Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nystart i Munkedal för NU-sjukvårdens dialysenhet

NU-sjukvården har öppnat en ny dialysenhet i Munkedal, som ersätter enheten i Strömstad. Anita Forsberg från Brastad var en av patienterna vid premiären.

− Jag har vunnit högvinsten, säger hon.

Tre dagar i veckan behöver Anita Forsberg kopplas upp mot maskinen som renar hennes blod. Hon har behövt dialys de tre senaste åren och är en av de bohuslänska patienter som fått följa med när NU-sjukvården i omgångar flyttat enheten.

− Förr tog det cirka en timme, i vardera riktningen, oavsett om jag åkte till Strömstad eller NÄL i Trollhättan, säger hon. Nu får jag vård på hemmaplan, Brastad ligger bara två mil från Munkedal.

Även Dan Rosén behöver dialys tre gånger i veckan sedan 2016. Till en början skedde den i Strömstad, där han bor, sedan på NÄL, och från den 3 april behandlas han i Munkedal.

Likt andra patienter i Strömstadstrakten hade Dan Rosén hellre haft kvar enheten i Strömstad, men han erkänner att Munkedal är ett bättre alternativ än NÄL.

− Jag sparar en vecka varje år, som jag kan spendera hemma, i stället för att sitta i en taxi på väg 44, säger han.

En sak är dock Dan Rosén och Anita Forsberg helt överens om: De ger personalen högsta betyg, oavsett enhetens placering.

Lena Lundström-Mellgren är en av dem som kan ta åt sig av berömmet. Hon har arbetat 15 år som dialyssjuksköterska i NU-sjukvården, först på dialysen i Strömstad och sedan på NÄL.

Nu är hon stationerad på heltid i Munkedal, och är tacksam för både kortare restid till jobbet och bättre arbetstider.

− Jag bor i Lysekil, så det gör stor skillnad, säger Lena Lundström-Mellgren. Men det viktigaste är att vården kommit närmare för många av våra patienter.

Dialysvård i NU-sjukvården

Tack vare dialys kan patienter med svår njursvikt överleva och leva ett någorlunda normalt liv, vid sidan av den tidskrävande behandlingen. Det finns två former av dialys. Bloddialys, som också kallas hemodialys, är den behandling som ges i Munkedal och på NÄL. Vissa patienter utbildas för att själv kunna utföra bloddialys i hemmet. Den andra varianten är så kallad påsdialys (peritonealdialys).

Mottagningen i Munkedal är dimensionerad för att erbjuda 15 patienter bloddialys. Flytten av NU-sjukvårdens dialysenhet från Strömstad till Munkedal föregicks bland annat av undersökningar av patienternas och personalens resvägar som visade att placeringen i Munkedal gör att fler patienter får kortare resväg.

Kontakt- och besöksuppgifter

Kontakta oss

Telefon

Växeltelefon

Besök

Öppettider

måndag - fredag 7:30 - 15:00

Besöksadress

Strömstadsvägen 7
455 30 Munkedal

Postadress

NU-sjukvården
Strömstadsvägen 7
455 30 Munkedal

NU-sjukvårdens presstjänst

För mer information, kontakta NU-sjukvårdens presstjänst:

e-post nu.kommunikation@vgregion.se

telefon 010-435 65 01

Senast uppdaterad: 2019-04-10 13:08