Kandidat till kvalitetspriset: Samarbete för bättre vård av trakeostomipatienter

Uppdaterad:
Publicerad:
Projektdeltagare från lungkliniken, öron-, näsa-, halsmottagningen och neurologkliniken
Bakre raden från vänster: Lisa Winkvist, Maria Kollberg och Marie-Louise Larsson Främre raden från vänster: Josefine Lingvall och Margita Holby Ej på bild: Magnus Ransjö
Fotograf: Hanna Olsson

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

Tack vare ett samarbete mellan lungkliniken, öron-, näsa-, halsmottagningen, neurologkliniken och vårdhygien finns nu rutiner och utbildningskoncept för att stötta kommunpersonalen i vården av personer som behöver andningsstöd genom trakeostomi.

Det handlar inte om många patienter. I Fyrbodal består gruppen trakeostomipatienter som andas genom ventilator av ungefär tolv personer. Men behoven är stora och den vårdande kommunpersonalen saknar ofta utbildning.

– Patienten behöver känna sig trygg i att kommunens personal kan hantera både den dagliga omvårdnaden och akuta situationer, säger Josefine Lingvall, KOL- och ventilatorsjuksköterska på lungmottagningen.

Initierade förbättringsarbete 2017

Otydliga ansvarsområden och bristande samarbete mellan specialistsjukvård, kommun och Försäkringskassan i behandlingen av patientgruppen ledde till att Vårdsamverkan Fyrbodal initierade ett förbättringsarbete år 2017.

Med i arbetet var lungkliniken, öron-, näsa-, halsmottagningen, neurologkliniken och vårdplaneringsenheten inom NU-sjukvården, MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) från Vänersborgs kommun och administrativ personal från Vårdsamverkan Fyrbodal.

Tydligare ansvar och utbildningskoncept

Resultatet blev en tydligare ansvarsfördelning mellan de involverade enheterna från specialistsjukvården och kommunsjukvården, liksom ett utbildningskoncept för kommunpersonal.

– Sedan hösten 2018 erbjuder lungkliniken, öron-, näsa-, halsmottagningen, neurologkliniken, fysioterapin och vårdhygien utbildning fyra gånger per år. Då får kommunpersonalen lära sig mer om bland annat trakeostomin och ventilatorn men också enklare anatomi och fysiologi kring andningen, säger Maria Kollberg, ventilatorsjuksköterska på lungmottagningen.

”Ställer mer genomtänkta frågor”

Att kunskapsnivån hos kommunpersonalen har höjts märker projektrepresentanterna från NU-sjukvården redan nu:

– De ställer mer genomtänkta frågor och har bättre koll på var de ska vända sig när de har funderingar, säger Maria Kollberg.

Bättre samarbete effektiviserar vården

Det kliniköverskridande samarbetet för att förbättra vården av trakeostomiopererade patienter har lett till kortare och snabbare kommunikationsvägar inom sjukhuset.

– Det effektiviserar vården runt patienten och då borde vårdtiderna rimligtvis bli kortare, säger Josefine Lingvall.

Hon menar att det nya arbetssättet och det utökade samarbetet har lagt en god grund för framtida insatser:

– Vi tror ju att den här gruppen patienter kommer att öka och samtidigt flyttar avancerad sjukvård i högre utsträckning från sjukhusen till hemmen. Då är det viktigt att vi kan tillhandahålla god utbildning och tydliga kontaktvägar.

Trakeostomi och ventilator

Trakeostomi är ett operativt ingrepp som innebär att man gör en öppning på halsens framsida för att skapa fri luftväg. Genom ett rör, trakealkanyl, kan passagen in till luftstrupen hållas öppen och på det sättet skapa fri luftväg. Trakealkanylen kan kopplas till en ventilator, som förser kroppen med luft.

NU-sjukvårdens kvalitetsvecka