Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Bättre behandling av lunginflammation med nytt kunskapsstöd

Undersökning av patient

Bättre vård, bättre uppföljning och enklare att göra rätt. Det är målen med ett nytt kunskapsstöd för hur lunginflammation ska behandlas, som lanseras i NU-sjukvården 15 april. Kunskapsstödet är utvecklat för läkare, av läkare och är det första i sitt slag i NU-sjukvården.

En av de största diagnoserna

Varje år vårdas 1 500 patienter för lunginflammation i NU-sjukvården. Det gör lunginflammation – pneumoni – till en av de största diagnoserna. För vissa personer kan sjukdomen dessutom vara mycket allvarlig. Trots detta har det inte funnits någon standardiserad vårdplan för hur patienterna ska behandlas. Nu har infektionsläkare i NU-sjukvården tagit tillfället i akt att göra något åt det.  

Kunskapsstöd för läkare direktkopplat till journalsystemet

Resultatet blev ett kunskapsstöd för pneumoni för läkare, som är direkt kopplat till journalsystemet Melior.

– Kunskapsstödet är lättillgängligt och nås direkt i journalsystemet. Det gör att läkaren har allt samlat på ett ställe och på ett enkelt sätt kan få råd direkt om hur en patient med misstänkt lunginflammation ska behandlas, säger infektionsöverläkare Bert-Ove Larsson, som lett arbetet med att utveckla kunskapsstödet.

Det är första gången som en handbok länkas direkt till journalen på det här sättet i NU-sjukvården. 

Först i Sverige dokumentera alla pneumonipatienter

Förutom att det nya kunskapsstödet underlättar läkarens arbete, blir det även enklare att dokumentera och följa upp. Med ett mer systematiserat arbete innebär det att NU-sjukvården nu blir först i Sverige med att lägga in uppgifter om alla patienter som vårdas för pneumoni i det nationella kvalitetsregistret. Det har tidigare bara gjorts för dem som vårdas på infektionsklinik.

Idag ser vården olika ut

– Idag finns det en variation i vården av patienter med lunginflammation. Det ser olika ut både när det gäller exempelvis vårdtid och antibiotikabehandling. Så vill vi inte ha det. Som läkare vill man ge patienterna allra bästa vård. Med vårt kunskapsstöd finns allt tillgängligt bara några knapptryck bort, säger Bert-Ove Larsson.   

Kunskapsstödet

Kunskapsstödet är baserat på de riktlinjer som VGR tagit fram för pneumoni. Det vänder sig till alla läkare som kommer i kontakt med och behandlar patienter med misstänkt lunginflammation i NU-sjukvården.

NU-sjukvårdens presstjänst

För mer information, kontakta NU-sjukvårdens presstjänst:

e-post nu.kommunikation@vgregion.se

telefon 010-435 65 01

Senast uppdaterad: 2019-04-15 08:11