som kanske präglar livet i övrigt, säger Anette Wagnervik.

Kan ge det hon saknade

Enligt nationella riktlinjer ska alla patienter, i samband med diagnos och inledande behandling, informeras om vikten av fysisk aktivitet och erbjudas träning. Det var något Anette Wagnervik saknade under och efter sin egen cancersjukdom.

– Nu kan jag ge cancerpatienter den rörelse som jag själv inte fick när jag var sjuk. Det är jättestort för mig.

Latinfitness för cancerpatienter

Höstens latinfitness för cancerpatienter består av 30 minuter dans och 15 minuter stretch.

Passet äger rum den 30 oktober och de två efterföljande onsdagarna i gymnastiksalen på fysioterapin på Uddevalla sjukhus.

Träning vid cancer

Flera vetenskapliga studier visar på nyttoeffekter av fysisk träning under och efter cancerbehandling.

Träningens positiva effekter är bland annat:

● Förbättrad/bibehållen muskelstyrka och kondition

● Lindrad fatigue (extrem trötthet vid cancer)

● Minskad risk för ny cancer

● Minskad dödlighet

● Ökad livskvalitet

Publicerad: