Kompetenslyft för medicinska sekreterare

Några av de medicinska sekreterarna som har genomgått utbildningen. Vid tavlan står Agneta Karlsson, utbildare och klassifikationsansvarig i NU-sjukvården.

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

 

Under våren har NU-sjukvården genomfört ett stort utbildningsprogram för medicinska sekreterare om diagnosklassificering. Informationen om patienternas diagnos är viktigt för att kunna följa upp vårdkvaliteten i kvalitetsregister, men är också en förutsättning för att NU-sjukvården ska få rätt ersättning för den vård som utförs.

Tidigare har särskilda kodare kompletterat information i journalsystemen i efterhand med rätt diagnosklassificering. Efter utbildningen kan istället de medicinska sekreterarna sätta rätt diagnoskod, från början.

- Målet är att alla medicinska sekreterare i NU-sjukvården ska ha den här kompetensen, säger Agneta Karlsson, klassifikationsansvarig i NU-sjukvården.

- Att det är korrekt information om patienternas diagnos i journalsystemet är jätteviktigt för att vi ska kunna fatta rätt beslut om framtida produktion och resursfördelning, säger Olof Ekre, områdeschef för område II. Dessutom är informationen bas för så kallade DRG-beräkningar som genererar en stor del av NU-sjukvårdens intäkter.

- Gör vi fel här, kan vi gå miste om rätt ersättning för den vård vi bedriver.

Fakta: ICD-10

ICD står för International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems och är en standard för klassificering av sjukdomar. ICD-10 är den ny gällande upplagan. FN-organet WHO äger standarden och i Sverige är det Socialstyrelsen som fastställer terminologin.

Fakta: DRG

Diagnosrelaterade grupper (DRG) används för att gruppera vårdkontakter med likartad diagnos och resursförbrukning. DRG-systemet används i ersättningsmodellen till sjukvården.

Kontakt

För mer information, kontakta NU-sjukvårdens presstjänst.

e-post nu.kommunikation@vgregion.se
telefon 010-435 65 01