Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Stora datorproblem i NU-sjukvården - uppdaterat

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

NU-sjukvården har liksom övriga verksamheter i Västra Götalandsregionen under hela hösten haft problem med datorer som kraschar när de sätts igång. I början av november eskalerade problemet och antalet hårddiskar som kraschade ökade. Sjukhusledningen såg mycket allvarligt på det inträffade och beslutade i tisdags den 5 november att utlösa stabsläge i NU-sjukvården. Efter ett intensivt arbete med att byta hårddiskar har läget stabiliserats. Bedömningen är att sjukhuset nu närmar sig ett normalläge och måndagen den 11 november avblåstes stabsläget i NU-sjukvården.

Tidigare information publicerad 7 november

–  Det här handlar i första hand om att det blir stökigt för våra medarbetare eftersom det påverkar arbetsmiljön och arbetsbelastningen i och med att de inte har tillgång till de datorer som de behöver i arbetet. Det finns i dagsläget ingen information om att det haft någon direkt påverkan på vården. Alla patienter som behöver uppsöka oss, planerat eller akut, kan vara säkra på att få den vård de behöver, säger biträdande sjukhusdirektör Anders Kullbratt.

Sedan augusti har 800 datorer successivt fått bytas ut. Den senaste veckan, när problemet accelererade, har så många som 160 datorer felanmälts eftersom de inte gått att starta.  

– Vi vidtar en mängd åtgärder som att byta ut hårddiskar och prioritera om för att säkerställa att alla verksamheter haft åtminstone någon eller några fungerande datorer. Men man ska också komma ihåg att vi totalt har ca 5 000 datorer i NU-sjukvården, så vi har många andra datorer som vi också kan jobba med. 

–  Vi har utlöst stabsläge eftersom vi bedömt att det kan finnas en patientsäkerhetsrisk om vi inte får till en lösning på problemet. Genom att utlösa stabsläge har vi kunnat mobilisera resurser för att så snabbt som möjligt komma tillrätta med problemet, avslutar Anders Kullbratt.

Datorerna är av modell HP EliteDesk 800 G2 och är en liten stationär dator som är mycket vanlig i Västra Götalandsregionen. 

 

 

Senast uppdaterad: 2022-09-05 15:50