Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Coronapandemin medför flera tillfälliga förändringar inom NU-sjukvården, exempelvis vad gäller besök på sjukhuset och verksamheten på vissa enheter.  Läs mer på NU-sjukvården samlingssida om coronavirus

Neo Föräldrastöd – app för nyblivna föräldrar till för tidigt födda barn

Sedan några månader tillbaka är NU-sjukvårdens neonatalvård först ut med att erbjuda nyblivna föräldrar stöd genom appen Neo Föräldrastöd. Målet är att göra vården mer familjecentrerad och att bidra till en tätare anknytning mellan förälder och barn.

– De flesta som får ett för tidigt fött barn hamnar i en omtumlande situation, säger Lotta Robinson, som är sjuksköterska på avdelning 34 neonatalvård på NÄL och en av de som utvecklat innehållet i appen.

– Det är skönt att få informationen i den takt man vill ta till sig den, att kunna välja ordning och temp, säger den nyblivna mamman Rebecka Nyberg, som var en av de första som fick möjlighet att använda appen.

Appen Neo Föräldrastöd är utvecklad av medarbetare inom NU-sjukvårdens neonatalvård och innehåller information, instruktioner och checklistor. Vårdpersonalen kan följa med på i vilken takt som föräldrarna tar del av olika informationsavsnitt och vilka aktiviteter som familjen utför själv, som att väga eller tvätta det nyfödda barnet.

– Jag fick några informationspapper första dagen, och sedan några till, och några till. Till slut vet man inte var man lagt allt, säger Rebecka Nyberg. Eftersom jag inte riktigt vet när jag kan sova, är det mycket bättre att läsa i appen när det passar mig. Informationen finns ju där. Dessutom går det att följa med på barnets utveckling utifrån det vi själva har registrerat.

– Vi vill göra det möjligt för föräldrarna att själva ta till sig information i sin egen takt, men också för att stärka dem i kunskap och mod att själva ta hand om sitt lilla barn, säger Lotta Robinson. Det är mycket som är nytt och tankarna far runt mellan hopp och förtvivlan.

Innehållet i appen kan styras utifrån familjens och barnets behov, exempelvis beroende på i vilken vecka barnet är fött eller om barnet har några sjukdomar.

– Vi är jättestolta över utvecklingsarbetet på avdelning 34, säger Ulrika Mattsson Kölfeldt, som är verksamhetschef för barn- och ungdomskliniken i NU-sjukvården. Vi har en riktigt bra neonatalvård som nu blir ännu bättre.

Stöd och behandling

Neo Föräldrastöd är utvecklat av avdelning 34 neonatal på NÄL. Plattformen är Stöd- och behandling (SoB), som är en av 1177 Vårdguidens e-tjänster och syftar till att öka invånarnas tillgång till stöd och behandling på nätet med säker inloggning. Med SoB kan vårdgivaren interagera, kommunicera och dela information med invånare i stöd- och behandlingsprocesser.

Läs mer om SoB

Innovationsplattformen

Innovationsplattformen har bidragit till utvecklingen av Neo Föräldrastöd. Innovationsplattformen kan bidra till innovativ vårdutveckling. Det kan bland annat ske genom finansieringsstöd från Innovationsfonden eller genom att förmedla kunskap och kontakter.

Läs mer om Innovationsplattformen

Senast uppdaterad: 2019-05-16 19:35