Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Operationsrobot till Uddevalla sjukhus

Operationsrobot

Från vänster: Jesper Swärd, Lena Rydberg; Srood Hanna, Roboten, Nikolaos Galariotis.

På Uddevalla sjukhus utförs en allt större del av operationerna av prostatacancer inom Västra Götalandsregionen. Idag levererades en operationsrobot som ska bidra till ökad kvalitet i vården.

- Robotkirurgi börjar bli en etablerad metod i Sverige och allt fler patienter efterfrågar att bli opererad av robot. Det säger Jesper Swärd, överläkare inom urologi och ansvarig för urologsektionen vid Uddevalla sjukhus.

Under de kommande åren kommer Västra Götalandsregionen utföra fler operationer av prostatacancer och njurkirurgi på Uddevalla sjukhus. Därför är Uddevalla sjukhus det första sjukhuset utanför universitetssjukhuset som utrustas med operationsrobot i Västra Götalandsregionen.

- Jag tror att operationer i robot kommer bli allt vanligare i framtiden, säger Jesper Swärd. Det finns inga vetenskapliga studier som visar att roboten opererar med bättre kvalitet än en erfaren kirurg, men det finns mycket som tyder på att kvaliteten blir jämnare och att den efterföljande vårdtiden kan bli kortare.

Investeringskostnaden för operationsroboten är cirka 24 miljoner kronor.

Senast uppdaterad: 2019-05-28 15:51