Ny framgång för NU-sjukvårdens kardiologichef: Mexiko väntas införa Granelli-protokollet
Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.
Mexiko är som nästa stora nation på god väg att införa Granelli-protokollet. Bakom metoden, som snabbare upptäcker livshotande hjärtfel hos nyfödda, står Anne de-Wahl Granelli, verksamhetschef för kardiologikliniken i NU-sjukvården.
Anne de-Wahl Granelli t.v. gjorde en blixtvist till Mexico i december för att prata Granelli-protokollet med senator Miguel Angel Navarro Quintero, dr Augosto Sola och dr Diane Perez Sandor.
Smärtfritt för barnet - enkelt för personalen
– Framgången för Granelli-protokollet är att det är smärtfritt för barnet och enkelt för personalen att utföra, samtidigt som det räddar liv. Det skulle vara fantastiskt om Mexiko med en befolkning på 130 miljoner invånare beslutar att screena nyfödda för livshotande hjärtfel med den här metoden, säger Anne de-Wahl Granelli.
En metod som används i stora delar av världen
För femton år sedan var BB-enheterna i Västra Götalandsregionen (VGR) pionjärer med Granelli-protokollet, som snabbare upptäcker livshotande hjärtfel hos nyfödda. Idag används metoden även i resten av landet och över stora delar av världen, exempelvis i USA, Kina och de flesta länderna i Europa.
Mexiko väntas besluta om nationell rekommendation
Nu tycks Mexiko stå näst på tur. Efter att frågan beretts av landets hälsokommission och de två största politiska partierna sagt ja, väntas det bli ett beslut om en nationell rekommendation att införa Granelli-protokollet.
– Att Mexiko som ett relativt fattigt land visar ett så stort intresse för Granelli-protokollet känns jätteroligt, säger Anne de-Wahl Granelli.
Internationellt prisad för sin forskning
Anne de-Wahl Granelli har flera gånger uppmärksammats internationellt för sin forskning och det så kallade Granelli-protokollet. 2017 fick hon till exempel ta emot den prestigefyllda utmärkelsen Humanitarian Award. Priset delas årligen ut i USA till de främsta insatserna för att stärka patientsäkerheten och för att minska antalet undvikbara vårdskador som kan leda till död.
Anne de-Wahl Granelli vid prisutdelningen av Humanitarian Award. Huvudtalare vid tillkännagivandet var tidigare president Bill Clinton.
Räddar livet på nyfödda med hjärtfel
I Sverige som var först ut är Granelli-protokollet numera en av flera medicinska standardundersökningar som BB-personalen genomför på spädbarn innan de får åka hem. Av tusen nyfödda drabbas ett eller två barn av livshotande hjärtfel. Det innebär cirka 100-200 barn per år, bara i Sverige.
Livshotande hjärtfel missas utan Granelli-protokollet
– Utan Granelli-protokollet missar sjukvården nästan 30 procent av de livshotande hjärtfelen och fem procent av dessa barn dör utan att ens ha hunnit få en diagnos. Det går inte att få ett bättre kvitto på vad forskning kan få för betydelse när resultaten börjar användas, säger Anne de-Wahl Granelli.
Undersökningen
Innan ett nyfött barn lämnar BB mäts syremättnaden i barnets blod. Undersökningen kallas pulsoxymetri, POX, och innebär att en mjuk sensor först lindas kring höger hand på bebisen och sedan kring en av fötterna. Sensorn är kopplad till en mätapparat som direkt visar hur stor syremättnaden i barnets blod är.
Ett normalt värde ligger mellan 95 och 100 procent, och skillnaden mellan mätningen i handen och foten får inte vara större än tre procentenheter. För låg syremättnad eller för stor skillnad mellan hand och fot signalerar att något är fel och att barnet behöver utredas vidare exempelvis med barnhjärtultraljud.
Kontakt
NU-sjukvårdens presstjänst:
010-435 65 01
nu.kommunikation@vgregion.se